top of page

Glukozamin Takviyelerinin Etkisi Abartılıyor mu?

Diz artriti için glukozamin alımıyla ilgili son durum nedir? Bir sağlık dergisi, alın diyor, güncel bir araştırma sonuçları, uğraşmayın diyor. Hangisi doğru?


Glukozamin ve/veya kondroitin alımıyla ilgili tüm medya abartısına rağmen, Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi'nin (AAOS) diz osteoartritinin cerrahi olmayan tedavisine yönelik yönergeleri bu takviyelerin kullanımını desteklemez. Aktif diz artriti olan bireyler için bu takviyelerin klinik faydasını gösteren yeterli kanıt yoktur.


Bazı çalışmalar, plasebo (etkin içeriği olmayan hap) almanın takviyeyi almak kadar etkili olduğunu göstermiştir. Diğer çalışmalar, glukozamin takviyesinin plasebo almaktan daha üstün olduğunu göstermiştir. Ancak geri adım atıp mevcut tüm kanıtlardan oluşan büyük resme baktığımızda, kanıtlar bu ürünlerin kullanımını desteklemiyor.


Osteoartrit kaynaklı diz ağrısını yönetmenin en iyi yolu tylenol veya ibuprofen gibi steroid olmayan bir antiinflamatuar ilaçtır. Bu ilaçlarla toksisite riski düşüktür ve plasebodan daha iyi etki gösterirler. Antiinflamatuvarlar Tylenol'dan daha etkili gibi görünmektedir ancak gastrointestinal sorunlar gibi daha büyük yan etkileri vardır. Bu ilaçlar ağrıyı kontrol etmek için yeterli değilse, ekleme steroid enjeksiyonu kısa vadede yardımcı olabilir. Steroid enjeksiyonları uzun vadede tavsiye edilmez.


Hasta eğitimi, kendi kendine yönetim teknikleri, fizyoterapi ve egzersiz bu soruna etkili bir şekilde yaklaşılabilecek birkaç yoldur. Mayo Clinic güncel ve güvenilir bilgiler edinmek için iyi bir yerdir. Doktorunuz, uzmanınız (örneğin varsa romatolog) ve/veya fizyoterapistiniz çeşitli güncel tedavi yaklaşımlarını destekleyen (veya çürüten) güncel bilimsel kanıtların ne olduğunu takip etmenize yardımcı olabilir.


Dr. John Richmond, Diz Osteoartritinin Tedavisi (Nonartroplasti). Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi

Instagram

bottom of page