top of page

Egzama Nedir? Yaygın Cilt Hastalığının Türleri Nelerdir?


Egzama
Egzama Nedir?

Egzama, cildinizin iltihaplanmasına veya tahriş olmasına neden olan bir grup durum için kullanılan bir terimdir. En yaygın tip atopik dermatit veya atopik egzamadır. "Atopik", kişinin astım ve saman nezlesi gibi alerjik durumlara yakalanma eğilimini ifade eder.


Egzama, bebeklerin yaklaşık % 10 ila% 20'sini ve yetişkinlerin ve çocukların yaklaşık % 3'ünü etkiler. Bazı insanlar ömür boyu semptomlar göstermeye devam ediyor.


Egzamanın kesin tedavisi yoktur, ancak çoğu insan tedavi görerek ve tahriş edici maddelerden kaçınarak semptomlarını yönetebilir. Egzama bulaşıcı değildir, bu yüzden onu başka birine yayamazsınız.

Egzama belirtileri

Egzama herkes için farklı seyredebilir. Ve alevlenmeleri her zaman aynı bölgede olmayabilir.


Cildinizin hangi kısmı etkilenirse etkilensin, egzama neredeyse her zaman kaşıntılıdır.


Bebeklerde semptomlar


Bebeklerde kaşıntılı döküntü, özellikle yüz ve kafa derisinde kızarma, kabuklanma durumuna neden olabilir. Kollarında, bacaklarında, sırtlarında ve göğsünde de olabilir.


Çocuklarda semptomlar


Çocuklar ve gençler genellikle dirsek kıvrımlarında, dizlerinin arkasında, boyunlarında veya bileklerinde veya ayak bileklerinde kızarıklık yaşarlar. Kızarıklık pullu ve kurur.


Yetişkinlerde semptomlar


Döküntü genellikle yüz, dizler, bilekler, eller veya ayaklarda görülür.


Cildiniz muhtemelen çok kuru, kalın veya pullu olacaktır. Açık tenli insanlarda, bu alanlar kırmızımsı başlayıp sonra kahverengiye dönebilir. Daha koyu tenli kişilerde egzama cilt pigmentlerini etkileyerek etkilenen bölgeyi daha açık veya koyu hale getirebilir.

Egzama türleri

Atopik dermatit. İnsanların "egzama" dediklerinde genellikle bahsettikleri şey budur.


Kontakt dermatit. Neredeyse herkes bunu hayatının bir döneminde yaşamaktadır. Cildiniz kızarıklığa neden olan bir şeyle temas ettiğinde olur.


Dishidrotik egzema. Bu, cildiniz kendisini olması gerektiği gibi korumadığında olur.


Nummular egzama. Bu tipe sahip kişiler, genellikle yanık veya böcek ısırığı gibi cilt yaralanmalarından sonra yuvarlak yaralar alırlar.


Seboreik dermatit. Bu, vücudunuzun çok sayıda yağ bezi bulunan bölgelerinde olur. Saç derinizde olduğunda buna kepek denir.


Staz dermatiti. Bu tip, genellikle alt bacaklarda kan akışı zayıf olan kişilerde görülür.

Instagram

bottom of page