top of page

Dünya Sağlık Örgütü'nden Sahte İlaç Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü'nden Sahte İlaç Uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü'nden Sahte İlaç Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kilo verme yöntemi olarak popüler hale gelen Ozempic'in sahte versiyonları hakkında küresel bir uyarı yayınladı.


İlaç, asıl amacı tip 2 diyabet tedavisi olmasına rağmen bazen "sıska iğne" olarak da bilinmekte olup Dünya Sağlık Örgütü, sahte ilaçların sağlık açısından tehlike oluşturabileceğini bildirdi.


WHO insanlara ilacı internetteki veya sosyal medyadaki belirsiz sitelerden ziyade yalnızca doktor, eczane gibi gibi saygın kaynaklardan temin etmelerini tavsiye etti.


Ozempic'teki aktif madde - semaglutid - tip 2 diyabetli kişilerin kanlarındaki şeker miktarını kontrol etmesine yardımcı olur.


Ancak haftalık enjeksiyon aynı zamanda beyne tok olduğumuz sinyalini de verir. Yani ilaç, insanların yemek yeme dürtüsünü azaltarak kilo vermelerine yardımcı oluyor.


Diyabeti olmayan insanlar ilacı kilo verme ilacı olarak kullanıyorlar.

Bu durum tip 2 diyabetli kişilerde ilaca erişimde soruna yol açtı ve sahte ilaçlar için bir pazar yarattı.

DSÖ, 2022'den bu yana tüm dünyada tehlikeli Ozempic'e ilişkin artan raporları takip diyor.

Sahte ürünlere İngiltere, ABD ve Brezilya'daki yetkililer tarafından el konuldu.

Sağlık riski

DSÖ'nün temel ilaçlar ve sağlık ürünlerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Dr. Yukiko Nakatani, "Sağlık profesyonellerinin, düzenleyici otoritelerin ve halkın bu sahte ilaç gruplarından haberdar olmasını tavsiye ediyoruz" dedi.


Dünya Sağlık Örgütü, bazı sahte enjeksiyonların hiç semaglutid içermeyebileceği veya diğerlerinin insülin gibi başka ilaçlar içerebileceği ve bunun "öngörülemeyen" etkilere yol açabileceği konusunda uyardı.


Dünya Sağlık Örgütü, "Bu sahte ürünler insanların sağlığına zararlı etkiler yaratabilir" dedi.

İngiltere'de neden herkes Ozempic' den bahsediyor?

İngiltere'nin ilaç düzenleme kurumu geçen yılın Ekim ayında bir grup sahte Ozempic'e el koydu.


Ülkeye Avusturya ve Almanya'daki yasla tedarikçilerden gelmişlerdi ve orijinal ambalajlara sahip oldukları görülüyordu.


Kuruluşun güvenlik şefi Dr. Alison Cave şunları söyledi: "Yasa dışı ticaret yapan çevrimiçi tedarikçilerden satın almak, sahte veya Birleşik Krallık'ta kullanım için lisansı olmayan bir ürün alma riskini önemli ölçüde artırıyor."


Bu tür ürünleri enjekte etmenin "sağlığınızı riske atabileceğini" söyledi.


Ozempic'in daha yüksek mukavemetli bir versiyonu özellikle zayıflamaya yönelik olarak geliştirildi ve Wegovy adıyla pazarlandı.

https://www.bbc.com/


Instagram

bottom of page