
Alerjik reaksiyonlar, yaralanmalar veya ilaçların yan etkileri nedeniyle dudaklarda şişme oluşabilir.
Dudak Şişmesi Nedenleri
Şişmiş dudaklar genellikle bir alerjik reaksiyon veya yaralanmadan kaynaklansa da bazen nadir görülen durumları gösterebilir.
Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji'ne göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde 50 milyondan fazla insanın alerjisi var.
Alerjiler, bağışıklık sistemi bir yiyeceğe, ilaca, malzemeye veya böcek ısırığına aşırı tepki verdiğinde ve onu tehlikeli bir madde olarak gördüğünde ortaya çıkar.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), gıda alerjilerinin ABD'deki çocukların yaklaşık % 8'ini etkilediğini tahmin ediyor.
Gıdaya karşı alerjik bir reaksiyonun gelişmesi 2 saat sürebilir, ancak bazı kişilerde dakikalar içinde gelişebilir.
Bir kişi her tür gıda veya maddeye alerjik olabilir. Bununla birlikte, Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) göre, sekiz belirli gıda veya bileşen türü tüm reaksiyonların yaklaşık % 90'ını oluşturur. Bunlar:
yumurtalar
süt
yer fıstığı
fındık
balık
kabuklu deniz ürünleri
buğday
soya
Alerjik reaksiyonun belirtileri
kusma
karın krampları
kurdeşen
nefes darlığı
hırıltılı solunum
öksürme
şok
boğazda sıkılma hissi
ağız ve dilin şişmesi
zayıf nabız
soluk cilt
baş dönmesi
Günümüzde gıda alerjilerinin kesin tedavisi yoktur, ancak kişi alerjik reaksiyonları onları etkileyen alerjenlerden kaçınarak önleyebilir.
Oral alerji sendromu (OAS)
Oral alerji sendromu (OAS), bazı çiğ meyve ve sebzeler küçük reaksiyonlara neden olur. Dudakların ve dilin şişmesine neden olur.
Sadece alerjenin dokunduğu ağız kısmını etkileyen bir temas alerjisi Oral alerji sendromuna neden olabilir.
Oral alerji sendromunda dudaklar, dil ve ağızda şişlik ve kaşıntı hızla gelişecektir. Bu durum, 5 yaşına kadar bir kişide ortaya çıkabilir.
OAS'a neden olan yiyecekler, taze meyve ve sebzelerin yanı sıra ayçiçeği ve rezene tohumları gibi çiğ tüketilen yiyeceklerdir.
Anjiyoödem
Anjiyoödem, cildin altındaki yağlı dokuların şişmesi için kullanılan terimdir. Bu, birçok durumda ortaya çıkabilir. Normalde yüz, boğaz, el ve ayaklarda gelişir, ancak karın bölgesinde de gelişebilir.
Boğazın şişmesi, bir kişinin nefes alma yeteneğini etkileyebileceğinden yaşamı tehdit edebilir. Bu meydana gelirse, kişinin acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır.
Anjiyoödem, genellikle bir alerji nedeniyle gelişen kısa süreli bir durumdur. Kişide ayrıca kabarık, kaşıntılı bir kızarıklıkla birlikte kurdeşenler de görülebilir. Kişi nefes almakta güçlük çekiyorsa, bayılırsa, başı dönerse veya bilincini kaybederse anafilaksi yaşıyor olabilir.
Anafilaksi
Anafilaksi, hızla gelişen ve acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir alerjik reaksiyondur. İnsanlar yiyeceklere, böcek sokmalarına veya ısırıklarına, ilaçlara ve lateks gibi malzemelere anafilaktik reaksiyonlar geliştirebilir.
Anafilaktik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin belirli bir alerjene aşırı tepki vermesi nedeniyle oluşur ve bu da vücutta şiddetli hale gelebilecek semptomlara neden olur.
Mevcut alerjiler, astım veya ailede anafilaksi öyküsü olanlar gibi bazı kişilerin anafilaktik reaksiyonl geçirme riski daha yüksektir. Ayrıca, daha önce anafilaktik reaksiyon geçirmiş olmak yeniden geçirme ihtimalini artırır. Bazı anafilaksi semptomları şunlardır:
hırıltılı solunum
nefes darlığı
sıkı bir boğaz
öksürme
boğuk bir ses
göğüs ağrısı
göğüste sıkışma
yutma güçlüğü
kaşıntılı bir ağız ve boğaz
burunda tıkanıklık
kurdeşen
şişme
kaşıntı
sıcaklık
kızarıklık
soluk veya mavi ten
düşük nabız hızı
baş dönmesi veya baş dönmesi
bilinç kaybı
düşük tansiyon
şok
mide bulantısı
karın ağrısı
karın krampları
kusma
ishal
kaygı
kaşıntılı, kırmızı veya sulu gözler