top of page

Doğru Emzirme Pozisyonları Nelerdir?


Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Doğru Emzirme Pozisyonları Nelerdir?

Bebeğin sağlığı için en uygun besinin anne sütü olduğunu zaten biliyor olmalısınız. Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun bileşenlere sahip. Peki, siz bebeğinizi nasıl emziriyorsunuz? Diğer türlü soracak olursak, doğru emzirme pozisyonları hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?


Bebekler birçok farklı pozisyonda emzirilebiliyor. Ancak ilk kez doğum yapan anneler bu konuda biraz daha endişeli veya stresli olabiliyor. Öte yandan anne adayları ilk hamilelik süreci boyunca emzirme pozisyonları ile alakalı pek çok bilgiye maruz kalıyor. Bu durum annelerin kaygı miktarını artırsa da emzirme pozisyonlarına aşinalık da sağlıyor. Nasıl emzirmeniz gerektiğinden emin değilseniz, ilk olarak karşılaştığınız pozisyonları deneyerek başlamaya ne dersiniz?


Elbette, kendinizi belirli bir pozisyonda emzirmek zorunda da hissetmemeniz gerekiyor. Yatarak, oturarak ve hatta ayakta dahi emzirebilirsiniz. Daha önce hiç görmediğiniz veya duymadığınız bir pozisyonu benimsediyseniz kendinizi kötü hissetmemelisiniz. Sizin ve bebeğinizin rahatlığı, bebeğin memeyi kavraması ve huzurlu bir şekilde emebilmesi her şeyin ötesinde. Gelin, emzirirken dikkat edilmesi gereken detaylara yakından bir göz atalım!

Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Annelerin emzirme döneminde hem fiziksel ve ruhsal sağlıklarına hem de beslenme rutinlerine dikkat etmesi gerekiyor. Annenin dengeli ve düzenli beslenmesi; stres, endişe ve kaygıdan uzak olması süt verimliliğini de aynı oranda artırıyor. Peki, emzirme esnasında nelere dikkat etmek gerekiyor olabilir? Yanıtlar geliyor!

  1. Emzirmeye başlamadan önce ellerinizi yıkayın.

  2. Meme ucunu ve çevresindeki koyu halkayı (areola) su ve yumuşak bir bez yardımıyla temizleyin.

  3. Rahat bir yere oturun ve sırtınızı yaslayın.

  4. Ağırlığınızı bebeğin üzerine vermeyin.

  5. Bebeğin omuz ve vücudunu memeye dönük tutun, bebeğin burnunu meme başı hizasında, başını ise bir miktar arkaya doğru eğik konumlandırın.

  6. Bebeğe kalçasından destek olun.

  7. Meme ucuna dokunmadan göğsünüzü alttan destekleyin.

  8. Meme ucunu bebeğin alt dudağına değdirin. Bebek ağzını genişçe açtığında meme ucunu ve areolayı bebeğin ağzına yerleştirin.

  9. Bebek sadece meme ucunu tutarsa çıkarıp yeniden deneyin. Sadece meme ucunu tutan bebek yeterince süt alamaz, üstelik meme ucu da tahriş olabilir.

  10. Bebek süt emerken burun deliklerinin açıkta kalmasına dikkat edin.

Anne ile bebeğin ilk emzirme deneyimi için vakit kaybetmemesi öneriliyor. Annenin hastanede kendine geldikten sonra bebeğiyle bir arada kalması hem bebek hem de anne için faydalı kabul ediliyor. Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve bebeğin sık aralıklarla emzirilmesi tavsiye ediliyor. Bu sayede bebek ne kadar çok emerse annenin süt üretimi de o kadar kolaylaşıyor.

Emzirme Döneminde Nasıl Beslenmek Gerekir?

Emzirme döneminde hamileliğe kıyasla kendinizi daha aç hissetmeniz normal. Bu dönemde dengeli ve düzenli beslenmek hem sizin hem de bebeğiniz için büyük önem taşıyor. Çünkü tükettiğiniz besinler vücudun süt yapma miktarını ve hızını doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla gün içinde almanız gereken toplam kalori miktarının karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral içerdiğine özen göstermeniz gerek. Bunun yanı sıra yüksek kalorili, şekerli ve tatlandırıcı gıdaların süt verimliliğinizi artırmadığı gibi kilo almanıza da neden olabileceğini unutmamalısınız.

Yenidoğan Bebek Emzirme Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yenidoğan Bebek Emzirme Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün açıklamalarına göre, yenidoğanlarda başarılı bir emzirme süreci için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde:

  1. Sağlık çalışanları emzirme konusunda annelere destek olabilmek için gerekli yetkinlik ve becerilerle donatılmalı.

  2. Doğumun ardından anne ve bebeğin bir araya getirilerek tensel temas kurmalarına yardımcı olunmalı. Bu temas olabildiğince kesintisiz şekilde devam etmeli.

  3. İlk emzirmenin gerçekleşmesi ve sürdürülmesi için annelere destek olunmalı.

  4. Tıbbi bir zorunluluk bulunmuyorsa yenidoğana anne sütünden başka katı veya sıvı gıda verilmemesine özen gösterilmeli.

  5. Annenin bebekle bir arada tutulması ve günün 24 saatini aynı odada geçirmeleri sağlanmalı.

  6. Annelere bebeklerin acıktığı zaman verdiği işaretler konusunda yardımcı olunmalı.

  7. Ebeveynler biberon ve emzik kullanımı ve bu ürünlerin riskleri konusunda bilgilendirilmeli.

  8. Ebeveynlerin ve bebeklerin emzirme konusunda destek ve bakım hizmetlerine ulaşım sağlaması için gerekli yönlendirmeler yapılmalı.

Yoğun bakım ünitesinde tutulan yenidoğanlar ise emzirme süreciyle bu kadar hızlı tanışamıyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde kalan bebekler için anne sütünün sağılması gerektiğini belirtiyor. Doğumu takiben ilk altı saat içinde annenin sütünün sağılması ve her 2 ila 3 saatte bir bu işlemin tekrar edilmesini öneriyor.

Doğru Emzirme Pozisyonları
Doğru Emzirme Pozisyonları

Emzirme sürecinde annenin muhakkak bilmesi ve dikkat etmesi gereken nokta, bebeğin memeye nasıl yerleştirileceği oluyor. Uzmanların tavsiye ettiği zahmetsiz ve güvenli bazı emzirme pozisyonları bulunuyor. Eğer emzirme sürecinde sorun yaşayacağınızı düşünüyorsanız, tüm endişelerinizden sıyrılıp yukarıdaki pozisyonları deneyebilirsiniz.


Kucaklama Pozisyonu

  1. Öncelikle sırtınızı yaslayabileceğiniz bir koltuk veya sandalyeye yerleşin.

  2. Bebeği hangi göğüsten emzirecekseniz o taraftaki kolunuzun üzerine yatırın. Örneğin; sağ taraftan emzirecekseniz sağ kol, sol taraftan emzirecekseniz sol kol.

  3. Bebeğin başını dirseğinizin iç kısmıyla destekleyin.

  4. Diğer elinizle bebeğin memeyi kavramasına yardımcı olun.

Bu pozisyonda ayağınızın altına alçak bir tabure yerleştirerek bebeğin memeye ulaşmasını kolaylaştırabilirsiniz.


Ters Kucaklama Pozisyonu

  1. Bebeği sağ tarafta emzirecekseniz sol elinizle, sol tarafta emzirecekseniz sağ elinizle tutun.

  2. Kucaklama pozisyonunun aksine bu defa bebeğin başını dirseğinizle değil, elinizle destekleyin.

  3. Bebeğin yüzü size dönük, karnı karnınıza gelecek şekilde tutun.

  4. Diğer elinizle bebeğin memeyi kavramasını sağlayın.

Koltuk Altı Pozisyonu

  1. Sırtınızı yaslayabileceğiniz bir yere oturun.

  2. Kolunuzu dirsekten bükerek bebeği kolun altına yerleştirin.

  3. Bebeğin sırtını bir yastıkla destekleyin.

  4. Bebeği bel hizasında ve yüzü size dönecek şekilde tutun.

  5. Bebeğin başını avucunuz ile destekleyin.

  6. Boşta kalan elinizle bebeğin memeyi tutmasını sağlayın.

Koltuk altı pozisyonu genellikle sezeryanla doğan bebekleri ve prematüre bebekleri emzirmek için öneriliyor. Bu pozisyonda bebeğin ayakları annenin arkasında kalacağı için karında ağırlık oluşmuyor. İkiz bebek sahibi anneler de bu yöntem sayesinde iki bebeğini aynı anda emzirebiliyor.

Yatarak Emzirme Pozisyonu

  1. Yatak veya kanepeye sırtınızı yastıklarla destekleyecek şekilde uzanın.

  2. Bebeği vücudunun ön tarafı size dönük olacak şekilde üzerinize yerleştirin.

  3. Bir kolunuzla bebeğin vücudunu desteklerken diğer elinizle memeyi kavramasını sağlayın.

Emzirme, anne ve bebeği doğrudan birbirine bağlayan en özel anlardan biri. Hem bebeğinizle kuracağınız güven bağını güçlendirmek hem de bebeğinizin gelişimini desteklemek için yaklaşık 2 yıl boyunca emzirme sürecine devam etmeniz gerekiyor. Önerilen emzirme pozisyonlarının yanı sıra sizin ve bebeğinizin rahat edeceği yeni pozisyonlar da geliştirebilirsiniz.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Emzirme pozisyonları hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.


bottom of page