top of page

Cilt Lekeleri: Akne, Siyah Nokta, Sivilce, Cilt Kanseri, Uçuk


Cilt Lekeleri
Cilt Lekeleri

Cilt lekesi, cilt üzerindeki herhangi bir iz için kullanılan terimdir. Birçok farklı leke türü vardır.


Çoğu leke zararsızdır, ancak bazı insanlar kozmetik nedenlerle bunları tedavi etmek isteyebilir. Bazıları cilt kanseri gibi acil tıbbi tedavi gerektiren altta yatan bir durumu gösterebilir.

Akne

Akne, cildin çok fazla yağ üretmesi sonucu ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Aşağıdakiler dahil farklı faktörler aşırı yağ üretimine neden olabilir:

  • aşırı aktif yağ bezleri

  • ergenlik, adet kanaması veya menopoz sırasında hormonal değişiklikler

  • hormonları da etkileyebilen stres, kaygı veya depresyon

Siyah nokta

Siyah noktalar, cilt yüzeyinde küçük, koyu lekelerdir. Sıkışmış kire benzerler, ancak aslında gözenek içinde sıkışmış yağdan oluşurlar. Bu yağ hava ile reaksiyona girdiğinde siyah olur.

Beyaz sivilce

Beyaz başlıklı sivilceler, beyaz veya ten renginde olan küçük, yuvarlak lekelerdir. Gözenekleri tıkayan yağ ve ölü deri hücrelerinin bir sonucu olarak gelişirler.

Papül

Papüller ciltte küçük, sert, kırmızı yumrulardır. Bunlar, aşırı yağ, bakteri ve ölü deri hücreleri cildin derinliklerine giderek iltihaplanmaya neden olduğunda gelişir. Çok sayıda papül bir araya geldiğinde, bu cilde pürüzlü, zımpara kağıdı benzeri bir doku verebilir.

Püstül

Püstüller, sarı veya beyaz irin içeren kabarık kırmızı lekelerdir. Yağ, bakteri ve ölü deri hücreleri deri altında toplanarak enfeksiyona neden olduğunda ortaya çıkarlar.

Nodüller

Nodüller, bir gözenek tıkandığında gelişen büyük cilt lekeleridir. Yağlar, ölü deri hücreleri ve bakterilerle karışır ve daha sonra cildin derinliklerinde hapsolur. Fazla yağ ve bakteri ciltte enfeksiyona ve iltihaplanmaya neden olur. Bu tür cilt lekeleri sivilce izlerine neden olabilir.

Akne kistleri

Bir gözeneğin iç yüzeyindeki kırılma, yağ ve bakterilerin çevredeki cilde yayılmasına neden olabilir. Bir sivilce kist enfekte alanı çevresinde oluşmuş bir zardır.


Kistler büyük, şiş, kırmızı lekeler olarak görünür. Dokunulduğunda çok acı verici olabilirler.


Nodüller gibi kistler de kalıcı sivilce izlerine neden olabilir.

Hiperpigmentasyon

Hiperpigmentasyon, cildin diğer bölgelerine göre daha koyu görünen bir leke türüdür. Yaygın görülür ve genellikle zararsızdır.


Hiperpigmentasyon; genetik faktörler, güneş hasarı veya sivilce izlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.


Çiller, bir kişinin gelişme eğilimini miras alabileceği bir tür hiperpigmentasyondur. Kırmızı, kahverengi, ten rengi veya siyah olabilen küçük, düz noktalardır. Vücudun herhangi bir yerinde görünebilirler.


Güneş lekeleri veya "yaşlılık lekeleri" başka bir hiperpigmentasyon türüdür. Bu küçük lekeler veya yamalar, cildin çok fazla güneşe maruz kalan bölgelerinde gelişebilir.


Sivilce izi, sivilce geçtikten sonra ciltte koyu lekelerin kalmasına da neden olabilir.

Melazma

Melazma, hamilelik sırasında veya kişi doğum kontrol hapı aldığında gelişebilen bir hiperpigmentasyon türüdür.


Meydana gelen hormonal değişiklikler melaninde artışa neden olur. Melanin, cilde rengini veren pigmenttir. Aşırı melanin üretimi cildi koyulaştırabilir.

Kıl dönmesi

Bazen tüyler kendiliğinden kıvrılabilir veya cildin içine doğru yanlamasına büyüyebilir, bu da kırmızı, kaşıntılı yumruların oluşmasına neden olabilir. Doktorlar bu cilt lekelerini batık kıllar olarak adlandırır.


Ağda, tıraş veya yolma gibi tüy alma tekniklerinin tümü kılların büyümesine neden olabilir.

Doğum lekeleri

Doğum lekeleri, yeni doğmuş bir bebeğin cildinde görülen lekelerdir. Ya doğumda ya da kısa bir süre sonra ortaya çıkabilirler. Bazı doğum lekeleri zamanla kaybolurken diğerleri kalıcı olabilir.


Uzmanlar, doğum lekelerinin oluşmasına neyin sebep olduğundan hala emin değiller.


Bir doğum lekesi, etrafını saran deriden farklı görünecektir. Bu tür cilt lekeleri herhangi bir boyutta olabilir ve görünüş olarak büyük farklılıklar gösterebilir.


Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, ancak bebeğin cildinde görülen bazı izler altta yatan bir durumu işaret edebilir. Emin olmak için bir dermatoloğa herhangi bir doğum lekesini kontrol ettirmek en iyisidir.


Bazı zararsız doğum lekeleri de hızla büyüyebilir ve bu endişe verici olabilir.

Uçuk

Uçuklar, dudaklarda veya ağız çevresinde oluşan ağrılı, kırmızı, sıvı dolu kabarcıklardır. Herpes simpleks virüsü ile enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkarlar.


Uçuklar oldukça bulaşıcıdır, bu nedenle virüsün bulaşmasını önlemek için insanlar yaralar iyileşene kadar başkalarıyla yakın temastan kaçınmalıdır.

Cilt kanseri

Bazı lekeler cilt kanseri belirtisi olabilir. Dikkat edilmesi gereken işaretlerin farkında olmak, insanların cilt kanserini erken fark etmelerine yardımcı olabilir.


Bazı potansiyel cilt kanseri belirtileri şunları içerir:

  • hızla büyüyen yeni bir iz

  • kanayan veya kaşınan bir kabartı

  • şekil, boyut veya renkte değişiklik

  • asimetrik veya pürüzlü, düzensiz kenarlar

  • 6 milimetreden daha büyük bir leke

bottom of page