top of page

Bebeklerde Uyku Düzeni


Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebek uykusu, siz ve küçük çocuğunuz için dinlendirici bir zaman olabilir. Bebeğinizin ihtiyacı olan gündüz dinlenmesine yardımcı olmak için bu ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz.

Bebeğinizin günde kaç saat uykuya ihtiyacı var?

Yeni doğanların bir uyku programı geliştirmeleri biraz zaman alır. Çünkü sirkadiyen (vücut saati) ritimlerini geliştirmeleri gerekir. İlk ay boyunca bebekler günde yaklaşık 16 saat uyuyacaklar. Bu genellikle beslemeler arasında eşit aralıklarla yerleştirilmiş üç veya dört saatlik şekerlemeler şeklinde gerçekleşir. Yeni doğan bir ila iki saat uyanık kaldıktan sonra yeniden uyuması gerekecektir.


Bebekler ay aldıkça, şekerleme süreleri tipik olarak daha tahmin edilebilir hale gelir. Örneğin:

  • 4 aydan 1 yıla kadar. Yenidoğan döneminden sonra, bebeğiniz muhtemelen günde en az iki kez kestirecektir - bir kez sabah ve bir kez öğleden sonra bir kez. Bazı bebeklerin öğleden sonra uykusuna da ihtiyacı vardır. Bebeğinizin sabah 9 da kestirmesini hedefleyebilirsiniz, eğer bebeğiniz gece uykuya dalmakta zorluk çekmedikçe, bebeğinizin istediği kadar uzun süre kestirmesine izin verin. Bebeğiniz öğleden sonra üçüncü kez uyuyorsa, 9 aylıkken bu uykuyu gidermeye çalışın. Bu, bebeğinizin daha erken bir yatma saatine hazır olmasına yardımcı olacaktır.

  • 1 yaş ve üstü. Bebeğiniz yaklaşık 10 aylıktan 1 yaşına geldiğinde, muhtemelen sabah uykusunu bırakacaktır. Bu geçiş sırasında, uyum sağlamasına yardımcı olmak için bebeğinizin uyku ve uyku saatini yarım saat artırmayı düşünün. Çoğu çocuk, yaklaşık 3 yaşına kadar bir ila iki saatlik öğleden sonra uykusuna devam eder. Bu yaştan sonra, uyku süresi kısalma eğilimindedir.

Bununla birlikte, her bebeğin farklı olduğunu ve bebek uyku programlarının değişebileceğini unutmayın.

Bebeğimin gündüz uykusunun en iyi yolu nedir?

Bebeğinizin şekerleme zamanını kolaylaştırmak için:

  • Ruh halini ayarlayın. Karanlık, sessiz bir ortam bebeğinizi uyumaya teşvik edebilir.

  • Bebeğinizi uykuluyken yatırın. Bebeğiniz aşırı yorgun veya huysuz olmadan önce, yumuşak ninniler söylemeyi veya kundaklamayı veya ona masaj yapmayı deneyebilirsiniz. Sonunda bebeğiniz bu aktivitelerin dinlenme zamanı anlamına geldiğini öğrenecektir.

  • Bebeğinizi sırtüstü yatacak şekilde beşiğine yerleştirin.

  • Bebeğiniz, uykusunu her gün aynı saatte ve yaklaşık aynı süre boyunca alırsa, gündüz uyuklamalarından en iyi şekilde yararlanacaktır. Elbette ara sıra istisnalar kaçınılmazdır.

Bebeklerde ağlama

Bebeklerin uykuya yatırıldığında ağlaması yaygındır.


Bebeğinizin ilk ayında ağlamasını azaltmak için yavaşça şarkı söyleyerek, yumuşak müzik çalarak veya onu yavaşça sallayarak bebeğinizi yatıştırın.


4 aylıkken bebeğiniz beşiğe yerleştirildikten sonra ağlarsa, onu kontrol edin ve rahatlatıcı sözler söyleyin. Sonra odadan çıkın ve ona yeniden yerleşmesi için zaman tanıyın.


Ayrıca, bebeklerin genellikle uyku sırasında aktif olduklarını - ellerini ve ayaklarını seğirerek, gülümserken, ürkütücü ve genellikle huzursuz göründüklerini unutmayın. Bir bebeğin heyecanını uyandığının veya yemek yemesi gerektiğinin bir işareti olarak karıştırmak kolaydır. Bebeğinizi hemen almak yerine, bebeğinizin tekrar uyuyup uymadığını görmek için birkaç dakika bekleyin.


Bebeğinizin doğru miktarda gündüz uyumasına yardımcı olmak her zaman kolay değildir. Bazı günler diğerlerinden daha zorluysa kendinizi zorlamayın. Bebeğinizin yorgun olduğuna dair işaretleri arayıp dinlemeyi ve şekerleme rutinini tutarlı tutmaya çalışmayı unutmayın.

Instagram

bottom of page