top of page

Bebeğiniz İçin Biberon Seçimi


Bebeğiniz İçin Biberon Seçimi
Bebeğiniz İçin Biberon Seçimi

Yıllar önce, ebeveynlerin kullanabileceği tek biberon camdan yapılmıştı. Ancak cam ağır ve kırılabilirdi. Daha hafif ve kırılmaz plastik şişeler ortaya çıktığında, cam şişe neredeyse modası geçmiş hale geldi.


Bununla birlikte, biberonlarda bulunan bir tür plastiğin gelişmekte olan bebeklerde potansiyel olarak zararlı değişikliklere neden olabileceğine dair son raporlar, ebeveynleri belki de eski moda camın o kadar da kötü bir şey olup olmadığını düşünmelerine neden oldu.


Hangisi daha güvenli, cam biberon mu plastik biberon mu? İşte biberonların nasıl güvenli ve etkili bir şekilde seçileceğine ve kullanılacağına dair ipuçları ile birlikte biberonlarla ilgili bazı bilgiler.

Biberon endişeleri

Cam şişelerle ilgili sorun kırılma riskinden kaynaklanmaktadır. Aksine, cam şişeler sağlamdır ve bebeğin beslenme formülüne potansiyel olarak girebilecek herhangi bir kimyasal içermezler.


Plastik biberonlar hafiftir, güçlüdür ve kırılmaz. 2012 yılında FDA, biberon ve damlatmaz bardak üretiminde bisfenol A kullanımını yasakladı. Polikarbonat plastikteki kimyasalın belirli kanserlere, beyinde ve üreme sisteminde değişikliklere ve erken ergenliğe yol açabileceğine dair endişeler vardı. Çoğu ülkede satılan tüm biberonlar ve damlatmaz kaplar artık BPA içermez.


2013 yılında FDA, hazır mama teneke kutuların kaplamasında bisfenol A bazlı epoksi reçinelerin kullanımına son vermek için bir gıda katkı maddesi değişikliğini destekledi. Üreticiler bu ürünlerde BPA kullanımını terk etmişlerdir.

Biberon seçimi

Esasen üç tür biberon vardır: plastik, tek kullanımlık astarlı plastik ve cam.


BPA yasağı, potansiyel olarak zararlı kimyasallardan arınmış olduklarını bilerek, güvenle yeni plastik biberonlar satın alabileceğiniz anlamına gelir. Daha eski plastik şişeler kullanıyorsanız, örneğin size aile üyeleri tarafından verilen şişeler, alttaki geri dönüşüm sembolünü kontrol edin. Sembol # 7 veya etiket PC (polikarbonat anlamına gelir), şişenin muhtemelen BPA içerdiğinin bir işaretidir. # 1, # 2 veya # 4 sembollü şişeler polietilenden yapılmıştır ve # 5 şişeler polipropilenden yapılmıştır. Her iki tür de BPA içermediğinden her iki tür şişe de güvenle kullanılabilir.


Tek kullanımlık şişe kılıfları da tipik olarak BPA içermez (etikette "BPA içermez" kelimesini arayın). Tek başına biberonlardan daha pahalı olma eğilimindedirler, çünkü her beslemeden sonra onları değiştirmeniz gerekir.


Cam şişeleri denemek istiyor ancak kırılmalarından endişe duyuyorsanız, bazı şirketler şişeyi korumak için şişenin üzerinden geçen silikon kılıflar üretiyor.

Çocuğunuzun biberonunun bakımı

İşte çocuğunuzun biberonunun bakımı ile ilgili bazı ipuçları:

  • Anne sütünü veya mamayı asla plastik şişelerde saklamayın. Bebeğiniz yemeye hazır olmadan hemen önce onu şişeye dökün.

  • Polikarbonat şişelerde sıcak su veya sert bir temizleyici kullanmayın, çünkü bu aynı zamanda plastiğin daha hızlı parçalanmasına da neden olabilir. Bunun yerine yumuşak bir temizleyici ve ılık su kullanın.

bottom of page