top of page

Alerji Nedir? Alerji Cilt Testleri Nasıl Yapılır?


Alerji Nedir? Alerji Cilt Testleri Nasıl Yapılır?
Alerji Nedir? Alerji Cilt Testleri Nasıl Yapılır?

Alerji cilt testleri uygulanırken, cildiniz alerjiye neden olduğundan şüphelenilen maddelere (alerjenlere) maruz kalır ve ardından alerjik reaksiyon belirtileri açısından gözlenir.


Tıbbi geçmişinizle birlikte, alerji testleri dokunduğunuz, soluduğunuz veya yediğiniz belirli bir maddenin semptomlara neden olup olmadığını doğrulayabilir.


Alerji testlerinden elde edilen bilgiler, doktorunuzun alerjenden kaçınma, ilaçlar veya alerji aşıları (immünoterapi) içeren bir alerji tedavi planı geliştirmesine yardımcı olabilir.


Alerji cilt testleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere alerjik durumların teşhisine yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılmaktadır:

  • Saman nezlesi (alerjik rinit)

  • Alerjik astım

  • Dermatit (egzama)

  • Yiyecek alerjisi

  • Penisilin alerjisi

  • Arı zehiri alerjisi

Deri testleri genellikle yetişkinler ve bebekler dahil her yaştan çocuklar için güvenlidir. Ancak bazı durumlarda cilt testleri önerilmez.


Genel olarak, alerji cilt testleri, polen, evcil hayvan tüyleri ve toz akarları gibi havadaki maddelere karşı alerjilerin teşhisi için güvenilirdir. Deri testi, gıda alerjilerinin teşhisine yardımcı olabilir. Ancak gıda alerjileri karmaşık olabileceğinden, ek testlere veya prosedürlere ihtiyacınız olabilir.


Deri testinin en yaygın yan etkisi hafif şiş, kırmızı, kaşıntılı şişliklerdir (kabarıklıklar). Bu kabarıklıklar en çok test sırasında fark edilebilir. Bazı insanlarda ise testten birkaç saat sonra şişlik, kızarıklık ve kaşıntı bölgesi gelişebilir ve birkaç gün kalabilir.


Nadiren, alerji cilt testleri şiddetli, ani bir alerjik reaksiyona neden olabilir, bu nedenle, uygun acil durum ekipmanı ve ilaçların mevcut olduğu bir ofiste cilt testlerinin yapılması önemlidir.


Bir deri testi önermeden önce, doktorunuz size tıbbi geçmişiniz, belirti ve semptomlarınız ve bunları normal tedavi yönteminiz hakkında ayrıntılı sorular soracaktır. Cevaplarınız, doktorunuzun ailenizde alerji olup olmadığını ve semptomlarınıza büyük olasılıkla alerjik bir reaksiyonun neden olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca belirti ve semptomlarınızın nedeni hakkında ek ipuçları aramak için fizik muayene yapabilir.


Bir cilt testi planlamadan önce, doktorunuza tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlarınızın bir listesini getirin. Bazı ilaçlar alerjik reaksiyonları baskılayarak cilt testinin doğru sonuçlar vermesini engelleyebilir. Diğer ilaçlar, bir test sırasında ciddi bir alerjik reaksiyon geliştirme riskinizi artırabilir.


İlaçlar farklı oranlarda sisteminizden çıktığı için, doktorunuz 10 güne kadar bazı ilaçları almayı bırakmanızı isteyebilir.

Testin uygulanması

Deri testi genellikle bir doktorun kliniğinde yapılır. Testi genellikle bir hemşire uygular ve doktor sonuçları yorumlar. Tipik olarak, bu test yaklaşık 20 ila 40 dakika sürer. Bazı testler, bir alerjene maruz kaldıktan birkaç dakika sonra gelişen ani alerjik reaksiyonları tespit eder. Diğer testler, birkaç günlük bir süre içinde gelişen gecikmiş alerjik reaksiyonları tespit eder.

Deri prick testi

Delinme veya çizilme testi olarak da adlandırılan deri delme testi, aynı anda 50'ye kadar farklı maddeye karşı anında alerjik reaksiyon olup olmadığını kontrol eder. Bu test genellikle polen, küf, evcil hayvan tüyleri, toz akarları ve yiyeceklere karşı alerjileri belirlemek için yapılır. Yetişkinlerde test genellikle ön kol üzerinde yapılır. Çocuklar üst sırtta test edilebilir.


Alerji cilt testleri ağrılı değildir. Bu tür testler, cildin yüzeyine zar zor nüfuz eden iğneler (lansetler) kullanır. Hafif, anlık rahatsızlıktan daha fazla kanamayacak veya hissetmeyeceksiniz.


Test bölgesini alkolle temizledikten sonra hemşire cildinize küçük işaretler çizer ve her işaretin yanına bir damla alerjen özü uygular. Daha sonra özleri cilt yüzeyine batırmak için bir neşter kullanır. Her alerjen için yeni bir neşter kullanılır.


Cildinizin normal tepki verip vermediğini görmek için cildinizin yüzeyine iki ek madde daha çizilir:


* Histamin. Çoğu insanda bu madde cilt tepkisine neden olur. Histamine tepki vermezseniz, alerji cilt testiniz, sizde olsa bile alerji göstermeyebilir.


* Gliserin veya salin. Çoğu insanda bu maddeler herhangi bir reaksiyona neden olmaz. Gliserin veya saline tepki verirseniz cildiniz hassas olabilir. Yanlış bir alerji teşhisini önlemek için test sonuçlarının dikkatli bir şekilde yorumlanması gerekecektir.


Cildin batmasından yaklaşık 15 dakika sonra hemşire, cildinizi alerjik reaksiyon belirtileri açısından gözlemler. Test edilen maddelerden birine alerjiniz varsa, sivrisinek ısırığına benzeyen kabarık, kırmızı, kaşıntılı bir yumru (kabartı) geliştirirsiniz. Hemşire daha sonra yumruğun boyutunu ölçecek ve sonuçları kaydedecektir. Ardından, izleri gidermek için cildinizi alkolle temizleyecektir.

Deri enjeksiyon testi

Kolunuzdaki deriye az miktarda alerjen özü enjekte etmek için iğne kullanan bir teste ihtiyacınız olabilir (intradermal test).


Enjeksiyon bölgesi yaklaşık 15 dakika sonra alerjik reaksiyon belirtileri açısından incelenir. Doktorunuz, böcek zehiri veya penisiline karşı bir alerji olup olmadığını kontrol etmek için bu testi önerebilir.

Patch yama testi

Yama testi genellikle belirli bir maddenin alerjik deri iltihabına (kontakt dermatit) neden olup olmadığını görmek için yapılır. Yama testleri, gelişmesi birkaç gün sürebilen gecikmiş alerjik reaksiyonları tespit edebilir.


Yama testlerinde iğne kullanılmaz. Bunun yerine, daha sonra cildinize yerleştirilen yamalara alerjenler uygulanır. Bir yama testi sırasında, cildiniz kontakt dermatite neden olabilecek 20 ila 30 özüt maddeye maruz kalabilir. Bunlar lateks, ilaçlar, kokular, koruyucular, saç boyaları, metaller ve reçineleri içerebilir.


Yamaları 48 saat boyunca kolunuza veya sırtınıza takarsınız. Bu süre zarfında banyo yapmaktan ve aşırı terlemeye neden olan aktivitelerden kaçınmalısınız. Doktorunuzun ofisine döndüğünüzde yamalar çıkarılır. Yama bölgesindeki tahriş olmuş cilt bir alerjiye işaret edebilir.

Alerji testlerinin sonuçları

Doktorunuzun muayenehanesinden ayrılmadan önce, deri prick testinin veya intradermal testin sonuçlarını öğreneceksiniz. Bir yama testinin sonuç vermesi birkaç gün veya daha uzun sürebilir.


Pozitif bir cilt testi, belirli bir maddeye alerjiniz olabileceğiniz anlamına gelir. Daha büyük kabarıklıklar genellikle daha fazla hassasiyet gösterir. Negatif cilt testi, muhtemelen belirli bir alerjene alerjiniz olmadığı anlamına gelir.


Unutmayın, cilt testleri her zaman doğru değildir. Bazen bir alerji olmadığına işaret ederler (yanlış pozitif) veya alerjiniz olan bir şeye maruz kaldığınızda cilt testi bir reaksiyonu tetiklemeyebilir (yanlış negatif). Farklı durumlarda yapılan aynı teste farklı tepki verebilirsiniz. Ya da bir test sırasında bir maddeye olumlu tepki verebilir ancak günlük yaşamda tepki vermeyebilirsiniz.


Alerji tedavi planınız ilaçlar, immünoterapi, iş veya ev ortamınızdaki değişiklikleri veya diyet değişikliklerini içerebilir.

İletişim

tsv@saglik.org.tr

0543 6813773

Sosyal Medya
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
Haber Bülteni

© 2010-2024 TÜRKİYE SAĞLIK VAKFI

www.saglik.org.tr de yer alan tüm haber ve makaleler bilgilendirme amaçlı olup, teşhis ve tedavi önerisi değildir.

E-devlet onaylı online verilen üniversite  eğitimlerinin bir bölümü mesleki yeterlilik, uzmanlık sıfatı kazandırmaz, işyeri açma ruhsat hakkı vermez, iş garantisi olarak değerlendirilemez.

bottom of page