top of page

Alerji İlaçları (Antihistaminik ve Steroidler)


Alerji ilaçları
Alerji ilaçları

Genel olarak, alerjilerin tedavisi yoktur, ancak burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi rahatsız edici semptomları hafifletmeye ve tedavi etmeye yardımcı olmak için hem reçetesiz hem de reçeteli çeşitli ilaçlar mevcuttur. Bu alerji ilaçları arasında antihistaminikler, dekonjestanlar, kombinasyon ilaçları, kortikosteroidler ve diğerleri bulunur.


Alerjenleri tolere etme yeteneğinizi kademeli olarak artıran alerji iğneleri veya dil altı hapları şeklinde immünoterapi de mevcuttur.

Antihistaminikler

Antihistaminikler, alerji semptomlarını tedavi etmek için yıllardır kullanılmaktadır. Hap, sıvı, burun spreyi veya göz damlası olarak alınabilirler. Reçetesiz satılan (OTC) antihistamin göz damlaları, kırmızı kaşıntılı gözleri rahatlatabilirken, mevsimsel veya yıl boyunca alerji semptomlarını tedavi etmek için burun spreyleri kullanılabilir.


Antihistaminikler Nasıl Çalışır?


Bir alerjene maruz kaldığınızda bağışıklık sisteminizi tetikler. Alerjisi olan kişilerde abartılı bir bağışıklık tepkisi vardır. "Mast hücreleri" olarak bilinen bağışıklık sistemi hücreleri, kan damarlarındaki reseptörlere bağlanan ve genişlemelerine neden olan histamin adı verilen bir madde salgılar. Histamin ayrıca kızarıklığa, şişmeye, kaşıntıya ve salgılarda değişikliklere neden olan diğer reseptörlere bağlanır. Antihistaminikler, histamini bloke ederek ve reseptörlere bağlanmasını önleyerek bu semptomları önler.


Antihistaminiklerin Yan Etkileri Nelerdir?


Birçok eski antihistaminikler uyuşukluğa neden olabilir. Sizi uyuşuklaştırmayan daha yeni antihistaminikler, reçetesiz ve reçeteyle satılmaktadır.

Dekonjestanlar

Dekonjestanlar burun tıkanıklığını giderir ve genellikle alerjiler için antihistaminiklerle birlikte reçete edilir. Burun spreyleri, göz damlaları, sıvılar ve haplar şeklinde olabilir.


Burun spreyi ve göz damlası dekonjestanları bir seferde sadece birkaç gün kullanılmalıdır çünkü uzun süreli kullanım semptomları daha da kötüleştirebilir. Haplar ve sıvı dekonjestanlar daha uzun süre güvenle alınabilir.


Dekonjestanlar Nasıl Çalışır?


Alerjik reaksiyon sırasında, alerjenle temasa tepki olarak burnunuzdaki dokular şişebilir. Bu şişlik sıvı ve mukus yapar. Gözlerdeki kan damarları da şişerek kızarıklığa neden olabilir. Dekonjestanlar, şişmiş burun dokularını ve kan damarlarını küçülterek, burun şişmesi, tıkanıklık, mukus salgısı ve kızarıklık semptomlarını hafifleterek çalışır.


Dekonjestanların Yan Etkileri Nelerdir?


Dekonjestanlar kan basıncını yükseltebilir, bu nedenle genellikle kan basıncı sorunları veya glokomu olan kişiler için önerilmezler. Ayrıca uykusuzluğa veya sinirliliğe neden olabilir ve idrar akışını kısıtlayabilirler.


Bazı alerji ilaçları, birden fazla alerji semptomunu hafifletmek için hem antihistamin hem de dekonjestan içerir. Diğer ilaçların, mast hücrelerinin diğer alerjiye neden olan kimyasalları salmasını önlemek gibi, histaminin etkilerini bloke etmenin dışında birçok etkisi vardır.

Steroidler

Tıbbi olarak kortikosteroidler olarak bilinen steroidler, alerjilerle ilişkili iltihabı azaltabilir. Mevsimsel veya yıl boyu alerjilere bağlı burun tıkanıklığını, hapşırmayı ve kaşıntılı, burun akıntısını önler ve tedavi ederler. Ayrıca, diğer alerjik reaksiyon türlerinden kaynaklanan iltihaplanmayı ve şişmeyi de azaltabilirler.


Steroidler çeşitli formlarda mevcuttur: Ciddi alerji veya astım için hap ya da sıvılar, inhaler, mevsimsel ya da yıl boyu alerji için burun spreyleri, topikal kremler veya topikal göz damlaları. Steroid ilaçlara ek olarak, doktorunuz alerjik semptomlarınızla mücadeleye yardımcı olmak için ek ilaç türleri reçete etmeye karar verebilir.


Steroidler alerjiler için oldukça etkili ilaçlardır, ancak fayda sağlamak için düzenli olarak, genellikle günlük olarak alınmaları gerekir. Ayrıca ilacın tam etkisinin hissedilebilmesi için 1 ila 2 hafta geçmesi gerekebilir.


Yılın 3 ayından fazla alerjiniz varsa, immünoterapi en etkili tedavi biçimlerinden biri olabilir. Alerji aşıları, bağışıklık sisteminizin tolerans oluşturmasına yardımcı olmak için sizi rahatsız edici alerjenin kademeli olarak artan seviyelerine maruz bırakır.

bottom of page