top of page

Ağız Kanseri Taraması Neden Önemli?


Ağız Kanseri Taraması Neden Önemli?
Ağız Kanseri Taraması Neden Önemli?

Ağız kanseri taraması, bir diş hekimi tarafından ağzınızda kanser belirtileri veya kanser öncesi durumları aramak için yapılan bir muayenedir.


Ağız kanseri taramasının amacı, tedavi şansı daha yüksek olduğunda ağız kanserini erken teşhis etmektir.


Çoğu diş hekimi, ağız kanserini taramak için rutin diş hekimi ziyareti sırasında ağzınızı muayene eder. Bazı diş hekimleri, ağzınızdaki anormal hücre alanlarını tanımlamaya yardımcı olmak için ek testler kullanabilir.


Tıp otoriteleri, ağız kanseri için risk faktörleri olmayan sağlıklı kişilerin ağız kanseri taramasına ihtiyaç duyup duymadıkları konusunda hemfikir değiller.


Ağız kanseri taramasının amacı, kanser veya lezyonların çıkarılması en kolay ve büyük olasılıkla iyileştirildiği zaman, ağız kanserine yol açabilecek ağız kanserini veya kanser öncesi lezyonları erken aşamada tespit etmektir.


Ağız kanseri riski yüksek olan kişilerin ağız kanseri taramasından yararlanma olasılığı daha yüksektir.

Ağız kanseri riskini artırabilecek faktörler
  • Sigara, puro, pipo, çiğneme tütün ve enfiye dahil her türlü tütün kullanımı

  • Aşırı alkol kullanımı

  • Önceki ağız kanseri teşhisi

  • Dudak kanseri riskini artıran önemli ölçüde güneşe maruz kalma öyküsü

Ağız ve boğaz kanseri teşhisi konan kişilerin sayısı son birkaç yıldır artıyor, ancak nedeni açık değil. Bu kanserlerin artan sayısı, cinsel yolla bulaşan insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu ile ilişkilidir.


Kanser riskiniz konusunda endişeleriniz varsa, riskinizi azaltabileceğiniz yollar ve hangi tarama testlerinin sizin için uygun olabileceği konusunda doktorunuzla konuşun.

Ağız kanseri taraması

Muayenenin bazı sınırlamaları vardır, örneğin:

  • Ağız kanseri taraması ek testlere ihtiyaç duyabilir. Birçok insanın ağızlarında yaralar vardır ve bu yaraların büyük çoğunluğu kansersizdir. Muayene, hangi yaraların kanserli olup olmadığını belirleyemez.

  • Diş hekiminiz olağandışı bir yara bulursa, nedenini belirlemek için daha fazla test isteyebilir. Ağız kanseri olup olmadığınızı kesin olarak belirlemenin tek yolu, bazı anormal hücreleri çıkarmak ve bunları biyopsi adı verilen bir prosedürle kanser için test etmektir.

  • Ağız kanseri taraması tüm ağız kanserlerini tespit edemez. Anormal hücre alanlarını sadece ağzınıza bakarak tespit etmek zor olabilir, bu nedenle küçük bir kanserin veya kanser öncesi bir lezyonun tespit edilmemesi mümkündür.

Ağız kanseri taraması tipik olarak rutin bir diş hekimi randevusu sırasında yapılır.


Ağız kanseri tarama muayenesi sırasında diş hekiminiz kırmızı veya beyaz lekeler veya ağız yaraları olup olmadığını kontrol etmek için ağzınızın içine bakar. Diş hekiminiz eldivenli eller kullanarak yumruları veya diğer anormallikleri kontrol etmek için ağzınızdaki dokuları da hisseder. Diş hekimi ayrıca boğazınızı ve boynunuzu topaklar için inceleyebilir.

Ek testler

  • Ağız kanseri tarama boyası. Muayeneden önce ağzınızı özel bir mavi boya ile çalkalamak. Ağzınızdaki anormal hücreler boyayı alıp mavi görünebilir.

  • Ağız kanseri tarama ışığı. Muayene sırasında ağzınızda ışık tutması. Işık, sağlıklı dokunun koyu görünmesine ve anormal dokunun beyaz görünmesine neden olur.

bottom of page