
Zona, ağrılı bir kızarıklığa neden olan viral bir enfeksiyondur. Zona vücudunuzun herhangi bir yerinde meydana gelebilse de, çoğunlukla gövdenizin sol veya sağ tarafını saran tek bir kabarcık şeridi olarak görünür.
Zona, suçiçeğine neden olan aynı virüs olan suçiçeği-zoster virüsünden kaynaklanır. Suçiçeği geçirdikten sonra, virüs omuriliğinizin ve beyninizin yakınındaki sinir dokusunda inaktif olarak yatar. Yıllar sonra virüs zona olarak yeniden aktive olabilir.
Hayatı tehdit eden bir durum olmasa da zona çok acı verici olabilir.
Aşılar, zona riskini azaltmaya yardımcı olurken, erken tedavi zona enfeksiyonunu kısaltmaya ve komplikasyon olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.
Zona hastalığının belirtileri
Zona belirtileri ve semptomları genellikle vücudunuzun bir tarafının yalnızca küçük bir bölümünü etkiler. Bu belirti ve semptomlar şunları içerebilir:
Ağrı, yanma, uyuşma veya karıncalanma
Dokunma hassasiyeti
Ağrıdan birkaç gün sonra başlayan kırmızı bir döküntü
Sıvı dolu kabarcıklar kırılır ve kabuklanır
Kaşıntı
Bazı insanlar da şunları yaşar:
Ateş
Baş ağrısı
Işığa duyarlılık
Yorgunluk
Ağrı genellikle zona hastalığının ilk belirtisidir. Bazıları için yoğun olabilir. Ağrının bulunduğu yere bağlı olarak, bazen kalbi, akciğerleri veya böbrekleri etkileyen bir sorun belirtisi ile karıştırılabilir. Bazı insanlar, hiç döküntü geliştirmeden zona ağrısı yaşarlar.
En yaygın olarak, zona döküntüsü, vücudunuzun sol veya sağ tarafını saran bir kabarcık şeridi olarak gelişir. Bazen zona döküntüleri bir göz çevresinde veya boynun veya yüzün bir tarafında meydana gelir.
Zona olduğundan şüpheleniyorsanız, özellikle aşağıdaki durumlarda derhal doktorunuza başvurun
Ağrı ve kızarıklık bir gözün yakınında meydana gelir. Tedavi edilmezse, bu enfeksiyon kalıcı göz hasarına neden olabilir.
60 yaş ve üzerindeyseniz. Yaş, komplikasyon riskinizi önemli ölçüde artırır.
Siz veya ailenizden birinin bağışıklık sistemi zayıflamışsa (kanser, ilaçlar veya kronik hastalık nedeniyle).
Kızarıklık yaygın ve ağrılıysa.
Zona, suçiçeğine neden olan aynı virüs olan suçiçeği-zoster virüsünden kaynaklanır. Suçiçeği geçiren herkes zona geliştirebilir. Suçiçeği hastalığından kurtulduktan sonra, virüs sinir sisteminize girebilir ve yıllarca uykuda kalabilir.
Sonunda, yeniden aktive olabilir ve cildinize giden sinir yolları boyunca seyahat ederek zona oluşturabilir. Ancak suçiçeği geçiren herkes zona geliştirmeyecektir.
Zona oluşumunun nedeni belirsizdir. Ancak yaşlandıkça enfeksiyonlara karşı bağışıklığın azalmasından kaynaklanıyor olabilir. Zona, yaşlı yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde daha yaygındır.
Varisella-zoster, uçuklara ve genital herpes'e neden olan virüsleri içeren, herpes virüsü adı verilen bir virüs grubunun parçasıdır. Bu nedenle zona, herpes zoster olarak da bilinir. Ancak suçiçeği ve zona hastalığına neden olan virüs, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan soğuk yaralardan veya genital herpesten sorumlu olan virüsle aynı değildir.
Zona hastalığı bulaşıcı mıdır?
Zona hastalığı olan bir kişi, suçiçeği-zoster virüsünü suçiçeği bağışıklığı olmayan herkese geçirebilir. Bu genellikle zona döküntüsünün açık yaralarıyla doğrudan temas yoluyla oluşur. Kişi enfeksiyon kaptıktan sonra suçiçeği geliştirir, ancak zona olmaz.
Suçiçeği, bazı insanlar için tehlikeli olabilir. Zona kabarcıklarınız kabuklanıncaya kadar, bulaşıcısınızdır ve henüz suçiçeği veya suçiçeği aşısı olmayan kişilerle, özellikle de bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerle, hamile kadınlarla ve yeni doğanlarla fiziksel temastan kaçınmalısınız.
Zona geliştirme riskinizi artırabilecek faktörler şunları içerir:
50 yaşın üzerinde olmak. Zona en çok 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Risk yaşla birlikte artar. Bazı uzmanlar, 80 yaş ve üzerindeki insanların yarısının zona geçireceğini tahmin ediyor.
Belirli hastalıklara sahip olmak. HIV / AIDS ve kanser gibi bağışıklık sisteminizi zayıflatan hastalıklar, zona riskinizi artırabilir.
Kanser tedavisi görmek. Radyasyon veya kemoterapi hastalıklara karşı direncinizi azaltabilir ve zona tetikleyebilir.
Bazı ilaçları almak. Nakledilen organların reddedilmesini önlemek için tasarlanan ilaçlar, prednizon gibi steroidlerin uzun süreli kullanımı zona riskinizi artırabilir.
Zonayı önleme
Suçiçeği aşısı (Varivax), suçiçeği önlemek için rutin bir çocukluk dönemi aşısı haline geldi. Aşı, hiç suçiçeği geçirmemiş yetişkinler için de önerilir. Aşı, suçiçeği veya zona hastalığına yakalanmayacağınızı garanti etmese de, komplikasyon olasılığınızı azaltabilir ve hastalığın şiddetini azaltabilir. Zona aşısı genellikle tek enjeksiyon olarak verilen canlı bir aşıdır.