top of page

Yüzünüzdeki Egzamayı Nasıl Yönetebilirsiniz?


Yüzünüzdeki Egzamayı Nasıl Yönetirsiniz?
Yüzünüzdeki Egzamayı Nasıl Yönetirsiniz?

Yüzdeki Egzama

Egzama, cildinizi tahriş eden, iltihaplandıran ve kaşındıran bir cilt rahatsızlığıdır. Doktorunuz buna dermatit de diyebilir. Cildinizin bariyer fonksiyonunu zayıflatır. Bu, cildinizin çevrenizdeki tahriş edici maddelere ve alerjenlere kolayca tepki verebileceği anlamına gelir.

Egzama vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın yerlerden biri yüzünüzdür, özellikle alnınız, yanaklarınız, dudaklarınız ve çeneniz. Ayrıca kulaklarınızın içinde ve çevresinde de ortaya çıkabilir.


Cilt tonunuza bağlı olarak egzama yüzünüzde kırmızı, mor veya kahverengi döküntülere neden olabilir.

Yüzünüzde her türlü egzama görülebilir, en yaygın olanları atopik egzama, seboreik dermatit ve kontakt dermatittir. Ve aynı anda birden fazla egzama türü geçirmeniz mümkündür.

Yüzde temas egzaması

Temas egzaması (veya dermatit), cildinizi tahriş eden veya alerjik reaksiyona neden olan bir maddeyle temas ettiğinizde ortaya çıkar. Bu egzama türü saman nezlesi veya astım gibi diğer alerjik rahatsızlıklarla bağlantılı değildir.

Kontakt dermatit vakalarının yaklaşık %80'i tahriş edici bir maddeye maruz kalmaktan kaynaklanır, örneğin:

  • Çözücüler

  • Deterjanlar ve sabunlar

  • Ağartıcı

  • Nikel içeren mücevherler 

  • Makyaj yapmak

  • Saç boyası

  • Cildinizi kurutabilecek sıcak su ve sabunla aşırı yıkama

Ancak egzama, cildinizin bir alerjene maruz kalmasından bir veya iki gün sonra ortaya çıkan bir reaksiyondan da kaynaklanabilir. Alerjik kontakt dermatitin yaygın nedenleri şunlardır:

  • Zehirli sarmaşık ve zehirli meşe

  • Tırnak cilası

  • Cilt bakım ürünlerindeki kokular

  • Nikel

  • Bazı topikal antibiyotiklerde bulunan bir koruyucu olan timerosal

Yüzdeki Egzama Belirtileri

Çenenizden alnınıza kadar yüzünüzün herhangi bir yerinde egzama lekeleri oluşabilir. Ancak yanaklarınız alevlenmelerin en sık görüldüğü yerdir.

Yüz egzamasının yaygın belirtileri şunlardır:

  • Şişlik, kızarıklık ve tahriş (iltihaplanma)

  • Cilt tonunuza bağlı olarak kırmızı, mor veya koyu kahverengi olabilen cilt renginde değişiklikle birlikte oluşan döküntü

  • Kaşıntılı cilt

  • Ciltte kuru, pullu veya pullu lekeler

  • Küçük şişlikler veya kabarcıklar

  • Gözlerinizin altındaki kırışık cilt

  • Ağrılı veya rahatsız edici cilt

Yüzdeki Egzama Çeşitleri

Atopik egzama

Bu, en yaygın egzama türüdür. Birçok kişi bunu ilk olarak çocukluklarında yaşar. Bu hastalığa yakalanan kişilerin ayrıca atopik egzama, astım veya saman nezlesi gibi alerjileri olan yakın aile üyeleri olma eğilimi vardır.

Atopik egzama, 2 yaşına kadar olan bebeklerde ve küçük çocuklarda yanaklarda gelişme eğilimindedir. Çocuğunuz sütten kesildiğinde ağız çevresinde de görülebilir. Biraz daha büyük çocuklarda, özellikle saman nezlesi varsa, göz kapaklarında görülebilir.

Yüzde atopik egzama olan yetişkinlerde ve gençlerde, genellikle göz kapaklarında veya dudak çevresinde görülür. Gözlerinizin etrafındaki cilt de koyulaşabilir ve gözünüzün altında fazladan bir deri kıvrımı (Dennie-Morgan kıvrımı olarak adlandırılır) oluşabilir. Yüzünüzdeki atopik egzama alevlenmeleri, yüzünüz sıklıkla tahriş edici maddeler ve alerjenlerle temas ettiğinden kontakt dermatit ile ilişkili olabilir.


Seboreik dermatit

Bu, yetişkin olduğunuzda yüzünüzde oluşan en yaygın egzama türlerinden biridir. Yüzünüzde, özellikle alnınızda, burnunuzun yanlarındaki kırışıklıklarda, kaşlarınızda ve kulaklarınızın arkasında kaşıntılı kırmızı lekeler ve yağlı pullara neden olur. Ayrıca kafa derinizde kabuklu veya tozlu olabilen beyaz veya sarı pullar da oluşabilir.


Kontakt dermatit

Kontakt dermatit (egzama), cildinizi tahriş eden veya alerjik reaksiyona neden olan bir maddeyle temas ettiğinizde ortaya çıkar. Yüzünüzde kontakt egzama olduğunda, genellikle dudaklarınızda, göz kapaklarınızda ve yanaklarınızda olur. Boyalar ve parfümler gibi hassas olduğunuz maddeler içeren cilt bakım ürünleri veya makyajdan kaynaklanabilir.

Yüzdeki Egzama Nedenleri

Doktorlar egzamaya neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Ancak bunun genleriniz ve çevreniz arasındaki bir etkileşim olduğunu düşünüyorlar. Örneğin, atopik egzaması olan kişilerde genellikle egzama, astım veya alerjilerle ilgili kişisel ve ailevi bir geçmiş bulunur.

Egzama alevlenmesini tetikleyen faktörler farklı kişiler için farklı olabilir. Yüzdeki egzama için yaygın tetikleyiciler şunlardır:

  • Sabunlar ve deterjanlar

  • Çok kuru hava veya düşük nemli hava koşulları

  • Alerjiniz olan bir şeyle temas

  • Makyaj yapmak

  • Duman ve diğer kirleticiler

  • Yün gibi sert veya kaşındıran kumaşlar

  • Duygusal stres

Yüzde Egzama Tedavisi

Egzama gelip geçme eğilimindedir. Tedavi etmenin en iyi yolu genellikle alevlenmelerinizi neyin tetiklediğine bağlı olacaktır. Doktorunuz tetikleyicilerinizden kaçınabilmeniz için bunları çözmek için sizinle birlikte çalışacaktır. Alevlenmeleriniz olduğunda, doktorunuzun semptomlarınızı yönetmek için önerebileceği bazı yollar şunlardır:

Cildinize steroid kremler uygulayın.  Bunlar egzama tedavisinin önemli bir parçasıdır. Reçetesiz satılan hidrokortizon kremi kırmızı,  kaşıntılı cilde yardımcı olabilir. Birkaç hafta boyunca günde bir veya iki kez uygulayın. Bu yeterince işe yaramazsa, daha güçlü bir reçeteli steroide ihtiyacınız olabilir. Cildinizi inceltebileceği için sadece kısa bir süre kullanın.

Steroidler işe yaramazsa, kalsinörin inhibitörü deneyin. Doktorunuz steroid krem ​​yerine bunları reçete edebilir. Kalsinörin inhibitörleri egzama alevlenmesine neden olabilecek belirli kimyasalları engeller. Özellikle yüzünüzdeki, özellikle göz kapaklarınız, boynunuz ve deri kıvrımlarınızdaki egzamayı tedavi etmek için kullanılırlar.

Fototerapiyi (ultraviyole ışık terapisi) deneyin.  Egzamanız orta ila şiddetliyse ve krem ​​ilaçlar işe yaramadıysa bu yardımcı olabilir. Bu tür tedaviyi uzun süre kullanmanın cilt kanseri olma olasılığınızı artırabileceğini unutmayın.

Bir antihistaminik veya immünosüpresan alın. Doktorunuz şişliği ve iltihabı azaltmaya yardımcı olması için reçetesiz bir antihistaminik denemenizi önerebilir. Bu işe yaramazsa, aynı şeyi yapmak için bir immünosüpresan reçete edebilir.

Egzamanız bir mantardan kaynaklanıyorsa antifungal bir ilaç alın.  Cildinizde normalde bulunan bir tür mayanın aşırı büyümesi, başınızda veya boynunuzda atopik egzama alevlenmesini tetikleyebilir.

Yüz Egzaması İçin Cilt Bakımı

Egzamanızı tedavi etmenin en iyi yollarından biri cildinize iyi bakmaktır. Örneğin:

Cildinizi nemli tutun. Daha ince losyonlar yerine kalın kremler (Cetaphil veya Eucerin gibi) ve merhemler (Aquaphor veya Vaseline gibi) kullanmayı deneyin. Nemlendirmek için en iyi zaman yüzünüzü yıkadıktan hemen sonradır. Merhemler çok yağlıysa, bunları yalnızca geceleri kullanmayı deneyin. Ayrıca, nazik veya hassas ciltler için nemlendiriciler veya losyonlar seçin. Egzama alevlenmesini tetikleyebilecek kokular veya boyalar içermeyen nemlendiriciler arıyorsunuz.

Nazikçe temizleyin. Sabun cildinizi tahriş edebilir, ancak yalnızca suyla yıkamak yeterli olmayabilir, özellikle de yüzünüz yağlıysa. Bunun yerine nazik bir sabunsuz temizleyici veya tıbbi bir yumuşatıcı kullanın. Yumuşak bir havluyla kurulayın.

Sıcaklığa dikkat edin. Yüzünüze sadece soğuk -- sıcak değil -- su kullanın ve bunu mümkün olduğunca kısa süre yapın.

Makyaj yapmayın. Alevlenmeniz olduğunda kozmetik kullanmayın. Makyajdaki kimyasallar cildinizi daha fazla tahriş edebilir ve alevlenmenizi uzatabilir.

Yüzdeki Egzama ve Sık Sorulanlar

Egzamaya yatkın yüz cildinde hangi ürünleri kullanmaktan kaçınmalıyım?

Dermatologlara göre, aşağıdakilerden herhangi birini içeren kozmetik ve cilt bakım ürünlerinden kaçınmak muhtemelen en iyisidir:

  • Egzama veya hassas cilde sahip kişilerde yaygın alerjen olan kokular.

  • Esansiyel yağlar, özellikle de birçok cilt ve saç bakım ürününde yaygın bir bileşen olan çay ağacı yağı. Ancak kontakt dermatite neden olabilir.

  • Cildinizin pH değerini değiştirebilen ve tahrişe neden olabilen üre.

  • Koyun yününden yapılan lanolin. Egzama hastası olan birçok kişi lanolin alerjisi vardır ve egzamanızı alevlendirebilir.

  • Genellikle akne karşıtı ve yaşlanma karşıtı ürünlerde bulunan retinoidler. Ancak kurutucu ve tahriş edici olabilirler, bu da onları egzama hastaları için riskli hale getirir.

  • Şampuan, saç kremi ve vücut yıkama ürünlerinde kullanılan köpürtücü bir madde olan Cocamidopropyl betaine (CAPB). Ancak hem yetişkinlerde hem de çocuklarda kontakt dermatite neden olabilir.

  • Nemlendiricilerde ve kremlerde, topikal steroidlerde ve sıvı antihistaminiklerde yaygın olarak bulunan bir emülgatör olan propilen glikol. Ancak bu, alerjisi olan kişilerde egzama alevlenmelerine neden olabilir.

  • Jellere ve el dezenfektanlarına sıklıkla eklenen etanol. Bu cildinizi kurutabilir.

コメント


Instagram

bottom of page