top of page

Yumurtalık (Over) Kisti


Yumurtalık (Over) Kisti
Yumurtalık (Over) Kisti

Yumurtalık kistleri, yumurtalıkta veya yüzeyinde sıvı dolu keseler veya ceplerdir. Kadınların rahmin her iki tarafında her biri bir badem büyüklüğünde ve şeklinde olmak üzere iki yumurtalık vardır. Yumurtalıklarda gelişen ve olgunlaşan yumurtalar, doğurganlık yıllarında aylık döngülerde salınır.


Pek çok kadının bir dönem yumurtalık kisti vardır. Çoğu yumurtalık kisti çok az rahatsızlık verir veya hiç rahatsız etmez ve zararsızdır. Çoğunluğu birkaç ay içinde tedavi edilmeden kaybolur.


Ancak yumurtalık kistleri - özellikle rüptüre olanlar - ciddi semptomlara neden olabilir. Sağlığınızı korumak için düzenli pelvik muayeneler yaparak potansiyel olarak ciddi bir soruna işaret edebilecek semptomları öğrenebilirsiniz.

Yumurtalık kistlerinin belirtileri

Çoğu kist semptomlara neden olmaz ve kendiliğinden kaybolur. Bununla birlikte, büyük bir yumurtalık kisti şunlara neden olabilir:

  • Pelvik ağrı - kistin yan tarafında alt karın bölgesinde hafif veya keskin bir ağrı

  • Karnınızda dolgunluk veya ağırlık

  • Şişkinlik

Aşağıdaki belirtilere sahipseniz en kısa sürede tıbbi yardım isteyin:

  • Ani, şiddetli karın veya pelvik ağrı

  • Ateş veya kusmayla birlikte ağrı

Bu belirti ve semptomlarınız varsa veya hızlı nefes alma, baş dönmesi veya halsizlik yaşıyorsanız hemen bir doktora görünün.

Yumurtalık kistleri neden oluşur?

Çoğu yumurtalık kisti, adet döngünüzün (fonksiyonel kistler) bir sonucu olarak gelişir. Diğer kist türleri çok daha az yaygındır.


Fonksiyonel kistler Yumurtalıklarınız normalde her ay folikül adı verilen kist benzeri yapılar geliştirir. Foliküller, östrojen ve progesteron hormonlarını üretir ve yumurtladığınızda bir yumurta salar.


Normal bir aylık folikül büyümeye devam ederse, fonksiyonel bir kist olarak bilinir. İki tür fonksiyonel kist vardır:

  • Foliküler kist. Adet döngünüzün orta noktasında, bir yumurta folikülünden fırlar ve fallop tüpünden aşağı doğru hareket eder. Foliküler bir kist, folikül yumurtasını yırtmadığında veya serbest bırakmadığında başlar, ancak büyümeye devam eder.

  • Korpus luteum kisti. Bir folikül yumurtasını serbest bıraktığında, gebe kalmak için östrojen ve progesteron üretmeye başlar. Bu folikül artık korpus luteum olarak adlandırılıyor. Bazen sıvı folikül içinde birikerek korpus luteumun kist haline gelmesine neden olur.

Fonksiyonel kistler genellikle zararsızdır, nadiren ağrıya neden olur ve genellikle iki veya üç adet döngüsü içinde kendiliğinden kaybolur.


Diğer kistler Adet döngünüzün normal işleviyle ilgili olmayan kist türleri şunları içerir:

  • Dermoid kistler. Teratomlar olarak da adlandırılan bunlar, embriyonik hücrelerden oluştukları için saç, deri veya diş gibi dokuları içerebilir.

  • Kistadenomlar. Bunlar yumurtalık yüzeyinde gelişir ve sulu veya mukoz bir materyalle doldurulabilir.

  • Endometriomalar. Bunlar, rahim endometriyal hücrelerinin rahminizin dışında büyüdüğü bir durumun (endometriozis) bir sonucu olarak gelişir. Dokunun bir kısmı yumurtalıklarınıza yapışabilir ve bir büyüme oluşturabilir.

Dermoid kistler ve kistadenomlar büyüyerek yumurtalıkların yerinden çıkmasına neden olabilir. Bu, yumurtalık torsiyonu adı verilen, yumurtalıklarınızın ağrılı bükülme olasılığını artırır. Yumurtalık torsiyonu, yumurtalıktaki kan akışının azalmasına veya durmasına da neden olabilir.

Yumurtalık kisti geliştirme riskinizi artıran nedenler
  • Hormonal problemler. Bunlar, yumurtlamanıza neden olmak için kullanılan doğurganlık ilacı almayı içerir.

  • Gebelik. Bazen yumurtladığınızda oluşan kist, hamileliğiniz boyunca yumurtalığınızda kalır.

  • Endometriozis. Bu durum, rahim endometriyal hücrelerinin rahminizin dışında büyümesine neden olur. Dokunun bir kısmı yumurtalıklarınıza yapışabilir ve bir büyüme oluşturabilir.

  • Şiddetli bir pelvik enfeksiyon. Enfeksiyon yumurtalıklara yayılırsa kistlere neden olabilir.

  • Önceki bir yumurtalık kisti. Eğer bir tane yaşadıysanız, daha fazla geliştirmeniz muhtemeldir.

Yumurtalık kistlerini önlemenin bir yolu olmamasına rağmen, düzenli pelvik muayeneler yumurtalıklarınızdaki değişikliklerin mümkün olduğunca erken teşhis edilmesini sağlamaya yardımcı olur. Olağandışı adet belirtileri de dahil olmak üzere aylık döngünüzdeki değişikliklere, özellikle birkaç döngüden fazla sürenlere karşı dikkatli olun. Sizi ilgilendiren değişiklikler hakkında doktorunuzla konuşun.

Σχόλια


Instagram

bottom of page