top of page

Yüksek Kolesterol Kaynaklı 7 Hastalık


Yüksek Kolesterol Kaynaklı 7 Hastalık
Yüksek Kolesterol

Kolesterol, karaciğer tarafından yapılan ve aynı zamanda bazı yiyeceklerde bulunan ve birçok farklı vücut fonksiyonunda önemli bir rol oynayan, yağlı, mumsu bir maddedir. Vücudunuzun hücre oluşturmak için buna ihtiyacı vardır ve safranın sindirime yardımcı olan önemli bir bileşenidir.


Vücudunuzdaki veya kanınızdaki kolesterolün doğası gereği zararlı değildir. Ancak kanınızdaki seviyeler çok yüksekse problemler gelişebilir.


Kanınızda dolaşan iki ana kolesterol türü vardır : yüksek yoğunluklu lipoprotein ( HDL ) ve düşük yoğunluklu lipoprotein ( LDL ). İyi kolesterol HDL, LDL'nin veya "kötü" kolesterolün zararlı etkilerine karşı korunmaya yardımcı olur.


Kötü kolesterol LDL'niz çok yüksekse veya HDL'niz çok düşükse, kolesterol diğer maddelerle birleşerek arterlerinizin içinde plak olarak bilinen sert bir tortu oluşturabilir. Kan damarlarında plak oluşumu - ateroskleroz - çeşitli sağlık sorunları geliştirme riskinizi artırır.


Kolesterolünüz çok yüksekse, ilerideki sağlık sorunlarından kaçınmak veya halihazırda geliştirdiğiniz sorunları durdurmak veya potansiyel olarak tersine çevirmek için kolesterolünüzü düşürmek için adımlar atmak önemlidir.


Kolesterolü düşürmek ve sağlık komplikasyonları riskinizi azaltmak için alabileceğiniz en önemli yaşam tarzı önlemlerinin sigara içmemek, yeterince egzersiz yapmak , kalp-sağlıklı bir diyet uygulamak ve gerekirse kilo vermek olduğu biliniyor.


İşte yüksek kolesterol sonucu olarak gelişebilecek en yaygın sağlık komplikasyonları hakkında bilmeniz gerekenler.


1. Yüksek tansiyon


Plak birikimi nedeniyle vücudunuzdaki arterler daralırsa, kan basıncınız yükselmeye mecburdur. Bunun nedeni, kan damarlarınızın artık kanınızın sağlıklı bir basınç seviyesinde hareket etmesine izin verecek kadar etkili bir şekilde gevşeyememesidir.


2. Koroner arter hastalığı


Koroner arter hastalığı, kalbe kan sağlayan arterlerde plak birikintileri oluştuğunda gelişir. İlk başta bu daralma hiçbir belirti veya açık soruna neden olmayabilir.


Bir kişinin koroner arter hastalığı varsa, ancak kalp krizi geçirmemişse ve stentle tedavi edilmişse veya ilaçlarla tedavi ediliyorsa, kalp kası normal olabilir.


Ancak koroner arterlerdeki plak kalbe giden kan akışını yeterince azaltırsa, kalp yetmezliğine, kalbin vücuda yeterince kan pompalayamamasına neden olabilir. Koroner arterlerde bir kan pıhtısı oluşursa, kalp krizine yol açabilir.


3. Göğüs ağrısı (anjina)


Göğüs ağrısı, koroner arterlerde plak birikmesi nedeniyle kalbe kan akışının azalmasının yaygın bir semptomudur. Göğüs ağrısı için herhangi bir doktora muayene olursanız, düşünmeye başlayacakları ilk şeylerden biri koroner arter hastalığıdır.


Bir tıkanma, kalbe giden kan akışını ciddi şekilde azalttığında, kalp kası ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaz, bu da iskemi olarak bilinen bir durumdur.


Doktorunuz bu durumda göğüs ağrısını hafifletmek için ilaçlar yazabilirken, ağrının tedavisi, plak birikimlerinin altında yatan sorunu çözmez.


4. Kalp krizi


Bir kalp krizi, tipik olarak, bir koroner arterde bir parça plak kırıldığında meydana gelir. Buna karşılık vücudunuz, zaten daralmış atardamarları tamamen bloke eden ve kalbinize kan akışını durduran bir pıhtı oluşturarak bu yırtılmayı düzeltmeye çalışır.


5. İnme


İnme, arteriyel plağın yırtılmasını ve pıhtı oluşumunu içerebilmesi açısından kalp krizine benzer. Ancak bu durumda, beyninize giden bir arterde gerçekleşir.


Bir pıhtı koptuğunda ve beyninizin kan damarlarına daha derin gittiğinde, organın bir kısmına kan kesildiğinde bir inme meydana gelir. Kalp krizinde olduğu gibi, bölge ne kadar uzun süre oksijenden yoksun kalırsa, o kadar kalıcı hasar meydana gelir.


6. Periferik arter hastalığı


Yüksek kolesterol kan damarlarınızda plak oluşumuna yol açtığında, problemlerin olabileceği tek alan kalbiniz ve beyniniz değildir. Ayrıca bacaklarınızdaki kaslara kan akışında azalma yaşayabilirsiniz.


Periferik arter hastalığında ağrı, kalbin yeterince oksijen almaması nedeniyle koroner arter hastalığından kaynaklanan göğüs ağrısının meydana gelmesi gibi, bacak kaslarına giden oksijenin azalmasından kaynaklanır.


7. Kronik böbrek hastalığı


Çoğu insan böbreklerini yüksek kolesterolden zarar görebilecek organlar olarak görmüyor, ancak böbreklere giden daralmış arterler yaygın bir sorundur.


Yeterince önemli bir tıkanma oluşursa, zamanla böbrekler oksijenden yoksun kalacak ve kalıcı hasara neden olacak.


Böbrek arterlerinin tıkanmasının olası belirtilerinden biri, ilaç tedavisine yanıt vermeyen yüksek tansiyondur. Bunun nedeni, böbreklerin kan da dahil olmak üzere vücudumuzdaki sıvıyı filtreleyerek kan basıncını düzenlemede önemli bir rol oynamasıdır.

bottom of page