top of page

Uyku Apnesi : Gizli Tehlikenin Farkında Mıyız?


Uyku Apnesi : Gizli Tehlikenin Farkında Mıyız?
Uyku Apnesi

Günümüzde milyonlarca insan, uyku sırasında horlamaktadır. Bu da maalesef çeşitli sorunlara yol açabilir. Obstrüktif Uyku Apnesi (OSA) adı verilen ciddi bir uyku bozukluğu bu horlamalara neden olmaktadır. Uyku apnesi ve horlama arasındaki farklar, bir an önce tedaviye başlamak için oldukça önemli noktalardır.


Horlama dediğimiz problem boğazdaki dokuların hava yolunu kısmen tıkayacak ve titreyecekleri kadar ses çıkararak gevşemeleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bireyin anatomisine ve alkol tüketimi, vücut ağırlığı gibi diğer yaşam tarzı faktörlerine bağlı olarak, titreşim sesi daha yüksek veya daha yumuşak olabilir.


Yüksek sesle horlama, uyku sırasında solunum duraklamaları ise kronik bir durum olan uyku apnesinin göstergelerinden birisidir. Uyku apnesi olan insanlar uykuya daldığında, 10 dakika veya daha fazla, hatta bir dakika veya daha fazla nefes alamayabilirler. Her iki koşul da vücut yapısı ve diğer rahatsızlıklarla beraber daha kötü bir hale dönüşebilmektedir.

Uyku apnesi tedavisi

Eğer uykunuzda yüksek sesle horluyor ve nefes alma konusunda sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka bir uzman doktorla görüşmelisiniz. Şu gibi durumlarda bir uzmana başvurmanız şart:

  • Yüksek sesle horlama

  • Nefes almanın durması

  • Nefes nefese bir biçimde uyanma

  • Aşırı huzursuzluk

  • Sürekli uyku hali

Doktorlar, bu tip şikayetlerle gelen hastalara tedavi sürecine başlamadan önce çeşitli testler uygulamaktadır. Bu testler sonucunda teşhis konulur. Daha sonra ise tedaviye başlanır. Horlama tedavileri, yaşam tarzı değişikliklerinden, uyku pozisyonlarını farklılaştırmaya, oral cihazlara, burun şeritlerine ve hatta cerrahi müdahaleye kadar farklılık göstermektedir.


Bununla birlikte, uyku apnesi tedavisi genellikle, bir tüp tarafından ağız ya da burun üzerine oturan bir maskeye bağlanan, hava üfleyen bir aleti içerir. Bu sabit basınç hava yolunun çökmesini önleyerek normal nefes almayı sağlar.


Genellikle, horlama yaşlanmanın doğal bir parçası olarak görülmekte ve bu nedenle de umursanmamaktadır. Horlamanın yaş ve kilo alımı ile zamanla artabileceği doğru olsa da, yaşamda sıradan bir şey olarak kabul edilmemelidir. Horlama ve tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bununla beraber durum eğer uyku apnesiyse, mutlaka tedavi olmak şarttır.


Bu rahatsızlığın yüksek tansiyon, kalp krizi, inme, konjestif kalp yetmezliği, diyabet, bazı kanserler ve hatta ani ölüm riskine yol açtığına dair kanıtlar da vardır. Her iki durumu da tedavi etmek bu riskleri azaltabilir.

bottom of page