top of page

Uçucu Yağların Kullanımı ve Esansiyel Yağ Güvenliği Rehberi


Uçucu Yağların Kullanımı ve Esansiyel Yağ Güvenliği Rehberi
Uçucu Yağların Kullanımı ve Esansiyel Yağ Güvenliği Rehberi

Esansiyel yağlar oldukça konsantredir ve dikkatli kullanılmadığı takdirde zararlı olabilirler.

Aromaterapiyi yaşam tarzınıza uygulamak gereksiz endişeye neden olmamalıdır, ancak esansiyel yağın güvenliğini öğrenmek, anlamak ve dikkate almak önemlidir. Bunu yaparak, esansiyel yağların sunabileceği birçok faydadan güvenli bir şekilde yararlanma yolunda ilerleyeceksiniz.

Esansiyel Yağ Güvenliği İpuçları
  1. Esansiyel yağları yaşam tarzınıza uygulamadan önce nitelikli bir tıbbi veya aromaterapi uygulayıcısına danışmak en güvenli yoldur.

  2. Esansiyel yağlar asla seyreltilmeden ciltte kullanılmamalıdır. Lavanta ve çay ağacı, çok sayıda aromaterapi kaynağı tarafından seyreltilmeden kullanılabilen yağlar olarak listelenmektedir. Bununla birlikte, lavanta ve çay ağacının seyreltilmemiş kullanımı, bazı kişilerde hala ciddi hassasiyet oluşabileceğinden tavsiye edilmemelidir. Yine, en güvenli kural, hiçbir esansiyel yağı seyreltilmemiş olarak kullanmamak ve tüm esansiyel yağları yeterince seyrelttiğinizden emin olmaktır.

  3. Bazı yağlar bazı kişilerde tahrişe, hassasiyete veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yeni bir yağı ilk kez topikal olarak kullanırken, cildin küçük bir bölgesinde cilt yama testi yapın.

  4. Bazı esansiyel yağlar fototoksiktir ve UVA ışınlarına maruz kaldığında tahrişe, iltihaplanmaya, kabarmaya, kızarıklığa ve/veya yanmaya neden olabilir.

  5. Herhangi bir tahriş, kızarıklık veya reaksiyonla karşılaşırsanız, uçucu yağ veya uçucu yağ karışımını kullanmayı hemen bırakın.

  6. Banyoda uçucu yağların kullanılması özel bakım gerektirir. Esansiyel yağları asla doğrudan banyo suyuna eklemeyin.

  7. Hamilelik sırasında veya astım, epilepsi veya diğer sağlık sorunları olanlar tarafından bazı esansiyel yağlardan kaçınılmalıdır.

  8. Kullandığınız her uçucu yağla ilgili güvenlik önlemlerini araştırdığınızdan/incelediğinizden emin olun.

  9. Az ama öz. Esansiyel yağları kullanırken işin yapılmasını sağlayacak en az miktarda esansiyel yağı kullanın. Örneğin 1-2 damla gerekiyorsa bundan fazlasını kullanmayın. Esansiyel yağlar oldukça konsantredir.

  10. Tüm uçucu yağlar aromaterapide kullanıma uygun değildir. Pelin, pennyroyal, soğan, kafur, yaban turpu, kış yeşili, sedef otu, acı badem ve sassafras, yalnızca nitelikli aromaterapi uygulayıcıları tarafından kullanılması gereken bazı esansiyel yağların örnekleridir.

  11. Esansiyel yağlar zamanla oksitlenir ve daha hassaslaştırıcı/tahriş edici hale gelebilir. Terapötik uygulamalar için eski veya uygun şekilde depolanmamış esansiyel yağları kullanmaktan kaçının.

  12. Esansiyel yağları cinsel organların, ağzın, burnun, gözlerin ve kulakların yakınında kullanmaktan kaçının.

  13. Esansiyel yağlar su ile karışmaz ve seyreltilmeden/çözündürülmeden asla banyo suyuna eklenmemelidir. Tahrişe ve hassasiyete neden olma riski daha yüksek olan esansiyel yağlardan, çözünmüş olsanız bile banyoda kaçınılmalıdır.

  14. Yağları çocuklarda veya yaşlılarda kullanırken çok dikkatli olun. Öncelikle çocuklar için önerilen seyreltme oranlarını okuduğunuzdan emin olun.

  15. Çocukların, kullanımı konusunda bilgili bir yetişkin olmadan, uçucu yağları kullanmasına asla izin vermeyin. Esansiyel yağların çoğu harika kokar ve narenciye yağları gibi birçok esansiyel yağ, "nefis" ve içilmesi güvenliymiş gibi kokabilir. Esansiyel yağlarınızı HER ZAMAN çocuklardan uzak tutun. Yağlara, bilgisiz ellerde zehir olan ilaç muamelesi yapın.

  16. Kendimizde kullandığımız esansiyel yağları ve karışımları köpeklerimizde, kedilerimizde, kuşlarımızda, atlarımızda veya diğer evcil hayvanlarımızda kullanmak her zaman güvenli değildir.

  17. Esansiyel yağları hassas bir şekilde dağıtın. Sürekli olarak yayılmamalıdırlar. İyi havalandırılmış bir alanda uyguladığınızdan emin olun.

  18. Esansiyel yağlar, uzman bir uygulayıcının rehberliği olmadan veya riskler ve güvenli dahili uygulamalar ve dozajlar hakkında yeterli bilgi ve anlayışa sahip olana kadar dahili olarak alınmamalıdır. Esansiyel yağlar, Limon, Portakal, Greyfurt, Yenibahar, Fesleğen, Karabiber, Tarçın, Karanfil, Rezene, Zencefil, Biberiye ve rutin olarak tüketilen bir dizi diğer botanik gibi bir dizi narenciye ve yaygın baharatlardan soğuk preslenmiş veya buharla damıtılmış olsa da önleyici kullanım bilgisine ihtiyaç duyulmadan yutulan esansiyel yağlar oldukça konsantredir ve her yağın uygun kullanımı ve riskleri tam olarak anlaşılmadan yutulmamalıdır.

  19. Esansiyel yağlar yanıcıdır. Bunları yangın tehlikelerinden uzak tutun.

bottom of page