top of page

Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Önlenir?


Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Önlenir?
Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Önlenir?

Çocukların ve gençlerin yaklaşık yarısı tırnaklarını ısırır.


Bilim adamları tırnak yemenin genetik olup olmadığından emin değiller, ancak ebeveynleri tırnaklarını yiyen çocukların da tırnaklarını ısırma olasılığı daha yüksektir. Araştırmalar, ebeveynler çocukları doğmadan önce bunu yapmayı bıraksalar bile bunun olduğunu gösteriyor.


Bazen tırnak yeme, duygusal veya zihinsel stresin bir işareti olabilir. Gergin, endişeli veya morali bozuk olan insanlarda ortaya çıkma eğilimindedir.


Canınız sıkıldığında, aç olduğunuzda veya kendinizi güvensiz hissettiğinizde de kendinizi bunu yaparken bulabilirsiniz. Çoğu tırnak yeme otomatiktir, düşünmeden yaparsınız.

Tırnak yemenin zararları

Tırnak ısırma tipik olarak kalıcı hasara neden olmaz. Ama kesinlikle dezavantajları var:

  • Tırnakların garip büyümesine neden olabilir. Tırnaklarınızın etrafındaki dokuya zarar verirseniz, olması gerektiği gibi büyümeyi durdurabilirler. Bu size anormal görünümlü tırnaklar verir.

  • Gülümsemenizi bozabilir. Tırnaklarınızı ısırdığınızda dişlerinizi kırabilir, çatlatabilir veya kırabilirsiniz. Zamanla, tırnak yemek çene sorunlarına bile neden olabilir.

  • Hastalık kaynağı olabilir. Eller mikroplar için bir yuvadır ve tırnaklar onların mükemmel saklanma yerleridir. Parmaklarınızı günde birkaç kez ağzınıza sokmak, hastalanma riskinizi artırır. Ayrıca, tırnaklarınızı ısırdığınızda neden olabileceğiniz cilt hasarı, mikropların girmesi için kolay bir yol oluşturur.

Tırnak yeme önlenebilir mi?

Bir gecede bir değişiklik göremeyebilirsiniz, ancak biraz zaman ve çaba ile tırnak yeme alışkanlığınızı kırabilirsiniz.

  • Kısa kes. Dişlerinizle kavrayacak kadar tırnak yoksa, ısırmayı denediğinizde o kadar tatmin edici hissetmeyecektir.

  • Onları kötü bir tatla kaplayın. Tırnaklarınıza uygulayabileceğiniz acı aromalı özel ojeler var. Korkunç tadı çiğnemeden önce iki kez düşünmenizi sağlayacaktır.

  • Manikür için harcama yapın. Bir manikür salonunda para ve zaman harcamak size hem güzel görünen tırnaklar hem de onları bu şekilde tutmanız için bir sebep verecektir.

  • Eldiven giy. Aptalca gelebilir, ancak tırnaklarınıza ulaşamıyorsanız, onları ısıramazsınız.

  • Tetikleyicilerinizi bulun. Tırnaklarınızı ısırdığınızda nasıl hissettiğinize veya ne yaptığınıza dikkat edin. Sizi tırnak yeme dürtüsüne neyin ittiğini öğrendikten sonra, başa çıkmanın başka yollarını bulmaya çalışabilirsiniz.

  • Ellerinizi veya ağzınızı meşgul edin. Sakız çiğnemek iyi bir çözüm olabilir.

bottom of page