top of page

Tip 2 Diyabetle Bağlantılı Kalp Hastalıkları

Tip 2 Diyabetle Bağlantılı Kalp Hastalıkları
Tip 2 Diyabetle Bağlantılı Kalp Hastalıkları

Tip 2 diyabet, tıkanmış arterlerden kalp yetmezliğine kadar pek çok açıdan sinyallerinizi etkileyebilir. Kendinizi korumaya yardımcı olmak için diyabetle bağlantılı kalp hastalığı türleri ve dikkat edilmesi gereken uyarı işaretleri hakkında bilgi edinin.

Koroner kalp hastalığı

Bu, diyabetli kişilerde en sık görülen kalp hastalığı türüdür. Buna sahip olduğunuzda, kalbinizin kaslarına kan taşıyan arterlerde plak adı verilen yağlı, mumsu bir madde birikmesi olur.

Zamanla plak sertleşir ve arterlerinizi sertleştirir. Daha fazlası toplandıkça kanın akması için daha az yer kalır, dolayısıyla kalbiniz ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaz. Plak kümeleri de patlayarak bu damarlarda kan pıhtılaşması olasılığını artırır.

Hepsini topladığınızda aşağıdaki gibi koşullara yol açabilir:

Anjina, göğüs ağrısı. Göğsünüzde ağrı, baskı veya sıkışma hissedebilirsiniz. Hatta bunu kollarınızda, sırtınızda veya çenenizde de hissedebilirsiniz. Bazen hazımsızlığa çok benziyor. Fiziksel aktivite ve güçlü duygular durumu tetikleyebilir veya daha da kötüleştirebilir.

Aritmi. Bu, kalp atış hızınızın veya ritminizin kapalı olduğu zamandır. Kalbinizin attığını, çarptığını veya çok hızlı attığını hissedebilirsiniz. Daha da kötüsü, kalbinizin atmayı bıraktığı ani kalp durmasına neden olabilir.

Kalp krizi. Kalbin atardamarlarındaki kan akışını kesen bir pıhtıdan kaynaklanır. Göğsünüzün ortasında veya sol tarafında ağrı veya rahatsızlık olması muhtemeldir. Ancak durum her zaman böyle değildir. Diyabette, farkına bile varmadığınız sessiz kalp krizi geçirme olasılığınız daha yüksektir. 

Kalp yetmezliği

 İsmine rağmen bu, kalbinizin çalışmayı bıraktığı anlamına gelmez. Sadece vücudunuza yeterince kan pompalayamayacak kadar zayıf. Zamanla diyabet, koroner kalp hastalığı ve yüksek tansiyonun tümü sizde bu hastalığa yakalanma olasılığını artırır. Kalp kasınızı yıpratırlar çünkü onu çok uzun süre çok fazla çalıştırırlar.

Vücudunuz yeterli kan alamadığında hücreleriniz ihtiyaç duydukları oksijeni alamazlar. Bu, aşağıdaki gibi semptomlara yol açabilir:

  • Yorgun ve zayıf hissetmek

  • Egzersiz yapmak zor zamanlar

  • Çok hızlı veya ritim dışı kalp atışı

  • Odaklanma sorunları

  • Bacaklarınızda, ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda şişme

  • Nefes almada zorluk

Kardiyomiyopati

Diyabetinizi yakından kontrol etmezseniz kardiyomiyopati adı verilen bir duruma yakalanabilirsiniz. Kalp kasınız kalınlaşır ve sertleşir. Aynı şekilde çalışamaz, bu da ritim sorunlarına ve kalp yetmezliğine yol açabilir.

Başlangıçta herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Ancak durum kötüleştikçe şunlara yol açabilir:

  • Dinlenirken bile nefes darlığı

  • Göğüs ağrısı

  • Öksürük, özellikle de yatarken

  • Baş dönmesi veya sersemlik hissi

  • Zayıf ve yorgun hissetmek

  • Bacaklarınızda, ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda şişme

Diğer durumlar

Diyabet ayrıca aşağıdakilere de bağlıdır:

Yüksek tansiyon. Bu, kan, kan damarlarınızın duvarlarına normalden daha güçlü bir kuvvetle baskı yaptığında meydana gelir. Kalbinizin normalden daha fazla çalışmasına neden olur ve kan damarlarınıza zarar verir.

Tip 2 diyabetli kişilerin çoğunda aynı zamanda yüksek tansiyon da vardır. Birlikte, kalbinize çok fazla ekstra yük bindirerek kalp hastalığı ve felç gibi ciddi sorunlara yakalanma şansınızı artırırlar.

Periferik arter hastalığı (PAD). Bu durumda bacaklarınızdaki atardamarlarda plak birikimi olur. Genellikle baldırlarınızda ağrıya neden olur. Yürürken veya merdiven çıkarken bunu hissedersiniz ve genellikle dinlenmeyle geçer. Bacaklarınız ayrıca ağır, uyuşuk veya zayıf hissedilebilir.

PAD aynı zamanda bir uyarı işaretidir. Çünkü bacaklarınızda plak varsa kalbinizde de plak olabilir. Aslında PAD felç veya kalp krizi geçirme olasılığınızı artırır.

Felç. Diyabet aynı zamanda beyninizin bir kısmına kan akışının kesildiği felç geçirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına da gelir. Semptomlar aniden ortaya çıkabilir ve şunları içerebilir:

  • Sarkık yüz, dengesiz bir gülümsemeye neden oluyor

  • Geveleyerek konuşma gibi zor zamanlar geçirme

  • Bir koldaki zayıflık, her iki kolu da kaldırmayı ve havada tutmayı zorlaştırır

Bu yaşamı tehdit eden bir sorundur ve hemen tıbbi yardım almanız gerekir. Ne kadar erken tedavi olursanız, uzun vadeli sorunları önleme olasılığınız o kadar artar.

bottom of page