top of page

Tıbbi İzleme Cihazları ve Giyilebilir Sağlık Teknolojisi 2023 Trendleri


Tıbbi İzleme Cihazları
Giyilebilir Sağlık Teknolojisi 2023 Trendleri

Giyilebilir sağlık teknolojisi nedir?

Giyilebilir teknoloji, Fitbit'ler ve akıllı saatler dahil olmak üzere kullanıcının vücuduna takılmak üzere tasarlanmış her türlü elektronik cihazdır. Sağlık hizmetlerinde giyilebilir cihazlar, kullanıcıların kişisel sağlık ve egzersiz verilerini toplamak için tasarlanmıştır ve hatta bir hastanın sağlık bilgilerini bir doktora veya başka bir sağlık uzmanına gerçek zamanlı olarak gönderebilir.

Sağlık Sektöründe Giyilebilir Cihaz Örnekleri

Giyilebilir teknolojinin ilerlemesi ve tüketicilerin kendi sağlıklarının kontrolünü ele alma yönündeki artan talebi, sigortacılar, sağlayıcılar ve teknoloji şirketleri dahil olmak üzere tıp endüstrisini Fitbit'ler, akıllı saatler ve giyilebilir monitörler gibi daha fazla giyilebilir cihazlar geliştirmeye yöneltti.

Giyilebilir Spor İzleyicileri

Giyilebilir kondisyon izleyicileri, kullanıcının fiziksel aktivitesini ve kalp atış hızını takip etmek için sensörlerle donatılmış bilekliklerdir. Giyilebilir teknolojinin en basit ve orijinal biçimlerinden bazıları olmalarına rağmen, kullanıcılara paha biçilmez sağlık ve fitness önerileri sağlamak için akıllı telefon uygulamalarıyla kolayca senkronize olduklarından kalıcı güce sahipler.

Akıllı Sağlık Saatleri

Bir zamanlar yalnızca adımları saymak ve zamanı söylemek için kullanılan akıllı saatler, artık klinik olarak uygulanabilir sağlık hizmetleri araçlarına dönüştü. Apple, kullanıcıların kalp ritimlerini izlemek ve atriyal fibrilasyon yaşayanları uyarmak için 2017'de Apple Heart Study uygulamasını başlattı.


Akıllı saatler, kullanıcıların normalde telefonlarında yaptıkları bildirimleri okuma, basit mesajlar gönderme, telefon görüşmeleri yapma gibi görevleri gerçekleştirmelerine olanak tanırken aynı zamanda fitness takipçilerinin bazı egzersiz ve sağlık izleme avantajlarını sunar.

Giyilebilir EKG Monitörleri

Giyilebilir EKG monitörleri, tüketici elektroniğinin en ileri noktasındadır ve bu monitörleri bazı akıllı saatlerden ayıran şey, elektrokardiyogramları veya EKG'leri ölçebilmeleridir. Business Insider, Withings'in Move EKG ürünü ile 2019 Tüketici Elektroniği Fuarı'nda en iyi giyilebilir ürünü kazandığını bildirdi.


Move EKG, bir elektrokardiyogramı ölçebilir ve okumayı kullanıcının doktoruna göndermenin yanı sıra atriyal fibrilasyonu saptayabilir. Yürüme, koşma, yüzme ve bisiklete binme için otomatik izlemenin yanı sıra tempo, mesafe ve yüksekliği de takip edebilir.

Giyilebilir Kan Basıncı Monitörleri

Omron Healthcare, ilk giyilebilir kan basıncı monitörü olan HeartGuide'ı 2019'da piyasaya sürdü. Tipik bir akıllı saat gibi görünse de HeartGuide, kan basıncını ve atılan adımlar, kat edilen mesafe ve yakılan kaloriler gibi günlük aktiviteleri ölçebilen osilometrik bir kan basıncı monitörüdür.


HeartGuide 100'e kadar okumayı hafızasında tutabilir ve tüm okumalar inceleme, karşılaştırma ve tedavi optimizasyonu için karşılık gelen bir mobil uygulamaya, Heart Advisor'a aktarılabilir. Heart Advisor kullanıcıları, kişisel alışkanlıklarının tansiyonlarını nasıl etkilediğini belirlemek için içgörüler elde ederken, verilerini saklama, takip etme ve doktorlarıyla paylaşma olanağına da sahip olur.

Biyosensörler

Biyosensörler, bilek takip cihazlarından ve akıllı saatlerden kökten farklı olan, gelişmekte olan giyilebilir tıbbi cihazlardır. Philips'in giyilebilir biyosensörü, hastaların hareketleri, kalp atış hızı, solunum hızı ve sıcaklıkları hakkında veri toplarken hareket etmelerine olanak tanıyan kendinden yapışkanlı bir yamadır.


Augusta Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yapılan araştırma, bu giyilebilir cihazın önlenebilir kalp veya solunum durmasına dönüşen hasta kötüleşmesinde %89'luk bir azalma kaydettiğini gösterdi. Bu, giyilebilir cihazların hasta sonuçlarını iyileştirmek ve muhtemelen personelin iş yükünü azaltmak zorunda olduğunu göstermektedir.

bottom of page