Süt alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin süt ve süt içeren ürünlere verdiği anormal tepkidir. Çocuklarda en sık görülen gıda alerjilerinden biridir. İnek sütü, süt alerjisinin olağan nedenidir, ancak koyun, keçi, manda ve diğer memelilerin sütü de reaksiyona neden olabilir.
Alerjik reaksiyon genellikle siz veya çocuğunuz süt tükettikten hemen sonra ortaya çıkar. Süt alerjisinin belirti ve semptomları hafif ila şiddetli arasında değişir ve hırıltılı solunum, kusma, kurdeşen ve sindirim problemlerini içerebilir. Süt alerjisi ayrıca anafilaksiye neden olabilir - şiddetli, hayatı tehdit eden bir reaksiyon.
Süt ve süt ürünlerinden kaçınmak, süt alerjisinin birincil tedavisidir. Neyse ki çoğu çocuk süt alerjisini aşıyor. Büyümeyenlerin süt ürünlerinden kaçınmaya devam etmesi gerekebilir.
Süt Alerjisi Belirtileri
Kişiden kişiye farklılık gösteren süt alerjisi semptomları, siz veya çocuğunuz süt içtikten veya süt ürünlerini yedikten birkaç dakika ila birkaç saat sonra ortaya çıkar.
Kurdeşen
Hırıltı
Dudak veya ağız çevresinde kaşıntı veya karıncalanma hissi
Dudakların, dilin veya boğazın şişmesi
Öksürük veya nefes darlığı
Kusma
Gelişmesi daha fazla zaman alabilecek süt alerjisi belirtileri şunları içerir:
Kan içerebilen sıvı kıvamlı dışkı veya ishal
Karın krampları
Burun akması
Göz sulanması
Bebeklerde kolik
Süt alerjisi mi yoksa süt intoleransı mı?
Gerçek bir süt alerjisi, süt proteini intoleransı ve laktoz intoleransından farklıdır. Süt alerjisinin aksine, hoşgörüsüzlük bağışıklık sistemini içermez. Süt intoleransı, gerçek süt alerjisinden farklı bir tedavi gerektirir.
Süt proteini intoleransının veya laktoz intoleransının yaygın belirti ve semptomları, süt veya süt içeren ürünleri tükettikten sonra şişkinlik, gaz veya ishal gibi sindirim problemlerini içerir.
Anafilaksi
Süt alerjisi, solunum yollarını daraltan ve nefes almayı engelleyen, hayatı tehdit eden bir reaksiyon olan anafilaksiye neden olabilir. Süt, anafilaksiye neden olan en yaygın üçüncü besindir - yer fıstığı ve ağaç yemişlerinden sonra.-.
Siz veya çocuğunuzun süte reaksiyonu varsa, reaksiyon ne kadar hafif olursa olsun doktorunuza söyleyin. Testler, süt alerjisinin doğrulanmasına yardımcı olabilir, böylece gelecekte ve potansiyel olarak daha kötü reaksiyonlardan kaçınabilirsiniz.
Anafilaksi, tıbbi bir acil durumdur ve epinefrin (adrenalin) iğnesi ile tedavi ve acil servise gitmeyi gerektirir. Belirtiler ve semptomlar süt tüketiminden hemen sonra başlar ve şunları içerebilir:
Nefes almayı zorlaştıran şişmiş bir boğaz dahil olmak üzere hava yollarının daralması
Yüz kızarması
Kaşıntı
Kan basıncında belirgin bir düşüş
Siz veya çocuğunuz sütü içtikten kısa süre sonra süt alerjisi semptomları yaşıyorsanız, doktorunuza veya bir alerji uzmanına görünün. Mümkünse, alerjik reaksiyon sırasında doktorunuzun tanı koymasına yardımcı olmak için doktorunuza görünün. Siz veya çocuğunuz anafilaksi belirti veya semptomları geliştirirseniz acil yardım alın.
Süt alerjisi nedenleri
Tüm gerçek gıda alerjilerine bir bağışıklık sistemi arızası neden olur. Süt alerjiniz varsa, bağışıklık sisteminiz belirli süt proteinlerini zararlı olarak tanımlar ve proteini (alerjen) nötralize etmek için immünoglobulin E (IgE) antikorlarının üretimini tetikler. Bu proteinlerle bir sonraki temasa geçtiğinizde, IgE antikorları onları tanır ve bağışıklık sisteminize histamin ve diğer kimyasalları salması için sinyal vererek bir dizi alerjik belirti ve semptomlara neden olur.
İnek sütünde alerjik reaksiyona neden olabilecek iki ana protein vardır:
Kazein, pıhtılaşan sütün katı kısmında (lor) bulunur
Peynir altı suyu, sütün kesilmesinden sonra kalan sıvı kısmında bulunur.
Siz veya çocuğunuz yalnızca bir süt proteinine veya her ikisine birden alerjiniz olabilir. Bu proteinlerden kaçınmak zor olabilir çünkü bazı işlenmiş gıdalarda da bulunurlar. Ve inek sütüne tepki gösteren çoğu insan koyun, keçi ve manda sütüne tepki verecektir.
Daha az yaygın olarak, inek sütüne alerjisi olan kişilerin soya sütüne de alerjisi vardır.
Süt kaynakları
Süt ürünlerinde alerjiye neden olan süt proteinlerinin bariz kaynakları bulunur.
Tam yağlı süt, az yağlı süt, yağsız süt, ayran
Tereyağı
yoğurt
Dondurma
Peynir ve peynir içeren her şey
Süt, unlu mamuller ve işlenmiş etler de dahil olmak üzere işlenmiş gıdalarda bir bileşen olarak kullanıldığında belirlenmesi daha zor olabilir. Gizli süt kaynakları şunları içerir:
Kesilmiş sütün suyu
Kazein
Laktoz ve laktat gibi "lakt" ön ekiyle yazılan içerikler
Çikolata, nuga ve karamel gibi şekerler
Protein tozları
Yapay tereyağı aroması
Yapay peynir aroması
Hidrolizatlar
Bir yiyecek "sütsüz" veya "süt içermeyen" olarak etiketlenmiş olsa bile, alerjiye neden olan süt proteinleri içerebilir - bu nedenle etiketi dikkatlice okumanız gerekir. Şüpheniz olduğunda, bir ürünün süt bileşenleri içermediğinden emin olmak için üreticiyle iletişime geçin.
Comments