top of page

Sistit Nedir?


Sistit Nedir? Sistit Teşhis ve Tedavi Yöntemleri
Sistit Nedir? Sistit Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Sistit, mesane iltihabı için kullanılan tıbbi terimdir. Çoğu zaman iltihaplanma bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır ve buna idrar yolu enfeksiyonu (İYE) denir. Mesane enfeksiyonu ağrılı ve can sıkıcı olabilir ve enfeksiyon böbreklerinize yayılırsa ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir.


Daha az yaygın olarak sistit, belirli ilaçlara, radyasyon tedavisine veya kadınlara yönelik hijyen spreyi, sperm öldürücü jöleler veya bir kateterin uzun süreli kullanımı gibi potansiyel tahriş edici maddelere bir reaksiyon olarak ortaya çıkabilir. Sistit, başka bir hastalığın komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilir.


Bakteriyel sistit için olağan tedavi antibiyotiktir. Diğer sistit türlerinin tedavisi, altta yatan nedene bağlıdır.

Sistit belirtileri
  • Güçlü ve ısrarcı bir idrara çıkma dürtüsü

  • İdrar yaparken yanma hissi

  • Sık sık, az miktarda idrar yapma

  • İdrarda kan (hematüri)

  • Bulanık veya güçlü kokulu idrar yapmak

  • Pelvik rahatsızlık

  • Alt karın bölgesinde bir baskı hissi

  • Düşük dereceli ateş

  • Küçük çocuklarda, gündüz vakti ıslanmanın yeni atakları da bir idrar yolu enfeksiyonu (İYE) belirtisi olabilir. Tek başına gece yatağı ıslatmanın bir İYE ile ilişkili olması muhtemel değildir.

Sistit neden olur?

Üriner sisteminiz böbreklerinizi, üreterlerinizi, mesanenizi ve idrar yolunuzu içerir. Hepsi vücudunuzdan atıkları uzaklaştırmada rol oynar. Böbrekleriniz - üst karnınızın arkasına doğru yerleştirilmiş bir çift fasulye şeklindeki organ - kanınızdaki atıkları filtreler ve birçok maddenin konsantrasyonunu düzenler. Üreter adı verilen tüpler, idrarı böbreklerinizden mesaneye taşır ve burada, idrar idrar yolu yoluyla vücudunuzdan çıkana kadar burada depolanır.


İYE’ler tipik olarak vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna üretradan girip çoğalmaya başladığında ortaya çıkar. Çoğu sistit vakasına bir tür Escherichia coli (E. coli) bakteri neden olur.


Kadınlarda cinsel ilişki sonucu bakteriyel mesane enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Ancak cinsel olarak aktif olmayan kızlar ve kadınlar bile alt idrar yolu enfeksiyonlarına karşı hassastır çünkü kadın genital bölgesi genellikle sistite neden olabilecek bakterileri barındırır.

Sistit komplikasyonları

Hızlı ve uygun şekilde tedavi edildiğinde, mesane enfeksiyonları nadiren komplikasyonlara yol açar. Ancak tedavi edilmezse daha ciddi bir şey haline gelebilirler. Komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Böbrek enfeksiyonu. Tedavi edilmeyen mesane enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonuna yol açabilir. Böbrek enfeksiyonları böbreklerinize kalıcı olarak zarar verebilir. Küçük çocuklar ve yaşlı yetişkinler, mesane enfeksiyonlarından böbrek hasarı açısından en büyük risk altındadır, çünkü semptomları genellikle göz ardı edilir veya başka koşullarla karıştırılır.

  • İdrarda kan. Sistitte, idrarınızda sadece mikroskopla (mikroskobik hematüri) görülebilen ve genellikle tedavi ile düzelen kan hücreleriniz olabilir. Tedaviden sonra kan hücreleri kalırsa, doktorunuz nedenini belirlemek için bir uzman önerebilir.

Kommentare


Instagram

bottom of page