
Midedeki gaz genellikle yemek yerken veya içerken hava yuttuğunuzu gösterir. Geğirme genellikle gazı serbest bırakmaya ve şişkinlik ve rahatsızlığı gidermeye yardımcı olur.
Hafif veya seyrek mide gazı atakları genellikle endişe nedeni değildir. Bununla birlikte, sık veya kalıcı mide gazı bazen altta yatan bir gastrointestinal bir hastalığın göstergesi olabilir.
Mide gazı belirtileri
Mide gazı, geğirme ve şişkinlikten mide ekşimesi ve hazımsızlığa kadar çeşitli sorunlara neden olabilir.
ABD Sindirim ve Böbrek Hastalıkları ve Ulusal Diyabet Enstitüsüne (NIDDK), göre midede gaz olduğunun en yaygın belirtileri şunlardır:
Geğirme
Şişkinlik
Karın ağrısı veya rahatsızlık
Bazı durumlarda midede gaza başka belirtiler de eşlik edebilir, örneğin:
Hazımsızlık
Göğüste ağrılı yanma hissi
İshal
Kabızlık
Bir kişinin gaza maruz kalmasının çeşitli nedenleri vardır.
Mide ve üst karın bölgesinde gaz
Mide ve üst karın bölgesinde gaz oluşmasının nedenleri şunlardır:
Hava yutmak
İnsanlar yemek yerken genellikle biraz hava yutarlar ve bu mide veya üst karın bölgesinin tok hissetmesine neden olabilir. Geğirme genellikle gazı serbest bırakmaya ve şişkinliği ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur.
Aşağıdaki durumlarda daha fazla hava yutulması söz konusudur:
Çok hızlı yemek veya içmek
Sakız çiğnemek
Sert şeker emmek
Soda, maden suyu ve bira gibi gazlı içecekler içmek
Sigara içmek
Çiğneme verimliliğini azaltan uygun olmayan protezler takmak
Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
GERD, mide asidi ve diğer mide içeriklerinin sık sık mideden yemek borusuna kadar sızdığı bir durumdur. Yemek borusu, ağzı ve mideyi birbirine bağlayan tüptür.
En yaygın GERD semptomları asitin geri akışı ve mide ekşimesidir. 2015 yılında yapılan bir vaka çalışmasının sonuçlarına göre, mide gazı ve geğirme GERD'in diğer yaygın belirtileridir.
GERD ile ilişkili mide gazı yaşayan kişiler geğirmelerinin kötü bir tada sahip olduğunu veya yiyecekleri kusmalarına neden olduğunu fark edebilirler.
Alt karın bölgesinde gaz
Alt karın bölgesindeki bazı olası gaz nedenleri aşağıdadır.
Fermantasyon
Karnın alt kısmında gaz semptomları yaşanması fermantasyondan kaynaklı olabilir. Mide asidi, yiyeceklerin parçalanmasına ve bağırsaklara aktarılmasına yardımcı olur. Bu gazlar ya mideye gider ve vücudu geğirme olarak terk eder ya da bağırsaklarda dolaşır ve vücutta şişkinliğe sebep olur.
Bazı yiyecekler diğerlerinden daha fazla gaz üretebilir. Daha fazla gaza sebep olabilecek gıdalar:
Lahana ve Brüksel lahanası gibi yeşillikler
Soğan , karnabahar ve brokoli gibi sebzeler
Siyah fasulye ve barbunya gibi bakliyatlar
Peynir, yoğurt ve dondurma gibi süt ürünleri
Tam tahıllar ve meyveler gibi yüksek lifli yiyecekler
Sorbitol, mannitol ve ksilitol gibi şeker ikameleri ve tatlandırıcılar
İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), bağırsaklarda ağrı, rahatsızlık ve bağırsak hareketlerinde değişiklikleri ifade eder.
IBS'li bir kişi aşırı miktarda bağırsak gazı yaşayabilir. Bu aşırı gaz karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir. IBS' de ayrıca;
Kabızlık
İshal
Bağırsak inkontinansı
Mide bulantısı
Sırt ağrısı
IBS'nin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak uzmanlar, bağırsaklardan çok hızlı veya çok yavaş geçen yiyeceklerden kaynaklanabileceğine inanıyor.
Bağırsakta aşırı bakteri üremesi
İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO) büyük çoğunlukla bağırsakta hareket eksikliğinden kaynaklanıyor.
Aşırı bağırsak bakterileri, şişkinliğe yol açabilecek bir gaz birikmesine neden olabilir.
SIBO'nun diğer olası semptomları:
Karın ağrısı
İshal veya kabızlık
Mide bulantısı
Yorgunluk
Bakteri üremesinin ilerlediği durumlarda, ince bağırsak gıdalardan besinleri yeterince ememeyebilir ve bu durum kilo kaybı ve anemi gibi komplikasyonlara yol açabilir..
2020 yılında yapılan bir araştırmada, belirtiler diğer sindirim bozukluklarına benzer göründüğü için SIBO'nun yaygın ancak teşhis konulmamış bir durum olduğunu sonucuna ulaşılmış.
Gıda intoleransları
Gıda intoleransı, tüketilen gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyon vermesidir. Şişkinlik ve bağırsak gazı bazen gıda intoleransından kaynaklanabilir. Bu durumda belirli yiyecekler düzgün bir şekilde sindirilemez.
Yaygın gıda intoleransları şunlardır:
Laktoz intoleransı : Süt ve süt ürünlerinde bulunan şeker “laktozu” sindirememe.
Fruktoz intoleransı : Meyve şekeri "fruktozu" sindirememe.
Glüten intoleransı : Tahıllarda bulunan glüten proteinlerini sindirememe.
Çölyak hastalığı, glüten intoleransına benzer ancak daha şiddetlidir. Çölyak hastalığı, glüten tüketmenin bağışıklık sisteminin ince bağırsakta sağlıklı hücrelere saldırmasına neden olduğu bir otoimmün durumdur.
Gıda intoleranslarının bazı belirtileri şunlardır:
Şişkinlik
Karın ağrısı
İshal
Deri döküntüleri ve kaşıntı
Mide gazının daha az yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
Kronik kabızlık
Peptik ülserler
Fıtıklar
Bağırsak tıkanıklıkları
Kolon kanseri
Mide gazında tedavi
Hafif veya nadiren mide gazı atakları yaşıyorsanız tıbbi bir teşhis ve tedavi aramadan önce şunları deneyebilirsiniz:
Yemeği iyice çiğnemek
Sakız ve sert şekerden kaçınmak
Gazlı içeceklerden kaçınmak
Sigaradan kaçınmak
Takma dişlerin veya diğer diş cihazlarının doğru şekilde oturmasını sağlamak
Ayrıca neyi ne zaman yediğinizi ve belirtileri ne zaman yaşadıklarınızı kaydedebilirsiniz. Bu, tetikleyici gıdaları tanımlamaya yardımcı olacaktır. Yiyecekleri tanımladıktan sonra, bu yiyeceklerden kaçınmak için diyeti değiştirmek sorunun çözümüne katkıda bulunabilir.