top of page

Sezaryen Doğum Sonrası Bakım


Sezaryen Doğum Sonrası Bakım
Sezaryen Doğum Sonrası Bakım

Çoğu kadın sezaryen doğumdan sonra 2 ila 3 gün boyunca hastanede kalır. Bu süre boyunca yeni bebeğinizle bağ kurma zamanından yararlanın, biraz dinlenin ve emzirme ve bebeğinize bakma konusunda yardım alın.


Ameliyattan hemen sonra şunları hissedebilirsiniz:

  • Aldığınız ilaçlardan dolayı halsizlik

  • Mide bulantısı

  • Kaşıntı

Sezaryen doğum sonrası:

  • Kan basıncınız, kalp atış hızınız ve vajinal kanamanızın miktarı izlenir

  • Bebeğinizi doğurup kucağınıza almanın heyecanından sonra, ne kadar yorgun olduğunuzu fark edebilirsiniz.

Karnınız ilk başta ağrılı olacak, ancak 1 ila 2 gün içinde çok daha iyi hale gelecektir.


Bazı kadınlar doğumdan sonra üzüntü veya duygusal bir hayal kırıklığı hissederler. Bu duygular nadir değildir.

Sezaryen doğum ve bebeğiniz

Emzirme genellikle ameliyattan hemen sonra başlayabilir. Hemşireler doğru pozisyonu bulmanıza yardımcı olacaktır. Anesteziden kaynaklanan uyuşukluk bir süreliğine hareketinizi kısıtlayabilir ve kesiğinizdeki (kesi) ağrı rahat olmanızı biraz zorlaştırabilir ama pes etmeyin. Hemşireler bebeğinizi nasıl tutacağınızı size gösterecektir. Böylece kesiğinize (kesiğinize) veya karnınıza baskı uygulanmaz.


Bebeğinizi kucaklamak ve ona bakmak heyecan vericidir, hamileliğinizin uzun yolculuğunu ve doğumun acısını ve rahatsızlığını telafi eder. Hemşireler ve emzirme danışmanı soruları yanıtlamak ve size yardımcı olmaya hazırdır.


Doğum sonrası yorgunluk hissi ile ameliyat sonrası ağrıyı yönetmek arasında yataktan çıkmak çok büyük bir görev gibi görünebilir.


Ancak ilk başta günde en az bir veya iki kez yataktan kalkmak iyileşmenizi hızlandırabilir. Ayrıca kan pıhtılaşması olasılığınızı azaltır ve bağırsaklarınızın hareket etmesine yardımcı olur.


Baş dönmesi veya güçsüzleşmen durumunda sana yardım edecek birinin olduğundan emin ol. Ağrı kesici ilaç aldıktan hemen sonra yürüyüşe çıkmayı planlayın.


Kasılmalar ve Kanama


Doğum yaptıktan sonra ağır kasılmalar sona erer. Ancak rahminizin normal boyutuna küçülmesi ve ağır kanamayı önlemek için hala kasılması gerekir. Emzirmek, rahminizin kasılmasına da yardımcı olur. Bu kasılmalar biraz ağrılı olabilir ama önemlidir.


Rahminiz sertleştikçe ve küçüldükçe, ağır kanamanız olma olasılığınız azalır. İlk gününüzde kan akışı kademeli olarak yavaşlamalıdır.

Sezaryen doğum sonrası ağrı tedavisi

Epidural veya omurilik kateteriniz ameliyat sonrası ağrıyı gidermek için de kullanılabilir. Doğumdan sonra 24 saate kadar bekletilebilir.


Epiduraliniz olmadıysa, ağrı kesici ilaçları ameliyattan sonra bir intravenöz yolla (IV) doğrudan damarlarınıza alabilirsiniz.


Bu hat, size belirli miktarda ağrı kesici ilaç verecek şekilde ayarlanacak bir pompadan geçer.


Genellikle, ihtiyaç duyduğunuzda kendinize daha fazla ağrı kesici vermek için bir düğmeye basabilirsiniz.


Buna hasta kontrollü analjezi (PCA) denir.


Daha sonra ağızdan aldığınız ağrı kesicilere geçersiniz veya ilaç iğneleri alabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuzda ağrı kesici ilaç istemekte sakınca yoktur.


Ameliyattan hemen sonra bir idrar (Foley) kateteriniz olacak, ancak bu, ameliyattan sonraki ilk gün çıkarılacaktır.


Kesiğinizin etrafındaki alan (kesi) ağrılı, uyuşmuş veya her ikisi birden olabilir. Dikişler genellikle hastaneden çıkmadan hemen önce ikinci gün alınır.


İlk başta sizden sadece buz parçaları yemeniz veya su yudumlamanız istenebilir, en azından doktorunuz muhtemelen çok ağır kanamanız olmadığından emin olana kadar. Büyük olasılıkla, sezaryeninizden 8 saat sonra hafif bir yemek yiyebileceksiniz.

bottom of page