Serebral palsi, kasların kullanımını dolayısıyla hareketi etkileyen bir hastalıktır. Çoğunlukla doğumdan önce meydana gelen bir hasardan kaynaklanır.
Belirtiler ve semptomlar bebeklik veya okul öncesi yıllarda ortaya çıkar. Genel olarak serebral palsi, anormal refleksler, uzuvlarda ve gövdede gevşeklik veya sertlik, anormal duruş, istemsiz hareketler, dengesiz yürüme veya bunların bazı kombinasyonlarıyla ilişkili bozulmuş hareketlere neden olur.
Serebral palsili kişiler yutma problemleri yaşayabilir ve genellikle göz kası dengesizliğine sahip olabilir, bu durumda gözler aynı nesneye odaklanamaz. Ayrıca kas sertliği nedeniyle vücutlarının çeşitli eklemlerinde hareket açıklığı azalmış olabilir.
Serebral palsinin işlev üzerindeki etkisi büyük ölçüde değişir. Etkilenen bazı insanlar yürüyebilirken bazıları tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalır. Bazı insanlar normal veya normale yakın zeka gösterirken, diğerlerinin zihinsel engelleri vardır. Epilepsi, körlük veya sağırlık da mevcut olabilir.
Serebral palsi belirtileri
Belirtiler kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Serebral palsi ile ilişkili hareket ve koordinasyon sorunları şunlardır:
Kasarın çok sert veya çok gevşek olması
Sert kaslar ve abartılı refleksler (spastisite)
Normal reflekslere sahip sert kaslar (sertlik)
Denge eksikliği ve kas koordinasyonu (ataksi)
Titreme veya istemsiz hareketler
Yavaş hareketler
Kolları yukarı itmek, oturmak veya emeklemek gibi motor becerilerinde eksiklikler
Tek elle uzanmak veya emekleme sırasında bir bacağını sürüklemek gibi vücudun bir tarafını kullanmak
Ayak parmakları üzerinde yürüme, çömelmiş bir yürüyüş, dizlerin kesiştiği makas benzeri bir yürüyüş, geniş bir yürüyüş veya asimetrik yürüyüş gibi yürüme bozuklukları
Aşırı salya akması veya yutma ile ilgili sorunlar
Emme veya yemek yemede zorluk
Konuşma gelişiminde gecikmeler veya konuşma güçlüğü
Giysileri iliklemek veya mutfak eşyaları toplamak gibi ince motor becerilerinde zorluk
Nöbetler
Serebral palsi tüm vücudu veya genelde vücudun bir uzvu veya bir tarafını etkileyebilir. Serebral palsiye neden olan beyin bozukluğu zamanla değişmez, bu nedenle semptomlar genellikle yaşla birlikte kötüleşmez.
Bununla birlikte, çocuk büyüdükçe bazı semptomlar az ya da çok belirgin hale gelebilir. Ve kas kısalması ve kas sertliği tedavi edilmezse kötüleşebilir.
Serebral palsi ile ilişkili beyin anormallikleri şunlara da yol açabilir:
Görme ve duyma zorluğu
Zihinsel engeller
Nöbetler
Anormal dokunma veya ağrı algıları
Ağız hastalıkları
Ruh sağlığı koşulları
İdrarını tutamamak
Bir hareket bozukluğu veya çocuğun gelişimindeki gecikmeler için hızlı bir teşhis koymak önemlidir. Çevreye ilişkin farkındalık kaybı veya anormal vücut hareketleri, düşük kas gücü, bozulmuş koordinasyon, yutma güçlükleri, göz kası dengesizliği veya diğer gelişim sorunları gözlemlendiğinde derhal doktora görünmekte fayda vardır.
Serebral palsi nedenleri
Serebral palsiye, beyin gelişimindeki bir anormallik veya bozulma sebep olur ve çoğunlukla çocuk doğmadan önce gerçekleşir. Çoğu durumda nedeni bilinmemektedir. Beyin gelişimi ile ilgili sorunlara yol açabilecek faktörler şunlardır:
Anormal gelişime yol açan gen mutasyonları
Gelişmekte olan fetüsü etkileyen maternal enfeksiyonlar
Fetal inme, gelişmekte olan beyne kan akışının bozulması
Rahimde veya yenidoğanda beyin kanaması
Beyinde veya çevresinde iltihaplanmaya neden olan bebek enfeksiyonları
Bir motorlu taşıt kazası veya düşmeden kaynaklanan kafa travması
Doğumla ilgili asfiksi, zor doğum veya doğumla ilgili beynin bir süre oksijensiz kalması
Comentarios