top of page

Şeker Hastaları İçin Büyük Bir Yenilik


Şeker Hastaları İçin Büyük Bir Yenilik
Şeker Hastaları İçin Büyük Bir Yenilik

Şeker hastalarının hayatında devrim yaratacak bir buluş, Norveç ve Avustralya'dan iki üniversitenin ortak çalışmasıyla gerçekleşti. Sidney Üniversitesi ve Norveç Arktik Üniversitesi'nden bilim insanları, yaptıkları çalışma sonucunda yenilebilir insülin geliştirdi. Bu yenilikçi yöntem, insülin iğnelerini tarihe karıştırabilir.


Nature Nanotechnology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yenilebilir insülin, kapsül formunda veya bir parça çikolatanın içine nano-taşıyıcılar yoluyla yerleştirilerek vücuda alınabiliyor. Bu sayede, vücudun acil insüline ihtiyaç duyan bölgelerine madde hızlı bir şekilde ulaştırılabiliyor. Şırıngayla alınan insülin ise tüm vücuda yayılarak istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor.


Diyabet hastaları bugüne kadar insülini vücutlarına enjekte etmek zorunda kaldılar. Ancak bu yeni buluş, bu zorunluluğu ortadan kaldırabilir. Nano-taşıyıcılarla vücuda alınan insülinin midede parçalanması sorununu çözen bir kaplayıcı geliştirildi. Bu sayede insülin, karaciğere yapısı bozulmadan ulaşabiliyor.


Geliştirilen kaplayıcının, sadece kan şekeri yükseldiğinde aktif hale gelen enzimler tarafından karaciğerde parçalandığı belirtildi. Bu da insülinin sadece gerektiği zaman salgılanmasını sağlıyor.


Bu buluş, şeker hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir ve insülin tedavisinde devrim niteliği taşıyabilir.

bottom of page