top of page

Robotik Cerrahi Nedir?


Robotik Cerrahi Nedir?
Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik cerrahi veya robot destekli cerrahi, doktorların birçok karmaşık prosedürü geleneksel tekniklerle mümkün olandan daha hassas, esnek ve kontrollü gerçekleştirmesine olanak tanır.


Robotik cerrahi genellikle minimal invaziv cerrahi ile ilişkilidir (küçük kesilerle gerçekleştirilen prosedürler). Bazen bazı geleneksel açık cerrahi prosedürlerde de kullanılır.

Da Vinci robotik cerrahi hakkında

Robotik cerrahi, çok çeşitli koşulların tedavisinde kullanılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki hastaneler tarafından hızla benimsenmiştir.


En yaygın kullanılan klinik robotik cerrahi sistem, bir kamera kolu ve bunlara bağlı cerrahi aletlerin bulunduğu mekanik kolları içerir. Cerrah, ameliyat masasının yakınındaki bir bilgisayar konsolunda otururken kolları kontrol eder. Konsol, cerraha cerrahi bölgenin yüksek çözünürlüklü, büyütülmüş 3 boyutlu görüntüsünü verir. Cerrah, operasyon sırasında yardımcı olan diğer ekip üyelerine liderlik eder.

Robotik cerrahinin avantajları

Robotik sistemi kullanan cerrahlar, birçok prosedür için operasyon sırasında hassasiyeti, esnekliği ve kontrolü artırdığını ve geleneksel tekniklere kıyasla bölgeyi daha iyi görmelerini sağladığını fark ederler. Cerrahlar robotik cerrahiyi kullanarak diğer yöntemlerle zor veya imkansız olabilecek hassas ve karmaşık prosedürleri uygulayabilir.


Çoğu zaman, robotik cerrahi minimal invaziv cerrahiyi mümkün kılar. Minimal invaziv cerrahinin faydaları şunları içerir:

  • Cerrahi alan enfeksiyonu gibi daha az komplikasyon

  • Daha az ağrı ve kan kaybı

  • Daha hızlı iyileşme

  • Daha küçük, daha az fark edilir izler

Robotik cerrahide risk nedir?

Robotik cerrahi, küçük enfeksiyon riski ve diğer komplikasyonlar gibi, bazıları geleneksel açık cerrahiye benzeyen risk içerir.


Robotik cerrahi sizin için doğru mu?


Robotik cerrahi herkes için bir seçenek değildir. Robotik cerrahinin yararları ve riskleri ve diğer minimal invaziv cerrahi türleri ve geleneksel açık cerrahi gibi diğer tekniklerle nasıl karşılaştırıldığı hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.

bottom of page