top of page

Riskli Gebelik Nedir?


Riskli Gebelik Nedir?
Riskli Gebelik Nedir?

Yüksek riskli bir hamileliğiniz varsa, siz veya bebeğiniz doğumdan önce, doğum sırasında veya sonrasında yüksek sağlık sorunları riski altında olabilir. Tipik olarak, hamilelik boyunca özel izleme veya bakıma ihtiyaç duyarsınız. Yüksek riskli bir hamilelik için risk faktörlerini ve kendinize ve bebeğinize bakmak için neler yapabileceğinizi dikkatle incelemenizde yarar vardır.

Yüksek riskli gebelik için risk faktörleri

Bazen yüksek riskli bir hamilelik, hamilelikten önceki tıbbi bir durumun sonucudur. Diğer durumlarda, siz veya bebeğiniz için hamilelik sırasında gelişen tıbbi bir durum, hamileliğin yüksek riskli olmasına neden olur.


Yüksek riskli bir hamileliğe katkıda bulunabilecek belirli faktörler şunları içerir:

  • İleri anne yaşı. 35 yaş üstü annelerde gebelik riski daha yüksektir.

  • Yaşam tarzı seçimleri. Sigara içmek, alkol almak ve yasadışı uyuşturucu kullanmak hamileliği riske atabilir.

  • Anne sağlığı sorunları. Yüksek tansiyon, obezite, diyabet, epilepsi, tiroid hastalığı, kalp veya kan hastalıkları, astım ve enfeksiyonlar gebelik risklerini artırabilir.

  • Hamilelik komplikasyonları. Hamilelik sırasında gelişen çeşitli komplikasyonlar risk oluşturabilir. Örnekler arasında anormal bir plasenta pozisyonu, gebelik yaşına göre 10. persentilden daha az fetal büyüme (fetal büyüme kısıtlaması) ve rhesus (Rh) duyarlılığı - kan grubunuz Rh negatif ve bebeğinizin kan grubu Rh olduğunda ortaya çıkabilecek potansiyel olarak ciddi bir durumdur.

  • Çoklu hamilelik. İkiz veya daha yüksek dereceli katlar taşıyan kadınlarda gebelik riski daha yüksektir.

  • Hamilelik geçmişi. Preeklampsi gibi hamileliğe bağlı hipertansiyon bozuklukları öyküsü, sonraki hamileliğinizde bu teşhisi alma riskinizi artırır. Son hamileliğinizde erken doğum yaptıysanız veya birden çok erken doğum yaptıysanız, bir sonraki hamileliğinizde erken doğum riskiniz artar.

Sağlıklı bir hamileliği teşvik etmek için hangi adımları atabilirim?

  • Doktorunuza danışın. Hamile kalmayı düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Folik asit ile günlük doğum öncesi vitamin almaya başlamanızı ve hamile kalmadan önce sağlıklı bir kiloya ulaşmanızı tavsiye edebilir. Tıbbi bir durumunuz varsa, tedaviniz hamileliğe hazırlık olarak ayarlanabilir. Sağlık uzmanınız, genetik hastalığı olan bir bebek sahibi olma riskinizi de tartışabilir.

  • Doğum öncesi düzenli bakım planlayın. Doğum öncesi ziyaretler, sağlık uzmanınızın sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını izlemesine yardımcı olabilir. Maternal-fetal tıp, genetik, pediatri veya diğer alanlarda bir uzmana sevk edilebilirsiniz.

  • Riskli maddelerden kaçının. Sigara içiyorsanız bırakın. Alkol ve uyuşturucular da yasaklanmıştır. Reçetesiz satılan ilaçlar ve reçeteli ilaçlar veya aldığınız takviyeler hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

Özel testlere ihtiyacım var mı?

Koşullara bağlı olarak, doktorunuz şunları önerebilir:

  • Uzmanlaşmış veya hedeflenmiş ultrason. Bu tür fetal ultrason - rahimdeki bir bebeğin görüntülerini üretmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir görüntüleme tekniği - anormal gelişim gibi şüpheli bir sorunu hedef alır.

  • Prenatal hücre içermeyen DNA (cfDNA) taraması. Bu prosedür sırasında, anne ve fetüsten DNA, maternal kan örneğinden ekstrakte edilir ve fetal DNA, spesifik kromozom problemleri olasılığının artması için taranır.

  • İnvazif genetik tarama. Sağlık uzmanınız amniyosentez veya koryon villus örneklemesi (CVS) önerebilir. Amniyosentez sırasında, hamilelik sırasında bebeği çevreleyen ve koruyan sıvının (amniyon sıvısı) bir örneği uterustan çekilir. Tipik olarak hamileliğin 15. haftasından sonra yapılan amniyosentez, belirli genetik durumların yanı sıra beyin veya omurilikteki ciddi anormallikleri (nöral tüp kusurları) tanımlayabilir. CVS sırasında , plasentadan bir hücre örneği alınır. Tipik olarak gebeliğin 10. ve 12. haftaları arasında yapılan CVS , belirli genetik koşulları tanımlayabilir.

  • Servikal uzunluk için ultrason. Sağlık uzmanınız, preterm doğum riski altında olup olmadığınızı belirlemek için doğum öncesi randevularda rahim ağzınızın uzunluğunu ölçmek için bir ultrason kullanabilir.

  • Laboratuvar testleri. Sağlık uzmanınız idrarınızı idrar yolu enfeksiyonları için test edecek ve sizi HIV ve sifiliz gibi bulaşıcı hastalıklara karşı tarayacaktır.

  • Biyofiziksel profil. Bu doğum öncesi ultrason, bir bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılır. Sadece fetal iyilik halini değerlendirmek için bir ultrason veya ultrason sonuçlarına bağlı olarak fetal kalp atış hızı izleme (stressiz test) içerebilir.

  • Amniyosentez ve koryon villus örneklemesi gibi bazı doğum öncesi tanı testleri küçük bir gebelik kaybı riski taşır. Bu testleri yaptırma kararı size ve eşinize bağlıdır. Doktorunuzla riskleri ve faydaları değerlendirebilirsiniz.

bottom of page