top of page

Koku Duyusu En Hızlı Uyarı Sistemimizdir

Potansiyel bir tehdidin kokusunu algılama ve tepki verme yeteneği, bizim ve diğer memelilerin hayatta kalmasının bir ön koşuludur.


Koku Duyusu En Hızlı Uyarı Sistemimizdir
Koku Duyusu En Hızlı Uyarı Sistemimizdir

İsveç'teki Karolinska Institutet'teki araştırmacılar, yeni bir teknik kullanarak, merkezi sinir sistemi bir kokuyu tehlikeyi temsil ettiğine karar verdiğinde beyinde neler olduğunu incelediler. Çalışma, rahatsızlık veya rahatsızlık ile ilişkili olumsuz kokuların, pozitif kokulardan daha erken işlendiğini ve fiziksel bir kaçınma tepkisini tetiklediğini gösteriyor.


"İnsanların tehlikeyle bağlantılı hoş olmayan kokulara karşı kaçınma tepkisi uzun zamandır bilinçli bir bilişsel süreç olarak görülüyordu, ancak çalışmamız ilk kez bunun bilinçsiz ve aşırı hızlı olduğunu gösteriyor" diyor klinik sinirbilim uzmanı Behzad Iravani.


Koku alma organı, insan beyninin yaklaşık yüzde beşini kaplar ve milyonlarca farklı kokuyu ayırt etmemizi sağlar. Bu kokuların büyük bir kısmı, kimyasallar ve çürük yiyecekler gibi sağlığımıza ve hayatta kalmamıza yönelik bir tehditle ilişkilidir. Koku sinyalleri, burundan solunduktan sonra 100 ila 150 milisaniye içinde beyne ulaşır.


Tüm canlı organizmaların hayatta kalması, tehlikeden kaçınma ve ödül arama yeteneklerine bağlıdır. İnsanlarda, koku alma duyusu, potansiyel olarak zararlı uyaranları tespit etmek ve bunlara tepki vermek için özellikle önemli görünmektedir.


İnsanlarda hoş olmayan bir kokunun kaçınma davranışına dönüşmesinde hangi nöral mekanizmaların rol oynadığı uzun zamandır bir gizemdi. Bunun bir nedeni, rinensefalonun (kelimenin tam anlamıyla "burun beyni") ilk parçası olan olfaktör ampulden gelen sinyalleri ölçmek için invazif olmayan yöntemlerin bulunmamasıdır. tehdit edici ve tehlikeli durumları ve maddeleri tespit eder ve hatırlarız.


Karolinska Institutet'teki araştırmacılar, kokuları işleyen ve karşılığında beynin hareket ve kaçınma davranışını kontrol eden bölümlerine sinyaller iletebilen insan koku ampulünden gelen sinyalleri ölçmeyi ilk kez mümkün kılan bir yöntem geliştirdiler.


Sonuçları, katılımcılardan bazıları olumlu, bazıları olumsuz olmak üzere altı farklı kokuyla ilgili deneyimlerini derecelendirmelerinin istendiği ve koku ampulünün kokuların her birine yanıt verirken elektrofizyolojik aktivitesinin ölçüldüğü üç deneye dayanmaktadır.


Ampulün olumsuz kokulara spesifik ve hızlı bir şekilde tepki verdiği ve yaklaşık 300 ms içinde motor kortekse doğrudan bir sinyal gönderdiği açıktı" diyor. "Sinyal, kişinin bilinçsizce geriye yaslanmasına ve kokunun kaynağından uzaklaşmasına neden olur." diyor Karolinska Institutet Klinik Nörobilim Bölümü'nde doçent olan Johan Lundström.

bottom of page