top of page

Kök Hücrelere Neden Bu Kadar İlgi Var?


Kök Hücrelere Neden Bu Kadar İlgi Var?
Kök Hücrelere Neden Bu Kadar İlgi Var?

Haberlerde kök hücreler hakkında bir şeyler duydunuz ve belki de size veya ciddi bir hastalığı olan bir yakınınıza yardımcı olup olmayacağını merak ettiniz. Kök hücrelerin ne olduğunu, hastalık ve yaralanmaları tedavi etmek için nasıl kullanıldıklarını ve neden bu kadar şiddetli tartışmaların konusu olduklarını merak edebilirsiniz.


İşte kök hücreler hakkında sık sorulan soruların yanıtları.


Araştırmacılar, kök hücre çalışmalarının aşağıdakilere yardımcı olabileceğini umuyorlar:

  • Hastalıkların nasıl oluştuğuna dair yeni anlayış. Araştırmacılar, kök hücrelerin kemik, kalp kası, sinirler ve diğer organ ve dokulardaki hücrelere olgunlaşmasını izleyerek hastalıkların ve durumların nasıl geliştiğini daha iyi anlayabilirler.

  • Hastalıktan etkilenen hücreleri değiştirmek için sağlıklı hücreler oluşturma (rejeneratif tıp). Kök hücreler, insanlarda hasar görmüş veya hastalıktan etkilenen dokuları yenilemek ve onarmak için kullanılabilecek spesifik hücreler haline gelmeleri için yönlendirilebilir.

Kök hücre tedavilerinden fayda görebilecek kişiler arasında omurilik yaralanmaları, tip 1 diyabet, Parkinson hastalığı, amyotrofik lateral skleroz, Alzheimer hastalığı, kalp hastalığı, felç, yanıklar, kanser ve osteoartrit bulunanlar bulunur.


Kök hücreler, transplant ve rejeneratif tıpta kullanılmak üzere yeni doku haline gelme potansiyeline sahip olabilir. Araştırmacılar, kök hücreler ve bunların transplant ve rejeneratif tıptaki uygulamaları hakkındaki bilgileri geliştirmeye devam ediyor.

bottom of page