top of page

Kısırlık - İnfertilite Nedir?


Kısırlık (İnfertilite) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Kısırlık (İnfertilite) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Kısırlık - infertilite, çoğu çift için en az bir yıl boyunca sık, korunmasız cinsel ilişkiye girmesine rağmen hamile kalamama olarak tanımlanır.


Kısırlık, sizinle veya eşinizle ilgili bir sorundan veya hamileliği engelleyen faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir. Bununla birlikte hamile kalma şansınızı önemli ölçüde artıran pek çok güvenli ve etkili tedavi vardır.

Kısırlık - infertilite belirtileri

Kısırlığın ana belirtisi hamile kalmamaktır. Başka belirgin semptomlar olmayabilir. Bazen kısırlığı olan bir kadının adet dönemleri düzensiz veya hiç olmayabilir.


Bazı durumlarda, kısırlığı olan bir erkeğin, saç uzamasında veya cinsel işlevde değişiklikler gibi bazı hormonal sorun belirtileri olabilir.


En az bir yıldır düzenli olarak hamile kalmayı denemediğiniz sürece kısırlık konusunda muhtemelen bir doktora görünmenize gerek yoktur.

Kısırlık - infertilite nedenleri

Hamile kalmak için yumurtlama ve döllenme sırasındaki tüm adımların doğru şekilde gerçekleşmesi gerekir. Bazen çiftlerde kısırlığa neden olan sorunlar doğumda, bazen de yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. Kısırlık nedenleri partnerlerden birini veya her ikisini de etkileyebilir. Genel olarak:

  • Vakaların yaklaşık üçte birinde, erkekle ilgili

  • Vakaların yaklaşık üçte birinde kadın ile ilgili

  • Geri kalan vakalarda hem erkek hem de kadın ile ilgili sorunlar var veya hiçbir sebep bulunamıyor.

Erkek kısırlığının nedenleri

* İnmemiş testisler, genetik kusurlar, diyabet gibi sağlık sorunları veya klamidya, bel soğukluğu, kabakulak veya HIV gibi enfeksiyonlara bağlı anormal sperm üretimi veya işlevi . Testislerdeki genişlemiş damarlar (varikosel) da sperm kalitesini etkileyebilir.

* Erken boşalma gibi cinsel sorunlara bağlı olarak sperm verilmesi ile ilgili sorunlar; kistik fibroz gibi belirli genetik hastalıklar; testiste tıkanma gibi yapısal sorunlar; veya üreme organlarının zarar görmesi veya yaralanması.

* Belirli çevresel faktörlere aşırı maruz kalma, Pestisitler ve diğer kimyasallar ve radyasyon gibi maruz kalma. Sigara içmek, alkol, marihuana, anabolik steroidler ve bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için ilaç almak, yüksek tansiyon ve depresyon da doğurganlığı etkileyebilir. Saunalar veya jakuziler gibi sıcağa sık sık maruz kalmak vücut ısısını yükseltebilir ve sperm üretimini etkileyebilir.

* Radyasyon veya kemoterapi dahil kanser ve tedavisi ile ilgili hasar. Kanser tedavisi, sperm üretimini bazen ciddi şekilde bozabilir.

Kadın kısırlığının nedenleri

* Yumurtalıklardan yumurta salınımını etkileyen yumurtlama bozuklukları . Bunlar, polikistik yumurtalık sendromu gibi hormonal bozuklukları içerir. Anne sütü üretimini uyaran hormon olan çok fazla prolaktin içeren bir durum olan hiperprolaktinemi de yumurtlamayı engelleyebilir. Çok fazla tiroid hormonu (hipertiroidizm) veya çok az (hipotiroidizm) adet döngüsünü etkileyebilir veya kısırlığa neden olabilir. Diğer altta yatan nedenler arasında çok fazla egzersiz, yeme bozuklukları veya tümörler yer alabilir.

* Rahim ağzındaki anormallikler, rahimdeki polipler veya rahim şekli dahil olmak üzere rahim veya rahim ağzı anormallikleri. Rahim duvarındaki kanserli olmayan (iyi huylu) tümörler (rahim miyomları), fallop tüplerini bloke ederek veya döllenmiş bir yumurtanın rahme implante olmasını durdurarak kısırlığa neden olabilir.

* Genellikle fallop tüpünün iltihabının (salpenjit) neden olduğu fallop tüpü hasarı veya tıkanması. Bu, genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon, endometriozis veya adezyonların neden olduğu pelvik enflamatuar hastalıktan kaynaklanabilir.

* Endometriyal doku rahim dışında büyüdüğünde ortaya çıkan endometriozis yumurtalıkların, uterusun ve fallop tüplerinin işlevini etkileyebilir.

* Birincil yumurtalık yetmezliği (erken menopoz), yumurtalıklar çalışmayı bıraktığında ve menstruasyon 40 yaşından önce sona erdiğinde. Nedeni genellikle bilinmemekle birlikte, bağışıklık sistemi hastalıkları, Turner sendromu gibi belirli genetik durumlar veya taşıyıcılar gibi bazı faktörler erken menopozla ilişkilidir. Kırılgan X sendromu ve radyasyon veya kemoterapi tedavisi.

* Pelvik yapışıklıklar, pelvik enfeksiyon, apandisit, endometriozis veya abdominal veya pelvik cerrahi sonrası oluşabilecek organları bağlayan skar dokusu bantları.

* Kanser ve tedavisi. Bazı kanserler - özellikle üreme kanserleri - genellikle kadın doğurganlığını bozar. Hem radyasyon hem de kemoterapi doğurganlığı etkileyebilir.

Comentarios


Instagram

bottom of page