top of page

Kısa Bağırsak Sendromu Nedir?


Kısa bağırsak sendromu nedir?
Kısa bağırsak sendromu

Kısa bağırsak sendromu, vücudunuzun yeterince ince bağırsağınız olmadığı için yediğiniz gıdalardan yeterince besin alamadığı bir durumdur.


İnce bağırsak, yediğiniz besinlerin çoğunun sindirim sırasında vücudunuza emildiği yerdir.


Kısa bağırsak sendromu şu durumlarda ortaya çıkabilir:

  • İnce bağırsağın bir bölümün alınması. İnce bağırsağın büyük bölümlerinin cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirebilecek durumlar arasında Crohn hastalığı, kanser, travmatik yaralanmalar ve bağırsaklara kan sağlayan arterlerdeki kan pıhtıları bulunur.

  • İnce bağırsağın bazı kısımları eksik veya doğumda hasar görmesi. Bebekler kısa bir ince bağırsakla veya cerrahi olarak çıkarılması gereken hasarlı bir ince bağırsakla doğabilir.

Kısa bağırsak sendromu tedavisi tipik olarak özel diyetler ve besin takviyeleri içerir ve yetersiz beslenmeyi önlemek için bir damar yoluyla beslenme (parenteral beslenme) gerektirebilir.

Kısa bağırsak sendromunun belirtileri
  • İshal

  • Yağlı, kötü kokulu dışkı

  • Yorgunluk

  • Kilo kaybı

  • Yetersiz beslenme

  • Şişlik (ödem)

Kısa bağırsak sendromunun nedenleri

Öncelikli neden ameliyat sırasında ince bağırsağınızın bir kısmının alınması veya ince bağırsağın bir kısmının eksik veya hasarlı olarak doğması yer alır. İnce bağırsak kısımlarının cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirebilecek durumlar arasında Crohn hastalığı, kanser, yaralanmalar ve kan pıhtıları bulunur.

Kısa bağırsak sendromunu teşhis

Teşhis için, doktorunuz besin seviyelerini ölçmek için kan veya dışkı testleri önerebilir. Diğer testler, tıkanıklıkları veya değişiklikleri gösterebilen kontrast malzemeli bir X-ışını (baryum X-ışını), bilgisayarlı tomografi (CT) taraması, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve CT veya MR enterografisi gibi görüntüleme prosedürlerini içerebilir.

Kısa bağırsak sendromunda tedavi

Seçenekleriniz, ince bağırsağınızın hangi kısımlarının etkilendiğine, kolonunuzun sağlam olup olmadığına ve kendi tercihlerinize bağlı olacaktır.

Kısa bağırsak sendromu tedavisi şunları içerebilir:

  • Beslenme tedavisi. İnce bağırsak sendromu olan kişilerin özel bir diyet uygulaması ve besin takviyeleri alması gerekecektir. Bazı kişilerin yetersiz beslenmeyi önlemek için damar (parenteral beslenme) veya beslenme tüpü (enteral beslenme) yoluyla beslenme alması gerekebilir.

  • İlaçlar. Beslenme desteğine ek olarak doktorunuz, mide asidini kontrol etmeye, ishali azaltmaya veya ameliyattan sonra bağırsak emilimini iyileştirmeye yardımcı olacak ilaçlar gibi kısa bağırsak sendromunu yönetmeye yardımcı olacak ilaçlar önerebilir.

  • Ameliyat. Doktorlar, kısa bağırsak sendromlu çocuklar ve yetişkinler için ameliyat önerebilir. Ameliyat türleri, besin maddelerinin bağırsaktan geçişini yavaşlatma prosedürlerini veya bağırsağı uzatmak için bir prosedürü (otolog gastrointestinal rekonstrüksiyon) ve ince bağırsak transplantasyonunu (SBT) içerir.

Etiketler:

bottom of page