top of page

Kepek Şampuanı Tedavide Ne Kadar Etkili?


Kepek Şampuanı Tedavide Ne Kadar Etkili?
Kepek Şampuanı Tedavide Ne Kadar Etkili?

Kepek kaşıntılı bir saç derisi problemi olup, aslında çok yaygındır. Reçetesiz satılan kepek şampuanı genellikle sorununuzu çözecektir.


İnatçı kepek için farklı bir yaklaşım benimsemek gerekebilir. Saç, cilt ve tırnak sorunları konusunda uzmanlaşmış bir dermatoloğa görünmeniz gerekebilir.


Kepek ya da tıbbi adıyla "seboreik dermatit" genellikle kafa derinizi etkiler, ancak vücudunuzun diğer bölgelerinde de olabilir. Alnınızda, burnunuzun yan taraflarında, kulaklarınızda veya göğsünüzde olabilir.

Kepek efsaneleri ve gerçekler

Kepek hakkındaki efsaneler, kepekten kurtulmak için yanlış yolu seçmenize neden olabilir.


Örneğin, kepeği kuru bir saç derisi sorunu olarak düşünürseniz, saç derinizin daha da kurumasını önlemek için saçınızı daha seyrek yıkayabilirsiniz. Gerçekte, yeterince yıkamamak sadece kafa derinizi tahriş eder ve daha fazla kepeğe yol açar.


İşte diğer bazı kepek efsaneleri ve gerçekleri:

  • Efsane: Kuru bir saç derisi kepeğe neden olur.

  • Gerçek: Tersi doğrudur. Kepek varsa, bunun nedeni kafa derinizin yağlı olmasıdır. Saç derinizde yaşayan maya, cildinizi tahriş eden ekstra yağ ve salgılayan maddelerle ziyafet çeker. Gördüğünüz pullar, kafa derinizden dökülen ölü deri hücreleridir.

  • Efsane: Kepek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

  • Gerçek: Bunu yapmaz. Ayrıca saçlarınızı dökemez veya kelliğe neden olmaz. Ancak kaşıntılı, çirkin ve rahatsız edici olabilir.

  • Efsane: Kepek varsa, bu kirli olduğun anlamına gelir.

  • Gerçek: Pek çok farklı şey kepeğe neden olabilir ve bunların hiçbirinin sizin ne kadar temiz olduğunuzla ilgisi yoktur.

Kepek tedavisi

Yapabileceğiniz en iyi şey saçınızı her gün veya gün aşırı bir kepek önleyici şampuanla yıkamaktır. Etikette aşağıdaki gibi içerikleri arayın:

  • Ketokonazol

  • Salisilik asit

  • Selenyum sülfit

  • Kükürt (Bazı şampuanlar, diğer aktif bileşenlerle kombinasyon halinde bir bileşen olarak kükürt içerir.)

  • Katran

  • Zinc pyrithione

Size uygun olanı bulana kadar farklı şampuanları deneyebilirsiniz. Kuru bir saç derisine sahip olmamak için kepek önleyici şampuanınızı düzenli nemlendirici ile dönüşümlü kullanın.


Reçetesiz kepek şampuanlarını denediyseniz ve hala kepekle savaşıyorsanız, bir dermatoloğa görünün.


Daha güçlü, reçeteli güçlü bir şampuan veya başka bir tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Şiddetli kepekle nasıl başa çıkılır?

Bazen en iyi kepek önleyici şampuan bile inatçı bir vakadan kurtulmaz.


Dermatoloğunuzun deneyebileceği bazı şeyler:


Etkilenen bölgeye günde bir veya iki kez sürdüğünüz bir steroid krem, losyon veya solüsyon yazabilir.


Mayadan kurtulmak için ağızdan aldığınız veya kafa derinize veya cildinize uyguladığınız antifungal bir ilaca da ihtiyacınız olabilir.


Sorun başınızdaysa, yağ bazlı bir ilaç uygulamanız ve gece boyunca duş bonesi altında saç derinizde bırakmanız gerekebilir.


Özellikle inatçı pullar hiç kepek olmayabilir, ancak buna benzeyen başka bir cilt rahatsızlığı olabilir. Deride pullanmaya neden olabilecek diğer kafa derisi sorunları şunları içerir:


Egzama : Cildinizi tahriş eden ve pullu, kaşıntılı bir kızarıklığa neden olan bir grup durum.


Sedef hastalığı : Saç deriniz de dahil olmak üzere cildinizde kaşıntılı, kırmızı, pullu lekeler bırakan bir hastalık.


Kepeğiniz tedaviyle geçmiyorsa veya kızarıklık, ağrı, kabuklanma veya irin gibi kafa derisi problemleriniz varsa doktorunuzu arayın.

bottom of page