top of page

Kanser Tedavisinde Radyoterapi - Radyasyon Terapisi


Kanser Tedavisinde Radyoterapi - Radyasyon Terapisi
Kanser Tedavisinde Radyoterapi - Radyasyon Terapisi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için yoğun enerji ışınları kullanan bir kanser tedavisi türüdür. Radyasyon tedavisi çoğunlukla X ışınları kullanır, ancak protonlar veya diğer enerji türleri de kullanılabilir.


"Radyasyon terapisi" terimi çoğunlukla harici ışın radyasyon terapisine atıfta bulunmaktadır. Bu tür radyasyon sırasında, yüksek enerjili ışınlar, ışınları vücudunuzun belirli bir noktasına hedefleyen, vücudunuzun dışındaki bir makineden gelir. Brakiterapi adı verilen farklı bir radyasyon tedavisi sırasında vücudunuzun içine radyasyon yerleştirilir.


Radyasyon tedavisi, hücrelerin nasıl büyüdüğünü ve bölündüğünü kontrol eden genetik materyali yok ederek hücrelere odaklanır. Radyasyon terapisi hem sağlıklı hem de kanserli hücreler zarar görürken, radyasyon tedavisinin amacı mümkün olduğunca az sayıda normal, sağlıklı hücreyi yok etmektir. Normal hücreler genellikle radyasyonun neden olduğu hasarın çoğunu onarabilir.


Tüm kanser hastalarının yarısından fazlası kanser tedavilerinin bir parçası olarak radyasyon tedavisi görüyor. Doktorlar hemen hemen her kanser türünü tedavi etmek için radyasyon tedavisi kullanırlar. Radyasyon tedavisi, bazı kanserli olmayan (iyi huylu) tümörlerin tedavisinde de yararlıdır.

Kanser hastalarında radyasyon tedavisi

Doktorunuz, kanser tedaviniz sırasında farklı zamanlarda ve aşağıdakiler dahil farklı nedenlerle bir seçenek olarak radyasyon tedavisi önerebilir:

  • Kanserin tek (birincil) tedavisi olarak

  • Ameliyattan önce kanserli bir tümörü küçültmek için (neoadjuvan tedavi)

  • Ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak için (adjuvan tedavi)

  • Kemoterapi gibi diğer tedavilerle birlikte kanser hücrelerini yok etmek için

  • İlerlemiş kanserde kanserin neden olduğu semptomları hafifletmek için

Radyasyon tedavisinin yan etkileri

Vücudunuzun hangi bölümünün radyasyona maruz kaldığına ve ne kadar radyasyon kullanıldığına bağlıdır. Hiçbir yan etki yaşamayabilirsiniz veya birkaç tane yaşayabilirsiniz. Yan etkilerin çoğu geçicidir, kontrol edilebilir ve genellikle tedavi bittikten sonra zamanla kaybolur.


Bazı yan etkiler daha sonra gelişebilir. Örneğin, nadir durumlarda, radyasyonla tedavi edilen ilk kanserden farklı yeni bir kanser (ikinci birincil kanser) yıllar sonra gelişebilir. Doktorunuza tedavinizden sonra ortaya çıkabilecek hem kısa hem de uzun vadede olası yan etkileri sorabilirsiniz.

Radyoterapi - ışın tedavisi

Harici ışın radyasyon terapisine girmeden önce, sağlık ekibiniz, radyasyonun vücudunuzda ihtiyaç duyulan noktaya tam olarak ulaşmasını sağlamak için size bir planlama sürecinde rehberlik eder. Planlama tipik olarak şunları içerir:

  • Radyasyon simülasyonu. Simülasyon sırasında, radyasyon tedavisi ekibiniz tedavi sırasında sizin için rahat bir pozisyon bulmak için sizinle birlikte çalışır. Tedavi sırasında hareketsiz yatmanız zorunludur, bu nedenle rahat bir pozisyon bulmak çok önemlidir. Bunu yapmak için, radyasyon tedavisi sırasında kullanılan aynı tür masaya uzanacaksınız. Sizi doğru şekilde konumlandırmak ve hareketsiz kalmanıza yardımcı olmak için minderler ve tutucular kullanılır. Radyasyon tedavisi ekibiniz, vücudunuzun radyasyonu alacak bölgesini işaretleyecektir.

  • Taramaları planlama. Radyasyon tedavisi ekibiniz, tedavi edilecek vücudunuzun alanını belirlemek için bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarından geçmenizi sağlayacaktır.

Planlama sürecinden sonra, radyasyon tedavisi ekibiniz kanser türünüze ve evresine, genel sağlığınıza ve tedavinizin hedeflerine göre ne tür radyasyon ve ne doz alacağınıza karar verir.


Tedavinizde kullanılan radyasyon ışınlarının kesin dozu ve odak noktası, kanser hücrelerinize radyasyonu en üst düzeye çıkarmak ve çevredeki sağlıklı dokuya verilen zararı en aza indirmek için dikkatlice planlanır.


Dış ışın radyasyon tedavisi genellikle doğrusal bir hızlandırıcı kullanılarak gerçekleştirilir - yüksek enerjili radyasyon ışınlarını vücudunuza yönlendiren bir makine.


Bir masaya yatarken, doğrusal hızlandırıcı birkaç açıdan radyasyon vermek için etrafınızda hareket eder. Doğrusal hızlandırıcı, özel durumunuza göre ayarlanabilir, böylece doktorunuzun planladığı kesin radyasyon dozunu verir.


Genellikle, belirli bir süre boyunca haftada beş gün ayakta tedavi bazında harici ışın radyasyonu alırsınız. Çoğu durumda, sağlıklı hücrelerinizin radyasyon terapisi seansları arasında iyileşmesine izin vermek için tedaviler genellikle birkaç haftaya yayılır.


Her tedavi seansının yaklaşık 10 ila 30 dakika sürmesini bekleyin. Bazı durumlarda, ağrıyı veya daha ileri kanserlerle ilişkili diğer semptomları hafifletmek için tek bir tedavi kullanılabilir.


Bir tümöre radyasyon alıyorsanız, doktorunuz, kanserinizin radyasyon tedavisine nasıl yanıt verdiğini görmek için tedavinizden sonra periyodik taramalar yaptırabilir.


Bazı durumlarda kanseriniz tedaviye hemen yanıt verebilir. Diğer durumlarda, kanserinizin yanıt vermesi haftalar veya aylar alabilir.

bottom of page