Kan testleri, kandaki hücreleri, kimyasalları, proteinleri veya diğer maddeleri ölçmek veya incelemek için kullanılır. Kan çalışması olarak da bilinen kan testi, en yaygın laboratuar testi türlerinden biridir. Kan tahlili genellikle düzenli bir kontrolün bir parçası olarak dahil edilir. Kan testleri ayrıca şunlar için kullanılır:
Belirli hastalıkları ve durumları teşhis etmede yardımcı
Diyabet veya yüksek kolesterol gibi kronik bir hastalığı veya durumu izleme
Bir hastalık için tedavinin işe yarayıp yaramadığını gözlemleme
Organlarınızın ne kadar iyi çalıştığını kontrol etme. Karaciğeriniz, böbrekleriniz, kalbiniz ve tiroidiniz gibi.
Kanama veya pıhtılaşma bozukluklarının teşhisine yardımcı olma
Bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlarla mücadelede sorun yaşayıp yaşamadığını öğrenme
Kan testi türleri nelerdir?
Pek çok farklı kan testi türü vardır.
Tam kan sayımı (CBC). Bu test, kırmızı ve beyaz kan hücreleri, trombositler ve hemoglobin dahil olmak üzere kanınızın farklı kısımlarını ölçer. Bir CBC genellikle düzenli bir kontrolün parçası olarak dahil edilir.
Temel metabolik panel. Bu, kanınızdaki glikoz , kalsiyum ve elektrolitler dahil belirli kimyasalları ölçen bir grup testtir.
Kan enzim testleri. Enzimler, vücudunuzdaki kimyasal reaksiyonları kontrol eden maddelerdir. Pek çok kan enzim testi türü vardır. En yaygın türlerden bazıları troponin ve kreatin testleridir. Bu testler, kalp krizi geçirip geçirmediğinizi ve /veya kalp kasınızın hasar görüp görmediğini öğrenmek için kullanılır.
Kalp hastalığını kontrol etmek için kan testleri. Bunlar arasında kolesterol testleri ve bir trigliserit testi bulunur.
Pıhtılaşma paneli olarak da bilinen kan pıhtılaşma testleri. Bu testler, çok fazla kanamaya veya çok fazla pıhtılaşmaya neden olan bir bozukluğunuz olup olmadığını gösterebilir.
Kan testi nasıl yapılır?
Parmak delme testi. Bu test, az miktarda kan elde etmek için parmak ucunuzu batırarak yapılır. Parmak delme testi genellikle evde test kitleri ve hızlı testler için kullanılır. Hızlı testler, çok hızlı sonuçlar veren ve çok az veya hiç özel ekipman gerektirmeyen, kullanımı kolay testlerdir.
Topuk çubuğu testi. Bu çoğunlukla yenidoğanlarda yapılır. Topuk çubuğu testi sırasında, bir sağlık uzmanı bebeğinizin topuğunu alkolle temizleyecek ve küçük bir iğne ile topuğu delecektir. Hemşire birkaç damla kan alacak ve bölgeye bir bandaj koyacaktır.
Arteriyel kan testi. Bu test oksijen seviyelerini ölçmek için yapılır. Damarlardan gelen kan, bir damardan alınan kandan daha yüksek oksijen seviyelerine sahiptir. Yani bu test için damar yerine arterden kan alınır. Sağlık uzmanı kan örneğini almak için iğneyi atardamar içine soktuğunda keskin bir ağrı hissedebilirsiniz.
Çoğu kan testi için özel bir hazırlığa ihtiyacınız yoktur. Bazı testler için, testinizden birkaç saat önce yemek yememeniz veya içmemeniz gerekebilir.
Kan testi sağlığınız hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. Ancak her zaman durumunuz hakkında yeterli bilgi vermez. Kan tahlili sonucu, doktorunuz tanı koymadan önce başka tür testlere ihtiyaç duyabilir.
Comments