top of page

Kalp Çarpıntısı (Aritmi) Nedir? Ritim Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi


Kalp Çarpıntısı (Aritmi) Nedir? Ritim Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
Kalp Çarpıntısı (Aritmi) Nedir? Ritim Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kalp atışlarınızı koordine eden elektriksel uyarılar düzgün çalışmadığında kalp ritim sorunları - aritmi ortaya çıkar ve kalbinizin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz atmasına neden olur.


Kalp aritmileri çırpınan veya çarpan bir kalp gibi hissedebilir ve zararsız olabilir. Bununla birlikte, bazı kalp aritmileri rahatsız edici - hatta bazen yaşamı tehdit edici - belirti ve semptomlara neden olabilir.

Kalp aritmi tedavisi genellikle hızlı, yavaş veya düzensiz kalp atışlarını kontrol edebilir veya ortadan kaldırabilir.

Normal kalp atışı nedir?

Kalbiniz dört bölmeden oluşur - iki üst bölme (kulakçık) ve iki alt bölme (karıncık). Kalp ritminiz normalde sağ atriyumda bulunan doğal bir kalp pili (sinüs düğümü) tarafından kontrol edilir. Sinüs düğümü, normalde her kalp atışını başlatan elektriksel uyarılar üretir. Bu uyarılar, kulakçık kaslarının kasılmasına ve karıncıklara kan pompalamasına neden olur.


Elektriksel uyarılar daha sonra atriyoventriküler (AV) düğüm adı verilen bir hücre kümesine ulaşır. AV düğüm ventriküllere göndermeden önce elektrik sinyalini yavaşlatır. Bu hafif gecikme ventriküllerin kanla dolmasına izin verir. Elektriksel uyarılar ventrikül kaslarına ulaştığında kasılırlar ve akciğerlere veya vücudun geri kalanına kan pompalamalarına neden olurlar.

Sağlıklı bir kalpte, bu süreç genellikle sorunsuz ilerler ve dakikada 60 ila 100 atımlık normal bir dinlenme kalp atış hızı ile sonuçlanır.

Aritmi türleri

Doktorlar aritmileri sadece nereden geldiklerine (kulakçıklar veya ventriküller) göre değil, aynı zamanda neden oldukları kalp atış hızına göre de sınıflandırırlar:

  • Taşikardi. Bu, hızlı bir kalp atışını ifade eder - dinlenirken kalp atış hızı dakikada 100 atıştan daha yüksektir.

  • Bradikardi. Bu, yavaş bir kalp atışını ifade eder - dinlenirken kalp atış hızı dakikada 60 atıştan azdır.

Tüm taşikardi veya bradikardi, kalp hastalığınız olduğu anlamına gelmez. Örneğin, egzersiz sırasında, dokularınıza oksijen açısından daha zengin kan sağlamak için kalp hızlandığında hızlı bir kalp atışı geliştirmek normaldir. Uyku sırasında veya derin rahatlama dönemlerinde, kalp atışının yavaşlaması alışılmadık bir durum değildir.

Aritminin yan etkileri

Bazı aritmiler, aşağıdaki gibi durumları geliştirme riskinizi artırabilir:

  • İnme. Kalp aritmileri, kan pıhtılaşması riskinin artmasıyla ilişkilidir. Bir pıhtı gevşerse, kalbinizden beyninize gidebilir. Orada kan akışını engelleyerek felce neden olabilir. Kalp aritminiz varsa, kalp hastalığınız varsa veya 65 yaş ve üzerindeyseniz inme riskiniz artar.

Kan incelticiler gibi bazı ilaçlar, kan pıhtılarının neden olduğu felç veya diğer organlara zarar verme riskinizi büyük ölçüde azaltabilir. Doktorunuz, aritmi tipinize ve kan pıhtılaşma riskinize bağlı olarak kan inceltici bir ilacın sizin için uygun olup olmadığını belirleyecektir.

  • Kalp yetmezliği. Bir bradikardi veya atriyal fibrilasyon gibi taşikardi nedeniyle kalbiniz uzun süre etkisiz bir şekilde pompaladığında kalp yetmezliği ortaya çıkabilir. Bazen kalp yetmezliğine neden olan bir aritmi oranını kontrol etmek, kalbinizin işlevini iyileştirebilir.

Kalp çarpıntısını önleme

Kalp aritmisini önlemek için, kalp hastalığı riskinizi azaltmak için kalp-sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak önemlidir. Kalp dostu bir yaşam tarzı şunları içerebilir:

  • Kalp dostu bir diyet yemek

  • Fiziksel olarak aktif kalmak ve sağlıklı bir kiloda kalmak

  • Sigara içmekten kaçınmak

  • Kafein ve alkolü sınırlamak veya bunlardan kaçınmak

  • Yoğun stres ve öfke kalp ritmi sorunlarına neden olabileceğinden stresi azaltmak

  • Bazı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları hızlı bir kalp atışını tetikleyebilecek uyarıcılar içerdiğinden, reçetesiz satılan ilaçları dikkatli kullanmak

bottom of page