top of page

Kadınlarda Saç Dökülmesi


Kadınlarda saç dökülmesi
Kadınlarda saç dökülmesi

Kadınlarda yaşa bağlı saç dökülmesi yaygındır. Kadınların yaklaşık yüzde 55'i 70 yaşına kadar bir miktar saç dökülmesi yaşar. En yaygın neden, kalıtsal bir durum olan kadın tipi kelliktir. Saçınızın kademeli olarak incelmesi ile karakterizedir; bu, genişleyen bir kısım veya eskisinden daha az ağır olan bir at kuyruğu olarak fark edilebilir.



Reçetesiz satılan minoksidil köpükle (yüzde 5) tedavi, daha fazla saç dökülmesini önleyebilir ve saç yoğunluğunun artmasına neden olabilir. Ürünü yatmadan önce ıslak saça uygulayın ve uyandığınızda yıkayın. Ardından saçınızı her zamanki gibi şekillendirin. Altı ila 12 aylık bir deneme süresine girmeniz gerekecek çünkü herhangi bir etkiyi görmeye başlamak üç ay, gerçekten işinize yarayıp yaramadığını belirlemek birkaç ay daha alıyor. Yardımcı oluyorsa, daha dolgun saçınızı korumak için ilacı kullanmaya devam etmeniz gerekecektir.


Alopesi areata gibi başka bir durumun göstergesi olabileceğinden, saç dökülmesi devam ederse doktorunuzla konuşun.


Saçınızın nasıl göründüğü konusunda sizi daha iyi hissettirecek bir yöntem bulmak için çeşitli saç bakım yöntemlerini denemek isteyebilirsiniz. Örneğin, hacim kazandıran, saçınızı renklendiren, genişleyen bir parçayı daha az fark edilir kılan bir saç modeli seçin veya peruk veya uzatma kullanan şekillendirme ürünleri kullanın. Saçınızı her zaman nazikçe tarayın.

Saç dökülmesinin nedenleri

İnsanlar genellikle günde 50 ila 100 saç telini kaybederler. Bu genellikle fark edilmez çünkü aynı anda yeni saçlar uzar. Saç dökülmesi, yeni saç dökülen saçların yerini almadığında ortaya çıkar.


Saç dökülmesi tipik olarak aşağıdaki faktörlerden bir veya daha fazlasıyla ilgilidir:

  • Aile geçmişi (kalıtım). Saç dökülmesinin en yaygın nedeni, yaşlanma ile ortaya çıkan kalıtsal bir durumdur. Bu duruma androjenik alopesi, erkek tipi kellik ve kadın tipi kellik denir. Genellikle kademeli olarak ve öngörülebilir şekillerde ortaya çıkar - erkeklerde uzaklaşan bir saç çizgisi ve kel noktalar ve kadınlarda kafa derisinin tepesi boyunca saç incelmesi.

  • Hormonal değişiklikler ve tıbbi durumlar. Hamilelik, doğum, menopoz ve tiroid problemlerine bağlı hormonal değişiklikler dahil olmak üzere çeşitli durumlar kalıcı veya geçici saç dökülmesine neden olabilir. Tıbbi durumlar arasında bağışıklık sistemi ile ilgili olan ve düzensiz saç dökülmesine neden olan alopesi areata, saçkıran gibi kafa derisi enfeksiyonları ve trikotilomani.

  • İlaçlar ve takviyeler. Saç dökülmesi, kanser, artrit, depresyon, kalp problemleri, gut ve yüksek tansiyon için kullanılanlar gibi bazı ilaçların bir yan etkisi olabilir.

  • Radyasyon tedavisi. Saç, eskisi gibi geri çıkmayabilir.

  • Çok stresli bir olay. Pek çok insan fiziksel veya duygusal bir şoktan birkaç ay sonra genel bir saç incelmesi yaşar. Bu tip saç dökülmesi geçicidir.

  • Saç stilleri ve tedaviler. Aşırı saç şekillendirme veya saç örgüsü veya mısır tarlası gibi saçınızı geren saç stilleri, çekiş alopesi adı verilen bir tür saç dökülmesine neden olabilir. Sıcak yağlı saç tedavileri ve kalıcı maddeler de saçların dökülmesine neden olabilir. Yara izi oluşursa, saç dökülmesi kalıcı olabilir.

bottom of page