
Muhtemelen daha önce duymuş olduğunuz bir mesajdır: Doğru vitamin karışımıyla kendinizi sağlıklı tutun. Ama hangilerini merak ediyorsunuz ve hap mı içmeliyim, yoksa besinleri yediğim yiyeceklerden mi almalıyım?
Yapılacak en iyi şey dengeli beslenmeye devam etmektir. Ancak takviyeler, meydana geldiğinde boşlukları doldurmanın iyi bir yolu olabilir.
Antioksidanlar
Bu grup, A vitamini (retinol, beta karoten ve karotenoidler), C vitamini ve E vitaminini içerir. Bunlar, vücudunuzun ürettiği ve serbest radikaller adı verilen, hücreleri parçalayabilen küçük parçacıklardan sizi korumada rol oynuyor gibi görünmektedir.
Antioksidanlar bazı sağlık sorunları riskini azaltabilir ve yaşlanmayı yavaşlatabilir. Bazı araştırmacılar ayrıca vücudunuzun mikroplara karşı savunması olan bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduklarını düşünüyor. Antioksidanlar şunları içerir:
Beta karoten. Vücudunuz bunu görme, yumuşak doku ve cilde yardımcı olan bir besin olan A vitaminine dönüştürür. Bunu kayısı, kavun, havuç, guava, lahana, papaya, şeftali, balkabağı, kırmızı biber, ıspanak ve domateste bulacaksınız.
C Vitamini. Askorbik asit adını da duyabilirsiniz. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve vücudunuzun kırmızı kan hücreleri yapmasına yardımcı olur. Aynı zamanda norepinefrin adı verilen beyin kimyasalının düzeylerini de artırır, bu da kendinizi daha uyanık hissetmenizi sağlar ve konsantrasyonunuzu artırır.
Araştırmalar, çok fazla stres altında olduğunuzda veya yaşlandıkça askorbik asit seviyelerinizin düştüğünü gösteriyor. C vitaminini brokoli, greyfurt, kivi, portakal, biber, patates, çilek ve domatesten alabilirsiniz.
E Vitamini. Tokoferol olarak da bilinir ve tokotrienol adı verilen ilgili bileşikleri içerir. Vücudunuzun hücreleri sağlıklı tutmak için buna ihtiyacı var. Yaşlanma belirtilerini de yavaşlatabilir. Ancak her gün çok fazla alırsanız kanama riskinizi artırırsınız. Bu besin maddesini mısır yağı, morina karaciğeri yağı, fındık, fıstık ezmesi, aspir yağı, ayçiçeği çekirdeği ve buğday tohumu gibi gıdalardan alabilirsiniz.
B Vitaminleri
Bu besinlerin birkaç türü vardır ve hepsi vücudunuz için faydalıdır. Ancak bunlardan üçü (B6, B12 vitaminleri ve folik asit) özellikle önemlidir.
B6 Vitamini aynı zamanda piridoksin olarak da bilinir. Beyninizin iyi çalışmasını sağlamak ve vücudunuzun metabolizma adı verilen yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olmak için buna ihtiyacınız var. Tek seferde çok fazla alırsanız toksik olabilir, bu nedenle en iyi seçeneğiniz bu besin maddesini içeren yiyecekleri yemektir. Balık, patates, nohut, avokado, muz, fasulye, tahıl, et, yulaf ezmesi ve kümes hayvanlarını deneyin.
B12 vitamini metabolizma için de önemlidir ve vücudunuzun kırmızı kan hücreleri yapmasına yardımcı olur. Peynir, yumurta, balık, et, süt ve yoğurttan alabilirsiniz. Yaşlı yetişkinler, anemisi olan kişiler, veganlar ve vejetaryenler, yeterli miktarda aldıklarından emin olmak için bir doktorla birlikte çalışmalıdır.
Folat (folik asit). Sağlıklı bir beyin ve omurilik oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca hücrelerin yapı taşları olan DNA ve RNA'yı yaparak DNA'da kansere yol açabilecek değişiklikleri önler. Yetişkinler ve çocuklar normal kırmızı kan hücreleri oluşturmak ve anemiyi önlemek için buna ihtiyaç duyarlar. Ancak hamile kadınlar için özellikle önemlidir çünkü spina bifida gibi doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur.
Folatı yüksek gıdalar arasında ıspanak ve yapraklı yeşillikler, kuşkonmaz, narenciye, kavun, çilek, güçlendirilmiş tahıllar, baklagiller, nohut, siyah fasulye, barbunya fasulyesi, yumurta ve karaciğer bulunur.
D vitamini
Vitamin olarak adlandırılabilir ama aslında hormon görevi görür. Kemikleri güçlü tutmak için önemli mineraller olan kalsiyum ve fosforun kan dolaşımınıza taşınmasına yardımcı olur. Vücudunuz yeterli D vitaminine sahip olmadığında kemiklerinizden kalsiyum ve fosfor alacaktır. Zamanla bu durum onları zayıflatır ve osteoporoz gibi kırık riskine yol açan durumlara yol açar.
Yumurta ve balık, özellikle somon, uskumru ve sardalya yerseniz D vitamini alabilirsiniz. Ancak birçok orta yaşlı ve yaşlı yetişkinin, ihtiyaç duyduğu şeyleri üretici tarafından eklenen besin maddesi içeren "güçlendirilmiş" gıdalardan veya takviyelerden alması gerekebilir.
K vitamini
Yaşlılarda kemiklerin güçlü tutulmasında ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynar. En iyi besin kaynakları arasında yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi yağı, brokoli, yonca, pişmiş ıspanak ve balık yağı bulunur.