Hamile kalmayı planlıyorsanız, doğurganlığınızı ve onu iyileştirip geliştiremeyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Gebe kalma yeteneğini etkileyen tıbbi sorunlar gibi bazı faktörler kontrolünüz dışında olabilir. Ancak yaşam tarzı seçimleriniz de doğurganlığınızı etkileyebilir.
İşte doğurganlığınızı geliştirmek ve korumak için bilmeniz gerekenler.
Kadın doğurganlığı, bir kadının gebe kalma yeteneğidir. En az bir yıl boyunca (veya 35 yaşından büyükseniz en az altı ay) sık ve korunmasız cinsel ilişkiye girerek hamile kalmaya çalışıyorsanız, siz ve eşiniz doğurganlığınızı sorgulayabilirsiniz.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi sorunlar kadın doğurganlığını olumsuz etkimektedir:
- Yumurtaların yumurtalıklardan salınmasını etkileyen yumurtlama bozuklukları. Bunlara polikistik over sendromu, hiperprolaktinemi ve tiroid problemleri (hipertiroidizm veya hipotiroidizm) gibi hormonal bozukluklar dahildir.
Rahimdeki polipler veya miyomlar gibi rahim veya servikal anormallikler.
Genellikle pelvik inflamatuar hastalığın neden olduğu fallop tüpü hasarı veya tıkanması.
Normalde rahmin içini kaplayan doku rahmin dışında büyüdüğünde ortaya çıkan endometriozis.
Yumurtalıkların çalışmayı bırakması ve menstrüasyonun 40 yaşından önce sona ermesiyle ortaya çıkan birincil yumurtalık yetmezliği (erken menopoz).
Pelvik yapışıklıklar - pelvik enfeksiyon, apandisit veya abdominal veya pelvik cerrahi sonrası organları bağlayan skar dokusu bantları.
Kötü kontrol edilen diyabet, çölyak hastalığı ve lupus gibi bazı otoimmün hastalıklar gibi adet görmeme ile ilişkili tıbbi durumlar.
Yaş da bir rol oynar. Gebeliği geciktirmek, gebe kalma olasılığınızı azaltabilir. Yaşla birlikte yumurtalarınızın miktarı ve kalitesindeki düşüş, gebe kalmayı zorlaştırır.
Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri doğurganlığı artırmanıza yardımcı olabilir. Şunları yapmak için adımlar atın:
Sağlıklı kilonuzu koruyun. Fazla kilolu veya önemli ölçüde düşük kilolu olmak normal yumurtlamayı engelleyebilir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önleyin. Klamidya ve bel soğukluğu gibi enfeksiyonlar, kadınlarda kısırlığın önde gelen nedenidir.
Mümkünse gece vardiyasından kaçının. Düzenli olarak gece vardiyasında çalışmak, muhtemelen hormon üretimini etkileyerek sizi daha yüksek kısırlık riskine sokabilir. Gece vardiyasında çalışıyorsanız, çalışmadığınız zamanlarda yeterince uyumaya çalışın.
Stres hamile kalmanızı engellemeyecek olsa da, gebe kalmaya çalışırken stresi en aza indirmeyi ve gevşeme teknikleri gibi sağlıklı başa çıkma yöntemlerini uygulamayı düşünün.
Doğurganlığınızı korumak için:
# Sigara içmeyin. Tütün kullanımı düşük doğurganlık ile ilişkilidir. Sigara içmek yumurtalıklarınızı yaşlandırır ve yumurtalarınızı erken tüketir. Sigara içiyorsanız, sağlık uzmanınızdan bırakmanıza yardımcı olmasını isteyin.
# Hamile kalmak istiyorsanız, alkolden tamamen uzak durmayı düşünün. Güvenli bir fetal alkol tüketimi seviyesi belirlenmediği için, gebe kalma ve hamilelik sırasında alkol tüketilmemesi önerilir.
# Kafeini frenleyin. Kadınların doğurganlığı, günde 200 miligramın altındaki kafein alımından etkilenmiyor gibi görünüyor. Kafein alımınızı günde bir veya iki 6-8 ons fincan kahve ile sınırlamayı düşünün.
# Aşırı egzersize karşı dikkatli olun. Çok fazla şiddetli fiziksel aktivite yumurtlamayı engelleyebilir ve progesteron hormonunun üretimini azaltabilir. Sağlıklı bir kilonuz varsa ve yakında hamile kalmayı düşünüyorsanız, şiddetli fiziksel aktiviteyi haftada beş saatten daha az bir süre ile sınırlamayı düşünün.
# Toksinlere maruz kalmaktan kaçının. Pestisitler, kuru temizleme solventleri ve kurşun gibi çevresel kirleticiler ve toksinler doğurganlığı olumsuz etkileyebilir.
Hamile kalmayı düşünüyorsanız ve yaşam tarzı seçimlerinizin doğurganlığınız üzerindeki etkisinden endişe ediyorsanız, doktorunuza danışın. Doğurganlığınızı iyileştirmenin yollarını belirlemenize ve hamile kalma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
留言