top of page

İyi Bir Kolajen Takviyesi Nasıl Seçilir?

İyi Bir Kolajen Takviyesi Nasıl Seçilir?
İyi Bir Kolajen Takviyesi Nasıl Seçilir?

Kolajen takviyeleri, yaşlanma belirtilerini azaltan ve saç, cilt, tırnak ve eklem sağlığını güçlendiren bir çözüm olarak pazarlanmaktadır. Bazı araştırmalar bu iddiaları desteklerken, (kanıtlar hala sınırlıdır) çoğu zaman besin takviyesi endüstrisi tarafından finanse edilen çalışmalardan gelmektedir.


Birçok araştırmaya göre günde 2,5 gram ila 10 gram arasında kolajen tüketmek güvenli kabul ediliyor. Bununla birlikte, kollajen ürünlerinin geniş yelpazesi göz önüne alındığında, hangilerinin etkili olduğunu belirlemek zor olabilir.


Kolajen bağ dokularında, kemiklerde, kaslarda ve kıkırdakta doğal olarak bulunan önemli bir proteindir. Yaşlanma, diyet, sigara içme, uyku eksikliği ve güneşe maruz kalma gibi faktörler kollajen üretimini azaltarak cildin kırışmasına neden olabilir.

Bir Kollajen Takviyesinde Nelere Bakılmalı?

Neredeyse 30 çeşit kollajen vardır, ancak tip IV en yaygın olanıdır. Takviye etiketleri bazen cilt ve kas sağlığı için tip I ve III'ü veya eklem sağlığı için tip II'yi vurgular.


Kollajen takviyeleri çoğunlukla tavuk, domuz, sığır (inek) ve deniz ürünleri kaynakları gibi hayvan kaynaklarından gelir. Kaşer, helal, vegan veya vejetaryen diyet kalıplarıyla ilgili gıda alerjileri veya diyet kısıtlamaları, hangi takviyenin sizin için en iyi olduğunu belirleyebilir.

Bitki bazlı ve vegan kolajen ürünler gibi alternatif seçenekler mevcuttur. Ancak uzmanlar bu ürünlerin gerçek kolajen içermediğini, bunun yerine vücudun kendi kolajenini üretmesine yardımcı olan C vitamini gibi öncü maddeleri içerdiğini açıkladı.


"Kolajeninizde tam olarak ne olduğunu belirlemek için etiket dedektifi olun; gerçek kolajen mi, kolajen öncüleri mi ve takviyeye herhangi bir şey ekliyorlar mı?"

Bazı takviyeler, kolajen proteininin daha küçük parçaları olan " hidrolize kolajen " veya "kollajen peptidleri" olarak pazarlanmaktadır. Hidrolize kolajen genellikle daha pahalıdır ancak vücut tarafından emilmesi daha kolay olabilir. Kolajen takviyeleri nedeniyle gaz veya şişkinlik yaşayan kişiler için hidrolize kollajen faydalı bir alternatif olabilir.

Bir Kollajen Takviyesindeki İçeriği Nasıl Doğrulayabilirsiniz?

Pek çok kişi herhangi bir olumsuz yan etki yaşamadan kolajen takviyesi alıyor. Ancak bazı kolajen takviyelerinde ağır metallerin varlığına ilişkin endişeler bulunmaktadır.


İlaçlardan farklı olarak besin takviyeleri, pazara girmeden önce güvenlik veya etkinlik açısından Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından önceden onaylanmaz.


Takviyelerin gerçekten etikette listelenenleri içerdiğinden emin olmak için USP, ConsumerLabs veya NSF gibi kuruluşların üçüncü taraf doğrulaması olan ürünleri arayabilirsiniz.


Çoğu kolajen takviyesinin, ürünlerde bulunan içerikler hakkında üçüncü taraf doğrulaması ve şeffaflığından yoksun olduğu görülüyor.


“Kolajeninizi deniz ürünleri kaynaklarından alıyorsanız, deniz ürünlerinin cıva gibi ağır metaller açısından yüksek olmadığını nereden biliyorsunuz? Bu şeffaflık eksikliği çok önemli"

Hangi Kollajen Formunu Denemelisiniz?

Kolajen takviyeleri tozlar, sakızlar, sıvılar ve kapsüller dahil olmak üzere çeşitli formlarda gelir. Ancak hangi formun en etkili olduğu veya faydaları görmek için ne kadar dozajın gerekli olduğu açık değildir.


Kollajen takviyesinden en iyi şekilde yararlanmak için elastin, hyaluronik asit ve C vitamini gibi cildi destekleyen ek bileşenler içeren ürünleri arayın.

https://www.verywellhealth.com/

bottom of page