top of page

İmmünoterapi Nedir? Bağışıklık Sisteminde Nasıl Çalışır?


Bağışıklık Sisteminde Nasıl Çalışır?
İmmünoterapi Nedir?

İmmünoterapi, hastalıklara karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturabilir veya bağışıklık sisteminin kanser gibi aktif hastalıklara karşı direncini artırabilir.


Bazen biyolojik bir terapi olarak adlandırılan immünoterapi, genellikle biyolojik yanıt değiştiriciler (BRM'ler) olarak adlandırılan maddeleri kullanır. Vücut genellikle enfeksiyon veya hastalığa yanıt olarak bu BRMS'den yalnızca küçük miktarlarda üretir; ancak laboratuvarda kanser, romatoid artrit ve diğer hastalıklar için tedavi sağlamak için bu BRM'lerin büyük miktarları üretilebilir.


Kanser immünoterapisi bağışıklık sisteminin belirli bölümleri kanserle birkaç şekilde savaşmak için kullanılır. Bazı biyolojik terapiler genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için tasarlanırken, diğerleri bağışıklık tepkisini spesifik olarak kanser hücrelerini hedef alacak şekilde eğitmeye yardımcı olur. İmmünoterapi, bir hastanın sahip olduğu kanser türüne bağlı olarak tek başına veya diğer tedavilerle kombinasyon halinde kullanılabilir.


Bağışıklık sistemi, genellikle vücutta bulunan tüm maddeleri takip edebilir. Bağışıklık sistemi tanımadığı veya "yabancı" olarak gördüğü bir maddeyi algılarsa, bu maddeyi bir bağışıklık tepkisi yoluyla saldırı için işaretler.


Örneğin, mikroplar ve kanser hücreleri, bağışıklık sisteminin normalde vücutta mevcut olduğunu kabul etmediği bazı maddeleri içerir. Bu, mikroplara veya kanser hücrelerine karşı hedeflenen bir bağışıklık tepkisine yol açan bir alarmı ortaya çıkarır.


Bununla birlikte, birçok insan sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmasına rağmen kanser geliştirdiğinden, vücudun kanser hücrelerini hedefleme kabiliyetinin açıkça sınırları vardır. Bazen bağışıklık sistemi kanser hücrelerini yabancı olarak algılayamaz ve bu anormal hücreler daha sonra kontrolsüz bir şekilde çoğalarak bir tümör oluşturur. Diğer durumlarda, bağışıklık sistemi kanser hücrelerini yabancı olarak tanır, ancak başlattığı yanıt kanseri ortadan kaldıracak kadar güçlü değildir.


Bu nedenle uzmanlar, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasına yardımcı olacak ve ayrıca hücrelerin yok edilmesini sağlamak için tepkisini artıracak yollar geliştirdiler. Şu anda kullanılmakta olan ana kanser immünoterapi türlerinden bazıları aşağıda açıklanmaktadır.

Kanser aşıları

Kanser aşıları, suçiçeği veya kızamık gibi enfeksiyonları önlemek için verilenlerle aynı şekilde çalışır. Enfeksiyonu önlemek için tasarlanan aşılar, bir bağışıklık tepkisi başlatmak için bakteri veya virüs gibi ölü veya zayıflatılmış mikropları kullanır. Kanser aşıları da aynı şeyi yapar, ancak bunun yerine bağışıklık sistemini kanser hücrelerine saldırması için tetikler.


Kanser aşıları, kanser hücrelerinden, hücre bileşenlerinden veya saf antijenlerden oluşabilir. Bağışıklık hücreleri, bir hastadan alınabilir ve bu maddelere, daha sonra kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini arttırmak için vücuda aşılanan aşıyı üretmek için bir laboratuarda maruz bırakılabilir.


Aşılar ayrıca, daha da güçlü bir bağışıklık tepkisi yaratmak için yardımcı maddeler olarak adlandırılan diğer hücreler veya maddelerle birleştirilebilir. Bu aşılar, bir veya daha fazla spesifik antijen sunan hücrelere saldırmak için bağışıklık sistemini kullanır. Bağışıklık sistemi özel hafıza hücrelerine sahip olduğundan, umut aşının uygulandıktan uzun süre sonra kalıcı etkilere sahip olmasıdır.

bottom of page