top of page

Güneş Alerjisi Belirtileri


Güneş Alerjisi Belirtileri
Güneş Alerjisi Belirtileri

Güneş alerjisi, genellikle güneş ışığına maruz kalan ciltte kaşıntılı kırmızı bir kızarıklığın meydana geldiği bir dizi durumu tanımlamak için kullanılan bir terimdir.


Bazı kişilerde kalıtsal bir güneş alerjisi vardır. Diğerleri, yalnızca bir ilaç veya yabani yaban havucu veya misket limonu gibi bitkilere cilt maruziyeti gibi başka bir faktör tarafından tetiklendiğinde belirti ve semptomlar geliştirir.


Hafif güneş alerjisi vakaları tedavi olmaksızın düzelebilir. Daha şiddetli vakalar steroid kremler veya haplarla tedavi edilebilir. Şiddetli güneş alerjisi olan kişilerin önleyici tedbirler alması ve güneş koruyucu giysiler giymesi gerekebilir.

Güneş alerjisinin belirtileri

Güneş alerjisinden etkilenen cildin görünümü, soruna neyin sebep olduğuna bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. İşaretler ve semptomlar şunları içerebilir:

  • Kırmızılık

  • Kaşıntı veya ağrı

  • Kabarmış lekeler

  • Kabuklanma veya kanama

  • Kabarcıklar veya kurdeşen

Belirtiler ve semptomlar genellikle yalnızca güneşe maruz kalmış ciltte görülür ve tipik olarak güneşe maruz kaldıktan sonra dakikalar ila saatler içinde gelişir.


Güneş ışığına maruz kaldıktan sonra alışılmadık, rahatsız edici cilt reaksiyonlarınız varsa bir doktora görünün. Şiddetli veya kalıcı semptomlar için, cilt bozukluklarının teşhisi ve tedavisi konusunda uzman bir doktora (dermatolog) görünmeniz gerekebilir.

Güneş alerjisinin nedenleri

Bazı ilaçlar, kimyasallar ve tıbbi durumlar cildi güneşe daha duyarlı hale getirebilir. Neden bazı insanların güneş alerjisine sahip olduğu ve diğerlerinin olmadığı açık değil. Kalıtsal özellikler bir rol oynayabilir.

Güneş ışığına alerjik reaksiyon göstermenin risk faktörleri
  • Ten rengi. Herkes güneş alerjisine sahip olabilir, ancak bazı güneş alerjileri daha açık tenli kişilerde daha yaygındır.

  • Belirli maddelere maruz kalma. Cildiniz bir maddeye ve ardından güneş ışığına maruz kaldığında bazı cilt alerjisi semptomları tetiklenir. Bu tür bir reaksiyondan sorumlu olan yaygın maddeler arasında kokular, dezenfektanlar ve hatta güneş kremlerinde kullanılan bazı kimyasallar bulunur.

  • Bazı ilaçları almak. Tetrasiklin antibiyotikler, sülfa bazlı ilaçlar ve ketoprofen gibi ağrı kesiciler dahil olmak üzere bir dizi ilaç cildin güneş yanığını daha hızlı hale getirebilir.

  • Başka bir cilt rahatsızlığına sahip olmak. Dermatite sahip olmak, güneş alerjisi olma riskinizi artırır.

  • Güneş alerjisi olan kan akrabalarının olması. Güneş alerjisi olan bir kardeşiniz veya ebeveyniniz varsa güneş alerjisine sahip olma olasılığınız daha yüksektir.

Güneş alerjisini önleme

Güneş alerjiniz varsa veya güneşe karşı artan bir duyarlılığınız varsa, aşağıdaki adımları uygulayarak bir reaksiyonun önlenmesine yardımcı olabilirsiniz:


  • Yoğun saatlerde güneşten kaçının. 10: 00-16: 00 arası güneşten uzak durmaya çalışın

  • Çok fazla güneş ışığına ani maruz kalmaktan kaçının. Birçok kişi ilkbahar veya yaz aylarında daha fazla güneş ışığına maruz kaldıklarında güneş alerjisi semptomlarına sahiptir. Cilt hücrelerinizin güneş ışığına uyum sağlaması için dışarıda geçirdiğiniz zamanı yavaş yavaş artırın.

  • Güneş gözlüğü ve koruyucu kıyafet giyin. Uzun kollu gömlekler ve geniş kenarlı şapkalar cildinizi güneşe maruz kalmaktan korumaya yardımcı olabilir. İnce veya gevşek dokumaya sahip kumaşlardan kaçının - UV ışınları içlerinden geçebilir.

  • Güneş kremi kullanın. En az 30 SPF'li geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanın. Güneş kremini bolca uygulayın ve her iki saatte bir yeniden uygulayın - ya da yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık.

  • Bilinen tetikleyicilerden kaçının. Bir ilaç veya yabani yaban havucu veya misket limonu ile temas gibi belirli bir maddenin cilt reaksiyonunuza neden olduğunu biliyorsanız, bu tetikleyiciden kaçının.

bottom of page