top of page

Glukozamin Nedir? Vücudumuza Nasıl Etki Eder?


Glukozamin Nedir? Vücudumuza Nasıl Etki Eder?
Glukozamin Nedir?

Glukozamin, insan vücudunda bulunan doğal olarak oluşan bir kimyasaldır. Eklemlerin etrafındaki sıvının içindedir. Glukozamin ayrıca doğada başka yerlerde de bulunur. Örneğin, besin takviyelerinde kullanılan glukozamin, genellikle kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilir. Glukozamin ayrıca bir laboratuvarda da yapılabilir.


Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür ve N-asetil glukozamin dahil olmak üzere farklı glukozamin formları vardır. Bu farklı kimyasalların bazı benzerlikleri vardır, ancak besin takviyesi olarak alındığında aynı etkilere sahip olmayabilir. Glukozamin üzerine yapılan bilimsel araştırmaların çoğu, glukozamin sülfat içermektedir.


Bazı glukozamin ürünleri doğru şekilde etiketlenmemiştir. Bazı durumlarda, üründeki fiilen glukozamin miktarı, ürün etiketinde belirtilen miktarın% 100'ünden fazlasına kadar hiç değişmemiştir. Etikette glukozamin sülfat listelendiğinde bazı ürünler glukozamin hidroklorür içermektedir.


Osteoartrit için en yaygın olarak glukozamin sülfat ve glukozamin hidroklorür kullanılır. Glukozamin başka birçok koşul için de kullanılmaktadır, ancak bu kullanımları destekleyecek güçlü bilimsel kanıtlar yoktur.

Glukozaminin muhtemel etkileri

Osteoartrit. Çoğu araştırma, glukozamin sülfat almanın, özellikle diz osteoartriti olan osteoartritli kişiler için bir miktar ağrı kesici sağlayabileceğini göstermektedir. Bazı insanlar için, glukozamin sülfat, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz ve reçeteli ağrı kesici ilaçların yanı sıra işe yarayabilir. Ancak ağrı kesiciler hızlı etki ederken, glukozamin sülfatın ağrıyı gidermesi 4-8 hafta sürebilir. Ayrıca, glukozamin sülfat alan kişilerin hala ağrı alevlenmeleri için ağrı kesici ilaçlar almaları gerekir.


Birkaç çeşit glukozamin ürünü vardır. En fazla faydayı gösteren araştırma, glukozamin sülfat içeren ürünler içindir. Glukozamin hidroklorür içeren ürünler, diğer bileşenlerle birlikte alınmadıkça işe yaramıyor gibi görünmektedir. Pek çok ürün, kondroitin içeren glukozamin içerir, ancak bu ürünlerin tek başına glukozamin sülfattan daha iyi çalıştığına dair iyi bir kanıt yoktur.


Eklem ağrısı. Bazı araştırmalar, 24 hafta boyunca günde iki veya üç bölünmüş dozda glukozamin sülfat ve kondroitin sülfat kombinasyonunun alınmasının, erken evre meme kanseri için östrojen seviyelerini düşüren ilaçlar alan kadınlarda ağrıyı azalttığını göstermektedir.


Kalp hastalığı. Glukozamin alan kişilerin kalp hastalığına yakalanma riski daha düşük olabilir. Ancak hangi glukozaminin dozunun veya formunun en iyi şekilde çalışacağı belirsizdir. Bu düşük riskin glukozamin veya daha sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı da belli değil.


Depresyon. Bazı araştırmalar, 4 hafta boyunca glukozamin hidroklorür almanın, depresyonu olan bazı kişilerde depresyon semptomlarını iyileştirebileceğini göstermektedir.


Diyabet. Glukozamin alan kişilerin diyabet geliştirme riski daha düşük olabilir. Ancak hangi glukozaminin dozunun veya formunun en iyi şekilde çalışacağı belirsizdir. Bu düşük riskin glukozamin veya daha sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı da belli değil.


Diz ağrısı. Bazı araştırmalar, 28 gün boyunca günde 1500 mg glukozamin sülfat almanın, bir diz yaralanmasının ardından sporcularda diz ağrısını azaltmada fazla etkili olmadığını ama diz hareketini iyileştirmeye yardımcı olduğunu gösterdi. Glukozamin hidroklorürün sık diz ağrısı olan bazı kişilerde ağrıyı hafifletebileceğine dair bazı erken kanıtlar vardır.


Çoklu skleroz (MS hastalığı). Bir araştırma, glukozamin sülfatın 6 ay boyunca günlük olarak ağız yoluyla alınmasının multipl sklerozun nüksetmesini azaltabileceğini göstermektedir.


Romatoid artrit (RA). Bazı araştırmalar, glukozamin hidroklorür almanın ağrıyı azaltabileceğini ancak şişmiş ve ağrılı eklem sayısını azaltmadığını gösteriyor.


İnme - felç. Bazı araştırmalar, glukozamin alan kişilerin felç geçirme riskinin biraz daha düşük olabileceğini bulmuştur. Ancak hangi glukozaminin dozunun veya formunun en iyi şekilde çalışacağı belirsizdir. Ancak bu düşük riskin glukozaminden mi yoksa daha sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarından mı kaynaklandığı belli değil.

Glukozamin nasıl etki eder?

Glukozamin, insan vücudunda bulunan bir kimyasaldır. Vücut tarafından tendon, bağ, kıkırdak ve eklemleri çevreleyen kalın sıvının yapımında yer alan diğer kimyasalları üretmek için kullanılır.


Eklemler, onları çevreleyen sıvı ve kıkırdak ile yastıklanır. Osteoartritli bazı kişilerde kıkırdak parçalanır ve incelir. Bu, daha fazla eklem sürtünmesi, ağrı ve sertlik ile sonuçlanır. Araştırmacılar, glukozamin takviyesi almanın, eklemleri çevreleyen kıkırdağı ve sıvıyı artırabileceğini veya bu maddelerin parçalanmasını önlemeye yardımcı olabileceğini veya her ikisini birden olabileceğini düşünüyor.

Bilgi almak istediğiniz konu

Teşekkür ederiz!

bottom of page