top of page

Gıda Zehirlenmesi Nedir?


Gıda Zehirlenmesi, Teşhis ve Tedavisi
Gıda Zehirlenmesi, Teşhis ve Tedavisi

Gıda kaynaklı hastalık olarak da adlandırılan gıda zehirlenmesi, kontamine gıda yemekten kaynaklanan bir hastalıktır. Bulaşıcı organizmalar - bakteriler, virüsler ve parazitler dahil - veya bunların toksinleri, gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleridir.


Gıda zehirlenmesi genellikle ne kadar süredir hasta olduğunuz, semptomlarınız ve yediğiniz belirli yiyecekler dahil olmak üzere ayrıntılı bir geçmişe dayanılarak teşhis edilir. Doktorunuz ayrıca dehidratasyon - sıvı kaybı belirtileri arayarak fizik muayene yapacaktır.


Belirtilerinize ve sağlık geçmişinize bağlı olarak, doktorunuz nedeni belirlemek ve teşhisi doğrulamak için kan testi, dışkı kültürü veya parazit muayenesi gibi teşhis testleri yapabilir.


Dışkı testi için doktorunuz, bulaşıcı organizmayı tanımlamaya çalışacağı bir laboratuvara dışkıdan bir numune gönderecektir. Bir organizma bulunursa, doktorunuz muhtemelen gıda zehirlenmesinin bir salgınla bağlantılı olup olmadığını belirlemek için yerel sağlık birimlerini bilgilendirecektir.


Bazı durumlarda, gıda zehirlenmesinin nedeni tespit edilemez.

Gıda zehirlenmesinin tedavisi

Gıda zehirlenmesinin tedavisi tipik olarak, biliniyorsa hastalığın kaynağına ve semptomlarınızın ciddiyetine bağlıdır. Çoğu insan için hastalık birkaç gün içinde tedavi edilmeden iyileşir, ancak bazı gıda zehirlenmeleri daha uzun sürebilir.


Gıda zehirlenmesinin tedavisi şunları içerebilir:

  • Kayıp sıvıların tamamlanması. İshal nedeniyle kaybedilen sıvılar ve elektrolitler - vücudunuzdaki sıvı dengesini koruyan sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi minerallerin yenilenmesi gerekir. Kalıcı ishal veya kusması olan bazı çocuklar ve yetişkinler, dehidrasyonu önlemek veya tedavi etmek için damardan tuz ve sıvı alabilecekleri hastaneye kaldırılmaları gerekebilir.

  • Antibiyotikler. Belli bir tür bakteriyel gıda zehirlenmeniz varsa ve belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Listeria'nın neden olduğu gıda zehirlenmesinin hastanede kalış sırasında intravenöz antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Ne kadar erken tedavi başlarsa o kadar iyidir. Hamilelik sırasında, hızlı antibiyotik tedavisi enfeksiyonun bebeği etkilemesini önlemeye yardımcı olabilir. Antibiyotikler, virüslerin neden olduğu gıda zehirlenmesine yardımcı olmayacaktır.

Yaşam tarzı ve evde yapılabilecekler


Gıda zehirlenmesi genellikle 48 saat içinde tedavi edilmeden iyileşir. Kendinizi daha rahat tutmak ve iyileşirken su kaybını önlemek için aşağıdakileri deneyin:

  • Midenizin rahatlamasına izin verin. Birkaç saat yemeyi ve içmeyi bırakın.

  • Probiyotikler. Doktorunuz probiyotik denemenizi tavsiye edebilir. Probiyotikleri denemeden önce doktorunuza sorun.

  • Sindirimi kolay yiyecekler yemeye başlayın. Mide bulantınız tekrar ederse yemeyi bırakın.

  • Kendinizi daha iyi hissedene kadar belirli yiyecek ve maddelerden kaçının. Bunlar süt ürünleri, kafein, alkol, nikotin ve yağlı veya çok baharatlı yiyecekleri içerir.

  • Dinlenme. Hastalık ve dehidrasyon sizi zayıflatabilir ve yorabilir.

bottom of page