
Evcil hayvan alerjisi, bir hayvanın deri hücrelerinde, tükürüğünde veya idrarında bulunan proteinlere karşı alerjik bir reaksiyondur. Evcil hayvan alerjisinin belirtileri, hapşırma ve burun akıntısı gibi saman nezlesinde yaygın olanları içerir. Bazı insanlar ayrıca hırıltılı solunum ve nefes almada zorluk gibi astım belirtileri yaşayabilir.
Çoğu zaman, evcil hayvan alerjisi, bir evcil hayvanın tuttuğu ölü deri pullarına (tüyler) maruz kalmasıyla tetiklenir. Kürklü herhangi bir hayvan, evcil hayvan alerjisi kaynağı olabilir, ancak evcil hayvan alerjileri en çok kedi ve köpeklerde görülür.
Evcil hayvan alerjiniz varsa, en iyi strateji, evcil dostunuzla teması mümkün olduğunca önlemek veya azaltmaktır. Semptomları hafifletmek ve astımı yönetmek için ilaçlar veya diğer tedaviler gerekli olabilir.
Alerji belirtileri
Hapşırma
Burun akması
Kaşıntılı, kırmızı veya sulu gözler
Burun tıkanıklığı
Kaşıntılı burun, ağız çatısı veya boğaz
Geniz akıntısı
Öksürük
Yüzde baskı ve ağrı
Sık sık uyanma
Gözlerinin altında şişmiş, mavi renkli cilt
Çocukta burnun sık sık yukarı doğru ovulması
Evcil hayvan alerjisi astıma sebep oluyorsa şu belirtiler de eklenebilir:
Nefes almada güçlük
Göğüste sıkışma veya ağrı
Nefes verirken duyulabilir ıslık veya hırıltı sesi
Nefes darlığı, öksürük veya hırıltılı solunumdan kaynaklanan uyku sorunları
Evcil hayvan alerjisi olan bazı kişiler, alerjik dermatit olarak bilinen cilt semptomları yaşayabilir. Bu tip dermatit, cilt iltihabına neden olan bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Alerjiye neden olan bir evcil hayvanla doğrudan temas, alerjik dermatiti tetikleyerek aşağıdakiler gibi belirti ve semptomlara neden olabilir:
Deride kabarık, kırmızı lekeler (kurdeşen)
Egzama
Kaşınan cilt
Evcil hayvan alerjisinin nedenleri
Alerjiler, bağışıklık sistemi polen, küf veya evcil hayvan tüyleri gibi yabancı bir maddeye tepki gösterdiğinde ortaya çıkar.
Bağışıklık sistemi, antikor olarak bilinen proteinleri üretir. Bu antikorlar kişiyi hasta edebilecek veya enfeksiyona neden olabilecek istenmeyen istilacılardan korur. Alerji olduğunda, bağışıklık sistemi, belirli alerjenini zararlı olmasa bile zararlı bir şey olarak tanımlayan antikorlar üretir.
Alerjen solunduğunda veya onunla temas edildiğinde, bağışıklık sistemi tepki verir ve burun pasajlarında veya akciğerlerde iltihaplı bir yanıt üretir. Alerjene uzun süreli veya düzenli maruz kalma, astımla ilişkili devam eden (kronik) hava yolu iltihabına neden olabilir.
Kedi ve köpeklerden gelen alerjenler, hayvanların döktüğü (tüyler ürpertici) deri hücrelerinde, tükürüklerinde, idrarlarında, terlerinde ve kürklerinde bulunur. Dander (hayvan kepeği) özel bir sorundur çünkü çok küçüktür ve en ufak bir hava sirkülasyonu ile uzun süre havada kalabilir. Ayrıca döşemeli mobilyalarda kolaylıkla toplanır ve giysilere yapışır.
Evcil hayvan tükürüğü halılara, yatak takımlarına, mobilyalara ve giysilere yapışabilir. Kurumuş tükürük havaya karışabilir.
Hipoalerjenik kediler ve köpekler, tüy dökücü türlere göre daha az tüy dökebilirler, ancak hiçbir cins gerçekten hipoalerjenik değildir.
Kemirgen evcil hayvanlar arasında fareler, gerbiller, hamsterler ve kobaylar bulunur. Kemirgenlerden gelen alerjenler genellikle saç, tüy, tükürük ve idrarda bulunur. Kafeslerin altındaki çöp veya talaştan gelen toz, kemirgenlerin havadaki alerjenlerine katkıda bulunabilir. Tavşan alerjenleri tüy, saç ve tükürükte bulunur.
Evcil hayvan alerjisine nadiren balık ve sürüngenler gibi kürkü olmayan hayvanlar neden olur.