top of page

Ev Aydınlatması Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?


Ev Aydınlatması Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?
Ev Aydınlatması Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?
Aydınlatmanın ruh halimiz ve duygularımız üzerindeki etkisi

Estetik ve işlev üzerinde büyük bir etkiye sahip olmasının yanı sıra, aydınlatmanın ruh hali, duygu ve esenlik üzerinde de derin bir etkisi vardır. Günlerin kısalması, sonbahar ve kış günlerinin kararması ile birlikte iç mekan aydınlatmasının önemini vurgulamak önemlidir.


Çalışmalar, "aydınlatma psikolojisinin" insanlar üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu göstermiştir. Renk, sıcaklık, parlaklık, doygunluk vb. ışık standartları insan bilinci tarafından algılanır ve duygusal ve fiziksel koşulları etkiler. Bu nedenle, mekanın kullanım amacına göre doğru aydınlatma ve armatür tipinin seçilmesi gerekmektedir. Akıllı ampuller bu alanda eşsiz deneyimler sunmakta.

Sirkadiyen ritmimizi düzenlemede aydınlatmanın rolü

Sirkadiyen ritmi düzenli çalıştırmanın en etkili yolu güneşin günlük döngüsüne uygun olarak bedeni günışığına maruz bırakmaktır. Güneşin gökyüzündeki konumuna ve gün ışığının şiddetine göre aktif-pasif faaliyetleri, uyuma-uyanma zamanlarını ayarlamak düzenli bir sirkadyen ritim ve sağlıklı bir beden için oldukça önemlidir.


Doğal ışık alan ortamlarda yeterince vakit geçirdiğimiz, doğal ışık döngüsüne uyumlu bir yaşam tarzı benimsediğimiz sürece ışığa bağlı sirkadiyen ritim kaymalarının önüne geçmiş oluruz. Bununla birlikte günümüz şartlarında zamanımızın %90'ını kapalı alanlarda geçirmekte ve özellikle kış aylarında gün içinde dahi sürekli sabit olan yapay aydınlatma sistemlerine maruz kalmaktayız.

Daha iyi psikolojik sağlık için ev aydınlatmasını optimize etmeye yönelik pratik ipuçları

Aydınlatma tasarımının sağlık ve konforumuz üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini tespit etmiş bulunuyoruz. Bununla birlikte, sirkadiyen aydınlatmanın potansiyelini gerçekten ortaya çıkarmak için, gün ışığının renk spektrumunu anlamamız çok önemlidir.


Aydınlatma hem bir sanat hem de bir bilimdir – ruh halimizi, iştahımızı ve uykumuzu etkileyebilir. Eviniz için etkili bir aydınlatma stratejisi uygulamak için, elektrik sistemleri ve aydınlatma tasarımını tam olarak anlayan bir profesyonele ihtiyacınız olacaktır.

bottom of page