top of page

Eczane Yardımcı Personeli


Eczane Yardımcı Personeli
Eczane Yardımcı Personeli

Eczane yardımcı personeli genel olarak eczacı kalfası ya da eczacı teknisyeni olarak da bilinmektedir. Fakat bu isimle anılan kişilerin eczane açmaya yetkileri bulunmaz. Ancak eczane personelinin yanında yardımcı personel olarak çalışabilirler.


Eczane yardımcı personeli ne iş yapar diye sorulduğunda cevabı aslında oldukça basittir. Eczane yardımcı personeli eczanede bulunan reçeteli ve reçetesiz ilaçları, kozmetik ürünlerini, sağlıkla ilgili ürünleri ve tıbbi malzemelerin depolanmasına yardımcı olur.


Aynı zamanda depoladığı ürünlerin kayıt altında tutulması da eczane yardımcı personelinin günlük yapması gereken önemli görevlerinden biridir. Özellikle reçeteli ilaçların kayıt altında tutulması hem sağlık hem de hukuki açıdan çok önemli bir konudur.


Eczanede yer alan cihazların bakımını yapmak için genel bir eğitim de almalıdır. Çünkü eczanede bulunan cihazların genel bakımını yapmak eczane yardımcı personelinin ana görevlerinden biridir.


Verilen ve alınan ilaçların stok kontrolünü yapmak, son kullanma tarihlerini kontrol etmek de yine bu kişilerin işidir. Eksik stokları sipariş vererek tamamlamalı ve tarihlerini kontrol edip buna göre satış düzenini sağlamalıdır.


Eczane yardımcı personeli eczanenin mali ve ticari sürecini kontrol ederek buna göre bir ilerleme kaydeder. Reçete kayıtlarını da provizyon sistemine girmelidir.


Bir başka görevi de eczanenin temizliğini ve düzenini sağlamaktır.

Eczane Yardımcı Personeli Eğitimi

Eczane yardımcı personeli (eczacı kalfası)olmak isteyen çoğu kişinin merak ettiği bir soru vardır. O da: Eczane yardımcı personeli olmak için hangi eğitimi almak gerekir, sorusudur.


Bu eğitimlerin süresi genelde 1 ay ile 4 ay arasında zaman alır. Eğitimleri başarıyla ve yeterli miktarda derse katılım sağlandıktan sonra size verilen sertifika ile çalışma hayatına adım atabilirsiniz.


Eczane yardımcı personeli olmak çok fazla zaman almayan ve çok zorlu eğitim süreci gerektirmeyen bir durumdur.


Mesleğin getirdiği görevin ve sorumlulukların bilincinde olmak en önemli konudur. Bu sorumlulukları yerine getirme potansiyeli olan kişiler kendilerini bu işe uygun gördüklerinde sertifikalarını almak için başvurabilirler.


Ya da ön lisans programına katılarak diplomaları ile çalışmaya başlayabilirler.


Bu eğitimler ve sertifika programları ülkemizde sağlanan istihdam alanlarının en çok talep görülen alanlarından biri olan eczanelerin kalifiye bireyler ile çalışmalarının önemine vurgu yapmaktadır.

bottom of page