top of page

Doğum Öncesi Tarama Testleri


Doğum Öncesi Tarama Testleri
Doğum Öncesi Tarama Testleri

Hamilelik sırasında düşünülmesi gereken çok şey var. Bu düşüncelerden bazıları biraz korkutucu olabilir. Doğum öncesi tarama testlerinden bahsedildiğinde nabzınızın hızlandığını hissediyorsanız, yalnız değilsiniz.

Doğum öncesi tarama testleri nelerdir?

“Doğum öncesi tarama testleri”, doktorunuzun önerebileceği veya hamilelik sırasında yaptırmayı seçebileceğiniz çeşitli testleri kapsayan genel bir terimdir.


Down sendromu gibi bir bebeğin belirli sağlık koşullarına veya kromozomal anormalliklere sahip olup olmadığını belirlemek için bazı doğum öncesi tarama testleri yapılır.


Muhtemelen doktorunuz bu tarama testlerinden ilk muayenenizde bahsetmiştir, çünkü çoğu birinci ve ikinci trimesterde yapılır (trimester, 9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen isim).


Bu tür bir tarama testi, yalnızca belirli bir koşulun var olduğu riskinizi veya olasılığınızı belirlemeye yöneliktir. Genellikle noninvaziv ve isteğe bağlıdırlar.


Sonuçlar olumlu olduğunda, daha ileri teşhis testleri - bazıları daha invazif olabilir - siz ve doktorunuz için daha kesin cevaplar sağlayabilir.


Diğer doğum öncesi tarama testleri, sizi, hamileliğinizi veya bebeğinizi etkileyebilecek sağlık sorunlarını arayan rutin prosedürlerdir.


Belirli koşullara sahip çocuk sahibi olma riski daha yüksek olan hamile kişilere genellikle ek tarama testleri sunulur. Örneğin, tüberkülozun yaygın olduğu bölgelerde yaşadıysanız, doktorunuz bir tüberkülin (TB) deri testi isteyebilir.

Doğum öncesi tarama testleri ne zaman yapılır?

İlk üç aylık dönem tarama testleri genellikle kan testleri ve bir ultrason içerir. Bebeğinizin genel gelişimini test ederler ve bebeğinizin Down sendromu gibi genetik koşullar açısından risk altında olup olmadığını kontrol ederler.


Ayrıca bebeğinizi kalp anormallikleri, kistik fibroz ve diğer gelişimsel endişeler açısından da kontrol ederler.


Birçok insan için çok daha heyecan verici olan şey, bu süper erken tarama testlerinin bebeğinizin cinsiyetini de belirleyebilmesidir. Spesifik olarak, bir erkek veya kız çocuğunuz olup olmadığını size söyleyebilecek kan alımı, invazif olmayan doğum öncesi testtir (NIPT)

İkinci trimester tarama testleri 14 ila 18 hafta arasında yapılabilir. Down sendromlu veya nöral tüp kusurlu bir çocuğa sahip olma riskinde olup olmadığınızı test eden bir kan testi içerebilirler.


Doktorların bebeğin anatomisine dikkatlice bakmalarını sağlayan ultrasonlar, tipik olarak 18 ila 22 hafta arasında gerçekleşir.

İlk üç aylık tarama testleri
  • Ultrason rahimdeki bebeğin bir görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır.

Test, bebeğinizin boyutunu ve konumunu belirlemek, ne kadar ilerlediğinizi doğrulamak ve bebeğinizin büyüyen kemik ve organlarının yapısındaki olası anormallikleri bulmak için kullanılır.


Ense kalınlığı ultrasonu adı verilen özel bir ultrason, hamileliğin 11. ve 14. haftaları arasında yapılır. Bu ultrason, bebeğinizin boynunun arkasındaki sıvı birikimini kontrol eder.

Normalden daha fazla sıvı olduğunda, bu Down sendromu riskinin daha yüksek olduğu anlamına gelir.

  • Erken kan testleri İlk üç aylık dönemde, doktorunuz sıralı entegre tarama testi ve seruma entegre tarama adı verilen iki tür kan testi isteyebilir.

Kanınızdaki belirli maddelerin, yani hamilelikle ilişkili plazma proteini-A ve insan koryonik gonadotropin adı verilen bir hormonun seviyelerini ölçmek için kullanılırlar.


Her ikisinin de anormal seviyeleri, daha yüksek bir kromozom anormalliği riski olduğu anlamına gelir.


Büyüyen bebeğinizle Rh uyumluluğunuzu belirleyen kan grubunuzu ve Rh faktörünüzü kontrol etmek için bir kan testi de kullanılacaktır. Rh pozitif veya Rh negatif olabilirsiniz.

Çoğu insan Rh pozitiftir, ancak Rh negatifseniz, vücudunuz sonraki gebelikleri etkileyecek antikorlar üretecektir.


Rh uyuşmazlığı olduğunda, çoğu kadına 28. haftada ve doğumdan birkaç gün sonra Rh-immün globulin iğnesi verilecektir.

  • Koryon villus örneklemesi, plasentadan küçük bir doku parçası almayı içeren invazif bir tarama testidir.

Doktorunuz, daha önceki bir noninvazif taramadan alınan anormal sonuçları takiben bu testi önerebilir. Genellikle 10. ve 12. haftalar arasında gerçekleştirilir ve Down sendromu gibi kromozomal anormallikleri ve kistik fibroz gibi genetik koşulları test etmek için kullanılır.


İkinci trimester tarama testleri

  • Ultrason

İkinci trimesterde, genellikle fetal anatomi araştırması olarak adlandırılan daha ayrıntılı bir ultrason, herhangi bir gelişimsel sorun için bebeği baştan ayağa dikkatle değerlendirmek için kullanılır.

  • Dörtlü tarama testi

Bu tarama testi dört işaretleyici, ikinci üç aylık dönemi sırasında yapılan bir kan testidir. Down sendromlu, nöral tüp kusurları ve karın duvarı anormallikleri olan bir bebek taşıma riskinizin artıp artmadığını doktorunuzun öğrenmesine yardımcı olabilir. Dört fetal proteini ölçer (dolayısıyla, “dörtlü”).

  • Glikoz taraması, hamilelik sırasında gelişebilecek bir durum olan gebelik diyabeti olup olmadığını kontrol eder. Genellikle geçicidir ve doğumdan sonra düzelir.

Bu glikoz tarama testi, yüksek riskli olarak kabul edilseniz de olmasanız da herkes için oldukça standarttır. Ve not: Hamileliğinizden önce diyabetiniz olmasa bile gebelik diyabeti geliştirebilirsiniz.


Gestasyonel diyabet, sezaryenle doğum yapma olasılığınızı artırabilir çünkü gestasyonel diyabetli annelerin bebekleri genellikle daha büyük doğarlar. Bebeğinizin doğumu takip eden günlerde de düşük kan şekeri olabilir.


Gebelik diyabeti testi pozitif çıkarsa, önünüzdeki 10 yıl içinde diyabet geliştirme riskiniz daha yüksektir, bu nedenle testi hamilelikten sonra tekrar yaptırmalısınız.

  • Amniyosentez

Amniyosentez sırasında, test için rahminizden amniyon sıvısı çıkarılır. Amniyotik sıvı hamilelik sırasında bebeği çevreler. Bebekle aynı genetik yapıya sahip fetal hücreler ve bebeğin vücudu tarafından üretilen çeşitli kimyasallar içerir.


Down sendromu ve spina bifida gibi genetik anormallikler için genetik amniyosentez genellikle gebeliğin 15. haftasından sonra yapılır. Aşağıdaki durumlarda düşünülebilir:

  • doğum öncesi tarama testi anormal sonuçlar gösterdiyse

  • önceki bir hamilelik sırasında kromozom anormalliği yaşadıysanız

  • 35 yaşında veya daha büyükseniz

  • ailede belirli bir genetik bozukluk geçmişi varsa

  • siz veya eşiniz bilinen bir genetik bozukluğun taşıyıcısısınız

Üçüncü trimester tarama testi

  • Grup B Strep taraması

Grup B Streptococcus (GBS), hamile kadınlarda ve yenidoğanlarda ciddi enfeksiyonlara neden olabilen bir bakteri türüdür.


Hamile olsanız da olmasanız da vajinadaki GBS genellikle size zararlı değildir. Bununla birlikte, vajinal olarak doğan ve henüz sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olmayan yeni doğmuş bir bebek için çok zararlı olabilir. GBS, doğum sırasında maruz kalan bebeklerde ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.


36 ila 37. haftalarda vajina ve rektumunuzdan alınan bir pamuklu çubukla GBS taraması yapılabilir. GBS için pozitif test yaparsanız, bebeğinizin bir GBS enfeksiyonuna yakalanma riskini azaltmak için doğum sırasında antibiyotik alacaksınız.

Etiketler:

bottom of page