top of page

Doğru Kontakt Lens Seçimi


Doğru Kontakt Lens Seçimi
Doğru Kontakt Lens Seçimi

Kontakt lens kullanıcıları için birçok seçenek bulunuyor. Göz renginizi değiştirebilecek uzun süre kullanılan kontaklar, tek kullanımlık malzemeler ve hatta lensler vardır. Ancak herhangi bir tıbbi cihaz satın alımında olduğu gibi, kontakt lens satın almak da dikkatli yapılmalıdır.

Kontakt Lens Seçenekleri

İlk adımınız iki temel lens türü arasından seçim yapmaktır: yumuşak ve sert. Case Western Üniversitesi oftalmoloji doçenti ve Amerikan Oftalmoloji Akademisi sözcüsü Thomas L. Steinemann, “Kontakt lens kullanan çoğu insan 10 kişiden 9'u yumuşak lens takıyor” diyor. "Sert lensler, insanların yalnızca yaklaşık yüzde 10'u tarafından takılıyor." Sert lensler genellikle astigmat veya kontakt lens üzerinde protein birikintilerinin oluştuğu tıbbi bir durumu olan kişiler için daha iyi bir seçimdir.

Sert veya yumuşak lensleri seçtikten sonra, hem görme düzeltmeyi nasıl başardıkları hem de ne sıklıkla değiştirilmeleri gerektiği açısından birçok kontakt lens kategorisi mevcuttur:

Günlük kontakt lens. Bu tip kontakt lens genellikle en ucuz seçenektir. Günlük kullanılan kontakt lensler her gece çıkarılmalı ve dezenfekte edilmeli ve belirli bir programa göre değiştirilmelidir. Değiştirme süresi, türe ve markaya göre iki haftada bir ila üç ayda bir büyük ölçüde değişebilir.

Uzun süreli kontakt lensler. Bu tür kontakt lensler, temizlik ve dezenfeksiyon için haftada en az bir kez çıkarılmaları gerekmesine rağmen, gece boyunca takılmak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte, birçok göz uzmanı bunların kullanımını önermez. Dr. Steinemann, “İnsanların uzun süre kullanılabilen lensler olsalar bile gece boyunca kontak takmamalarını tavsiye ederim” diyor. Kontakt lensleriniz varken uyuduğunuzda, gözlerinize giden oksijen miktarını azaltırsınız, bu da gözlerinizi enfeksiyona - özellikle kornea enfeksiyonuna karşı daha savunmasız hale getirir.

Tek kullanımlık kontakt lensler. Günlük tek kullanımlık lensler kullanımdan sonra her gün atılır, bu nedenle bakım gerekmez. Her gün yeni bir çifte ihtiyacınız olduğu için daha pahalılar, ancak çok daha kullanışlıdırlar. Haftalık veya aylık olarak değiştirilen tek kullanımlık ürünler, günlük kullanılan lenslerle aynı düzenli bakımı gerektirir. Tek kullanımlık ürünler, alerjisi olan veya gözyaşı tabakasından protein birikintilerinin oluşumunu şiddetlendiren diğer rahatsızlıkları olan kişiler için iyi bir seçenektir.

Torik kontakt lens. Bu tip lens, gözün içindeki düzensiz şekilli bir kornea veya mercek nedeniyle görmenin bulanıklaştığı bir durum olan astigmatizmayı düzeltmek için kullanılır. Genellikle diğer kontakt lenslerden daha pahalıdırlar.

Renkli kontakt lensler. Renkli temaslar gözlerinizin rengini önemli ölçüde değiştirebilir - örneğin en kahverengi gözleri bile mavi veya yeşil gösterebilir - veya doğal renginizi geliştirebilir. Tamamen kozmetik amaçlarla veya görüşü düzeltmek için takılabilirler.

Çok odaklı kontakt lensler. İnsanlar yaşlandıkça ve gözlerinin yakın nesneleri odağa getirmekte zorlandığı bir durum olan presbiyopili kişiler, bazen görüşlerini bifokal veya multifokal lenslerle düzelttirebilirler. Monovizyon adı verilen bir teknik, baskın gözde mesafe için bir kontakt lens ve baskın olmayan gözde yakın görüş için bir kontak lens kullanır. Modifiye monovizyon, baskın olmayan gözde bifokal veya multifokal lens kullanır. Steinemann, "Bulanıklıkla baş edemeyen veya görsel dikkat dağıtıcı unsurları filtrelemekte zorlanan bazı insanlar için zor olabilir" diyor.

Kontakt Lensler İçin Güvenlik İpuçları

Kontakt lens satın alırken şu ipuçlarını aklınızda bulundurun:

  • Kırık kutu setlerinden lens satın almayın. Paketin düzgün şekilde kapatıldığından emin olun.

  • İnternetten satın alırken dikkatli olun. Reçetenizi göz doktorunuzla onaylayacak ve markalı ürünler sunan saygın Web sitelerinde kalın. Siparişinizi aldığınızda, her bir kontakt lens kutusundaki bilgilerin reçetenizle eşleştiğinden emin olun.

  • Göz doktorunuzun yazdığı güncel bir reçete kullandığınızdan emin olun; reçeteler yazıldıkları tarihten itibaren sadece bir yıl geçerlidir.

Görme düzeltmesine ihtiyacınız olmasa bile, bir göz doktoruna danışmadan kozmetik lens satın almayın. Görme düzeltmesi için kullanılan lensler gibi kozmetik lensler bile eğitimli profesyoneller tarafından takılmalı ve göz enfeksiyonlarını ve diğer sorunları önlemek için takip ziyaretleri ile izlenmelidir.

Kontakt lensler, görmeyi düzeltmenin mükemmel bir yoludur. Birkaç gerekli önlemi alarak ihtiyaçlarınıza en uygun kontakt lens türünü belirleyebilirsiniz.

bottom of page