top of page

Diş Teli Tedavisi


Diş Teli Tedavisi
Diş Teli Tedavisi

Diş telleri, ortodontistlerin çapraşık ve yanlış hizalanmış dişleri veya çeneleri düzeltmek için kullandıkları tel bazlı cihazlardır. Diş teli ihtiyacı olan birçok kişi, tedaviyi gençlik yıllarında alır, ancak yetişkinler de diş teli takmaktan yararlanabilir. Diş tellerinin amacı, eşit bir ısırık ve hoş bir gülümseme oluşturmak için dişlerinizi ve çenelerinizi düzgün bir şekilde hizalamaktır.


Küçük düzeltmeler için bir seçenek, şeffaf hizalayıcılar veya "görünmez teller" adı verilen bir dizi özelleştirilmiş, çıkarılabilir uygulamadır. Bunlar bazı yetişkinler için daha kabul edilebilir bir görünüme sahip olabilir. Pek çok insan diş problemlerini doğru şekilde düzeltmek için sabit diş tellerine ihtiyaç duyar.


Modern malzemeler ve teknolojiler, diş teli yaptırma deneyimini geçmişe göre çok daha konforlu hale getiriyor.

Diş telleri ile düzeltici tedavi
  • Çarpık dişler

  • Dişler arasında çok fazla boşluk

  • Alt dişlerle çok fazla üst üste binen üst ön dişler - dikey (üstten kapanış) veya yatay (overjet) olarak

  • Alt dişlerin arkasını ısıran üst ön dişler (alt kapanış)

  • Düzensiz bir ısırığa neden olan diğer çene yanlış hizalama sorunları

Dişlerinizin ve çenelerinizin doğru şekilde hizalanması sadece dişlerinizin görünümünü değil, aynı zamanda ağzınızın sağlığını ve ısırma, çiğneme ve konuşma şeklinizi de iyileştirebilir.


Ortodontistiniz dişlerinizi ve çenelerinizi değerlendirdikten sonra sizin için bir tedavi planı oluşturur. Bu genellikle geçici olarak dişlerinize bağlanan sabit diş tellerinin kullanılmasını içerir.

Diş teli tedavisinin aşamaları
  • Diş tellerinin yerleştirilmesi

Sabit diş telleri tipik olarak şu bileşenlerden oluşur:


Parantez dişlerin dış yüzeylerine bağlı. Ya da dişlerin arka tarafına yapıştırılarak görünümden gizlenebilirler, ancak bu onların erişimini biraz daha zorlaştırır. Braketler paslanmaz çelikten, seramikten (şeffaf veya diş renginde) veya diğer malzemelerden yapılabilir. Modern metal braketler eskisinden daha küçüktür ve daha az fark edilir.


Tüm braketleri ve bantları birbirine bağlayan esnek bir tel (kemer teli) . Kemer teli dişlerin hareketini kontrol eder.


Teli braketlere sabitlemek için küçük lastik bantlar (elastik bağlar) veya metal bağlar (bazı desteklerde teli sabitlemek için bağlar yerine kayma mekanizması bulunur). Dişleri hareket ettirmeye yardımcı olmak için daha büyük lastik bantlar da kullanılabilir. Üst ve alt çeneler arasında elastik elastikleri germek, daha düzeltici basınç üretmek için bir seçenektir.

  • Çıkarılabilir şeffaf hizalayıcılar

Sabit parantez kullanmak yerine, yalnızca küçük düzeltmelere ihtiyaç duyan belirli kişiler, şeffaf hizalayıcılar adı verilen bir dizi özelleştirilmiş, çıkarılabilir cihazdan yararlanabilir.


Hizalayıcı takarken sadece sade su içilebilir. Diğer yiyecek veya içecekleri yemek veya içmek için hizalayıcıları çıkardıktan sonra, ayarlayıcıları tekrar takmadan önce dişlerinizi fırçaladığınızdan emin olun. Belirtildiği sıklıkta - en azından günlük diş ipi.

  • Periyodik ayarlamalar

Dişlerinize sabit teller yerleştirildikten sonra ortodontistiniz ara bağlantı tellerini sıkarak veya bükerek periyodik olarak ayarlar. Bu, dişlere hafif bir baskı uygular ve yavaş yavaş onları yeni konumlara kaydırır. Çene, basınca, hareket eden dişin yolundaki kemiği eritip arkasına yeni kemik bırakarak cevap verir.


Bazen ortodontist, doğru hizalamaya yardımcı olmak için üst ve alt çeneler arasındaki gerilimi kullanabilir. Bu genellikle karşılıklı dişler arasına gerilmiş elastik bantlarla yapılır.


Ayarlamadan sonraki ilk birkaç gün dişleriniz ve çeneleriniz hafif ağrıyabilir. Bu rahatsızlık genellikle reçetesiz satılan bir ağrı kesici ile hafifletilebilir. Rahatsızlık şiddetliyse veya kötüleşirse ortodontistinize söyleyin.

  • Tutucu kullanılması

Diş telleri çıkarıldıktan sonra, yeni düzeltilmiş dişlerin orijinal konumlarına geri dönmelerini önlemek için bir süre (tutma süresi) stabilize edilmesi gerekir. Bu, dişlerin yerinde kalmasına yardımcı olan tipik olarak plastik veya plastikten ve metal tellerden yapılmış ısmarlama bir cihazın (tutucu) kullanılmasıyla gerçekleştirilir.


Tutucular genellikle çıkarılabilir, ancak sabitlenebilir. Veya sabit ve çıkarılabilir bir kombinasyon kullanılabilir.

Diş teli tedavisinin sonuçları

Diş telleri genellikle çarpık dişlerin yeniden hizalanmasında ve güzel bir gülümseme ve sağlıklı bir ağız oluşturmak için yanlış yerleştirilmiş çenelerin düzeltilmesine yardımcı olmak için çok etkilidir.


Ortalama olarak, çoğu insan bir ila üç yıl boyunca tam diş teli takar. Nihai sonuçların sabit kalmasını sağlamak için tutucular süresiz olarak takılabilir.


Diş teli takan kişinin tedavinin başarısında önemli bir rolü vardır. Özellikle tutma döneminde ortodontistin talimatlarını tam olarak izleyin. Bu son aşamaya gelince, tutucuyu belirtildiği gibi takmak veya diş teli takarken kazanılan faydaları kaybetme riskini almak önemlidir.

bottom of page